Hangplanten voor binnen: 10 favorieten
Heb je geen plek meer voor kamerplanten op je vensterbanken en boekenplanken? Geen nood! Want met hangplanten binnen – in je keuken, woonkamer of badkamer – benut je ook de verticale ruimte.
10 hangplanten voor binnen: hier moet je op letten
Wees er zeker van dat de hangplant die je kiest kan overleven op de plek die je hem geeft. Wil je bijvoorbeeld je badkamer vergroenen, kies dan een plant die houdt van een hoge luchtvochtigheid. Zet of hang je de plant voor een raam, dan moet hij goed tegen fel licht kunnen. Hieronder hebben we alvast een aantal planten voor je geselecteerd voor verschillende omstandigheden.
Wekelijks plantentips in je mail
Iedere week plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Hangplanten voor in je badkamer
Deze hangplanten houden van een warme, vochtige omgeving. Zorg wel dat ze genoeg licht krijgen! In totaal donkere een badkamer zonder ramen zal geen enkele plant overleven.
1. Tiengebodenplant (Maranta leuconeura)
Lees verder na de advertentie
De tiengebodenplant vouwt zijn blad, doortekend met een schitterend patroon, ’s nachts samen – net alsof hij aan het bidden is. Geef de Maranta leuconeura pas water wanneer het oppervlak van de grond droog is. Deze Maranta leuconeura var. erythroneura (foto) is nogal kieskeurig wat betreft de hoeveelheid water en luchtvochtigheid, dus meer geschikt voor gevorderde plantenliefhebbers.
2. Drakenklimop (Scindapsus pictus)
De term ‘pictus’ in de naam van deze Scindapsus pictus ‘Exotica’ verwijst naar de klodders op het blad die haast geschilderd lijken. Het is een lekker eenvoudige plant die enige verwaarlozing tolereert. Ook geschikt dus voor beginners! Geef hem pas water wanneer de bovenste 2 cm grond droog zijn. Groeit hij te hard? Knip er dan gewoon een stuk af. Hij groeit daarna gewoon weer verder.
3. Hertshoornvaren (Platycerium)
Op zoek naar een grote hangplant voor binnen? De opmerkelijke hertshoornvaren (Platycerium) wordt vaak geplant op een stuk hout of in een mand met een klein beetje compost of ander organisch materiaal eronder. Geef water wanneer het organisch materiaal droog is door het even in een bak lauw water te leggen. In de zomer kun je de plant het beste een paar keer per week benevelen. Zet hertshoornvaren (foto: Platycerium wandae) op een lichte, vochtige plek, maar niet in direct zonlicht.
Hangplanten voor veel licht, maar geen middagzon
Veel licht vinden deze hangplanten erg prettig, maar de felle middagzon is hen te gortig. Goede planten voor een raam op het oosten dus!
4. Erwtenplant (Senecio rowleyanus)
De bolletjes van de erwtenplant (Senecio rowleyanus) hebben wel wat weg van groene erwtjes die een soort sierlijke kralenketting lijken te vormen. Geef dit plantje pas water als de toplaag van de grond droog is. In de winter heeft hij zelfs bijna helemaal geen water nodig. Stekken is heel eenvoudig: knip een stukje tak af en steek dit in wat vochtige grond. Dat is alles!
5. Sedum morganianum ‘Burrito’
Hangplant Sedum morganianum ‘Burrito’, of gewoon Sedum Burrito voor intimi, is een geweldige vetplant – alleen al omdat hij zo gemakkelijk te vermeerderen is. En dat is maar goed ook, want de bolletjes van deze vetplant vallen gemakkelijk van de stengels. Raap het bolletje op, leg het op wat vochtige grond en in no-time ontstaat er een nieuw plantje. Geef deze hangplant pas water als de bovenste laag van de grond droog is.
Tip! Op zoek naar kleine hangplantjes? Neem stekken van je ‘Burrito’ en zet de kleinere plant op de plek zetten die je voor ogen hebt, helemaal gratis!
6. Chinees lantaarnplantje (Ceropegia linearis)
Het Chinees lantaarnplantje (foto: Ceropegia linearis subsp. woodii) is een fraaie hangplant met snoeren van hartvormige bladeren. Hij krijgt ook bloemen die wat lijken op curieuze roze peperbusjes. Het is een ideale plant voor de beginnende liefhebber, want wat verwaarlozing kan weinig kwaad. Geef water wanneer de bovenste laag grond is opgedroogd. Een stukje terugknippen wanneer hij te groot wordt, is geen probleem.
Hangplanten voor binnen die houden van indirect licht
Deze hangplanten willen wel graag veel licht, maar verdragen geen direct zonlicht. Dan verschroeit hun blad.
7. Koraalcactus (Rhipsalis)
De Rhipsalis, ook wel bekend als koraalcactus, is een geslacht van cactussen met meer dan 30 soorten. De Rhipsalis cereuscula (foto) is daar slechts eentje van. De lange, dunne slierten bungelen nonchalant over de rand van de pot. In het voorjaar krijgt deze koraalcactus kleine, witte, klokvormige bloemetjes, gevolgd door ronde, witte vruchtjes. Geef ruim water in lente en zomer en benevel wanneer het warm is. Laat ’s winters de grond tussen waterbeurten opdrogen.
8. Grote wasbloem (Hoya carnosa)
De Hoya carnosa, in het Nederlands grote wasbloem genoemd, draagt groepen van kleine, witte schermbloemen die ’s nachts hun geur van vers gewassen kleren afgeven. Vandaar blijkbaar de naam ‘wasbloem’. Houd de grond in lente en zomer vochtig, maar laat de plant niet in een laagje water staan. In de winter kan hij met minder water toe.
Hangplant voor in de schaduw
Wil je een hangplant voor een standplaats met weinig licht? Deze hangplanten gedijen prima op een donkere plek in huis.
9. Vaderplant (Tradescantia zebrina)
Tradescantia zebrina of vaderplant heeft prachtig gekleurde bladeren met opvallende patronen. Hij is perfect voor beginners, want deze makkelijke hangplant voor binnen verdraagt een plek in de schaduw en kan het hebben als je hem een keer vergeet water te geven. Deze soort kun je ook gemakkelijk stekken.
10. Klimop (Hedera helix)
Deze plant ben je vast buiten tegengekomen, maar het is ook een makkelijke en mooie hangplant voor binnenshuis. Een schaduwrijke plek is perfect voor klimop. Ook is dit een perfecte hangplant om binnen op een kast te zetten en naar beneden te laten draperen voor een weelderig effect. Klimop kan ook in een schaduwrijke badkamer, zolang er een bron van zonlicht is in de ruimte.