Spectaculair! Zo blijft je vlinderorchidee écht mooi

Helga Kluiter
|
29/10/2020
Vlinderorchidee (Phalaenopsis) © Sarah Cuttle

Als je ooit de kans krijgt, moet je de vlinderorchidee eens zien groeien in zijn natuurlijke omgeving. Daarvoor moet je dan wel afreizen naar de bossen van Zuidoost-Azië. Is dat je te ver, dan kun je hem gelukkig ook in Nederland ‘in het wild’ zien. Bijvoorbeeld in de Botanische Tuinen Utrecht en in Burgers Zoo’ in Arnhem.

De vlinderorchidee leeft van de lucht

De vlinderorchidee, ofwel Phalaenopsis, is een zogenaamde epifyt. Epifyten zijn planten die op andere levende planten groeien. Maar ze stelen hun voeding niet van de gastplant. Dat halen ze namelijk uit het licht, de lucht en het regenwater. De gastplant is slechts een opstapje om bij de voeding hoog in de lucht te komen. In de warme, vochtige bossen van Zuidoost-Azië voelt de vlinderorchidee zich hoog in de bomen dan ook echt thuis.

De natuurlijke omgeving nabootsen

Nu je weet waar de vlinderorchidee vandaan komt, weet je ook hoe je het hem in de woonkamer naar de zin maakt. Eigenlijk is het best een makkelijke plant. Je bootst zijn natuurlijke omgeving na door de lucht vochtig te houden, bijvoorbeeld door nevel met een plantenspuit te sproeien. Zorg daarbij wel voor een goede luchtcirculatie om schimmels geen kans te geven.

Felle middagzon is taboe

Een vensterbank op het oosten of westen is het beste, maar zorg dat de vlinderorchidee niet in de felle middagzon komt te staan. Verder is een temperatuur tussen de 15 en 24 graden optimaal.

De perfecte vlinderorchidee in 4 stappen

Vlinderorchidee in een transparante pot
  1. Is een bloemstengel uitgebloeid, knip hem dan terug tot net iets boven een gezond oog op de stengel. Na een paar maanden verschijnen er nieuwe bloemen. Zet hem een paar weken ongeveer 5 graden koeler om uitgebloeide orchideeën aan te zetten tot bloei.
  2. Wortels die de lucht in groeien, hoef je niet met grond te bedekken. Zet de vlinderorchidee dus in een transparante pot. Het licht stimuleert de wortels. Gebruik verder een mengsel van houtsnippers of speciale orchideeëngrond om veel lucht door te laten.
  3. Geef in de zomer eens per week water en in de winter iets minder vaak. Gebruik daarvoor lauw water dat heeft gekookt en dompel de wortels even onder. Laat ze niet onder water staan, maar laat ze ook niet helemaal uitdrogen.
  4. Geef de plant tijdens het groeiseizoen om de week voeding. In de winter hoeft dat niet zo vaak. Gebruik speciale orchideeënvoeding die je tegen de wortels en de onderkant van de bladeren spuit. Zo houd je de vlinderorchidee in topconditie.
Meer lezen over:
Kamerplanten November
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu