Met deze hangplanten komt je huis écht tot leven

Helga Kluiter
|
11/11/2021
hangplanten binnen

Heb je geen plek meer voor kamerplanten op je vensterbanken en boekenplanken? Geen nood! Want met hangplanten binnen – in je keuken, woonkamer of badkamer – benut je ook de verticale ruimte.

Lees verder na de advertentie

Hangplanten binnen kiezen

Wees er zeker van dat de hangplant die je kiest kan overleven op de plek die je hem geeft. Wil je bijvoorbeeld je badkamer vergroenen, kies dan een plant die houdt van een hoge luchtvochtigheid. Zet of hang je de plant voor een raam, dan moet hij goed tegen fel licht kunnen. Hieronder hebben we alvast een aantal planten voor je geselecteerd voor verschillende omstandigheden.

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hangplant badkamer

Deze hangplanten houden van een warme, vochtige omgeving. Zorg wel dat ze genoeg licht krijgen! In totaal donkere een badkamer zonder ramen zal geen enkele plant overleven.

Lees verder na de advertentie

Tiengebodenplant (Maranta leuconeura)

tiengebodenplant verzorging
Foto: Creative Commons/Ural 66

De tiengebodenplant vouwt zijn blad, doortekend met een schitterend patroon, ’s nachts samen – net alsof hij aan het bidden is. Geef de Maranta leuconeura pas water wanneer het oppervlak van de grond droog is. Deze Maranta leuconeura var. erythroneura (foto) is nogal kieskeurig wat betreft de hoeveelheid water en luchtvochtigheid, dus meer geschikt voor gevorderde plantenliefhebbers.

Drakenklimop (Scindapsus pictus)

scindapsuspictus

De term ‘pictus’ in de naam van deze Scindapsus pictus ‘Exotica’ verwijst naar de klodders op het blad die haast geschilderd lijken. Het is een lekker eenvoudige plant die enige verwaarlozing tolereert. Ook geschikt dus voor beginners! Geef hem pas water wanneer de bovenste 2 cm grond droog zijn. Groeit hij te hard? Knip er dan gewoon een stuk af. Hij groeit daarna gewoon weer verder.

Hertshoornvaren (Platycerium)

hertshoornvaren verzorgen

De opmerkelijke hertshoornvaren (Platycerium) wordt vaak geplant op een stuk hout of in een mand met een klein beetje compost of ander organisch materiaal eronder. Geef water wanneer het organisch materiaal droog is door het even in een bak lauw water te leggen. In de zomer kun je de plant het beste een paar keer per week benevelen. Zet hertshoornvaren (foto: Platycerium wandae) op een lichte, vochtige plek, maar niet in direct zonlicht.

Hangplant binnen: geen middagzon

Veel licht vinden deze hangplanten erg prettig, maar de felle middagzon is hen te gortig. Goede planten voor een raam op het oosten dus!

Erwtenplant (Senecio rowleyanus)

erwtenplant

De bolletjes van de erwtenplant (Senecio rowleyanus) hebben wel wat weg van groene erwtjes die een soort sierlijke kralenketting lijken te vormen. Geef dit plantje pas water als de toplaag van de grond droog is. In de winter heeft hij zelfs bijna helemaal geen water nodig. Stekken is heel eenvoudig: knip een stukje tak af en steek dit in wat vochtige grond. Dat is alles!

Sedum morganianum ‘Burrito’

Sedum Burrito

De Sedum morganianum ‘Burrito’, of gewoon Sedum Burrito voor intimi, is een geweldige plant – alleen al omdat hij zo gemakkelijk te vermeerderen is. En dat is maar goed ook, want de bolletjes van deze vetplant vallen gemakkelijk van de stengels. Raap het bolletje op, leg het op wat vochtige grond en in no-time ontstaat er een nieuw plantje. Geef deze hangplant pas water als de bovenste laag van de grond droog is.

Chinees lantaarnplantje (Ceropegia linearis)

Hangplanten binnen: Chinees lantaarnplantje

Het Chinees lantaarnplantje (foto: Ceropegia linearis subsp. woodii) is een fraaie hangplant met snoeren van hartvormige bladeren. Hij krijgt ook bloemen die wat lijken op curieuze roze peperbusjes. Het is een ideale plant voor de beginnende liefhebber, want wat verwaarlozing kan weinig kwaad. Geef water wanneer de bovenste laag grond is opgedroogd. Een stukje terugknippen wanneer hij te groot wordt, is geen probleem.

Hangplanten binnen: alleen indirect licht

Deze hangplanten willen wel graag veel licht, maar verdragen geen direct zonlicht. Dan verschroeit hun blad.

Koraalcactus (Rhipsalis)

koraalcactus rhipsalis

De Rhipsalis, ook wel bekend als koraalcactus, is een geslacht van cactussen met meer dan 30 soorten. De Rhipsalis cereuscula (foto) is daar slechts eentje van. De lange, dunne slierten bungelen nonchalant over de rand van de pot. In het voorjaar krijgt deze koraalcactus kleine, witte, klokvormige bloemetjes, gevolgd door ronde, witte vruchtjes. Geef ruim water in lente en zomer en benevel wanneer het warm is. Laat ’s winters de grond tussen waterbeurten opdrogen.’

Grote wasbloem (Hoya carnosa)

Hangplanten binnen: Hoya carnosa

De Hoya carnosa, in het Nederlands grote wasbloem genoemd, draagt groepen van kleine, witte schermbloemen die ’s nachts hun geur van vers gewassen kleren afgeven. Vandaar blijkbaar de naam ‘wasbloem’. Houd de grond in lente en zomer vochtig, maar laat de plant niet in een laagje water staan. In de winter kan hij met minder water toe.

Meer kamerplanten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu