Complete plantengids: Chinees lantaarnplantje

Ceropegia linearis subsp. woodii lantaarnplantje

Geef je huis een stijlvol accent met een Chinees lantaarnplantje (Ceropegia linearis subsp. woodii). Deze charmante en snel groeiende kamerplant is heel populair dankzij zijn veelzijdige en onderhoudsarme karakter. De vlezige en gemarmerde hartvormige blaadjes (met roze onderkant) hangen aan dunne stengels, die je kunt draperen, wikkelen of tegen een miniatuurlatwerk leiden om planken, ramen en tafels te decoreren. Lees alles over het Chinees lantaarnplantje verzorgen.

Botanische naam: Ceropegia linearis subsp. woodii
Gewone naam: Chinees lantaarnplantje
Type: Kamerplant

Kenmerken:

Blad

Beste standplaats voor Chinees lantaarnplantje

chinees lantaarnplantje hangplant

Deze hangplant heeft niet veel groeiruimte nodig, waardoor hij geschikt is voor kleine ruimtes en potten. Het Chinees lantaarnplantje komt oorspronkelijk uit zuidelijk Afrika, waar het in rotsachtige, ondiepe grond groeit. Het wil graag veel licht, maar is niet dol op direct zonlicht of felle zon. De plant groeit het beste bij een temperatuur van 15 tot 25°C. Vermijd tocht, maar je hoeft je niet druk te maken om de luchtvochtigheid.

Wekelijks planten- en tuintips in je mail

Iedere week interessante, handige en inspirerende plantenartikelen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe vaak moet je Chinees lantaarnplantje water geven?

Geef het Chinees lantaarnplantje regelmatig water in de lente en zomer. Hoe vaak precies is afhankelijk van onder andere de standplaats, grootte van de pot. Begin met één keer per week en kijk hoe dat gaat. Geef de grond tussen twee gietbeurten door de kans om op te drogen. Controleer hiervoor de potgrond door je vinger in de pot te steken. In de winter heeft de plant minder water nodig.

Omdat het een semi-vetplant is, vergeeft hij je ook als je een paar keer vergeet water te geven. Wat hij je niet vergeeft: te lang natte voeten. Geef dus nooit zoveel water dat er nog een laagje in de pot staat. Chinees lantaarnplantje gaat dood als de wortels wegrotten. Ook als de blaadjes geel worden of afvallen, kan dat een teken zijn dat je te veel water geeft.

Heeft Ceropegia linearis subsp. woodii voeding nodig?

hartvormig blaadje ceropegia
Foto: feey via Unsplash

In het groeiseizoen kan de plant zeker vloeibare plantenvoeding gebruiken in het gietwater. Kijk voor de dosering op de verpakking van jouw voeding. Ook hoe vaak je je plant voedt, is afhankelijk van de voeding die je gebruikt. De meeste soorten plantenvoeding adviseren om eens per week of twee weken te voeden. Over het algemeen heeft Ceropegia linearis subsp. woodii niet zoveel voeding nodig, maar je zult zien dat de plant sneller groeit als hij meer bemest wordt.

Chinees lantaarnplantje bloemen

Deze plant kweek je vooral om de sierlijke blaadjes. Maar de plant bloeit ook: tijdens warmere perioden van het jaar verschijnen er ook buisvormige, paarse bloemen. Ze zijn klein en redelijk onopvallend, maar wel de reden voor de Nederlandse naam. Je zou wel een Chinese lantaarn in de bloemetjes kunnen zien.

Chinees lantaarnplantje planten

chinees lantaarnplantje ceropegia woodii
Foto: feey via Unsplash

Ceropegia linearis subsp. woodii hoef je niet vaak te verpotten. Ga je hem toch in een grotere pot zetten, let er dan op dat je potgrond goed draineert. Kies bijvoorbeeld een mengsel voor cactussen, of meng normale potgrond met perliet. Ook kun je hem het beste niet in een veel grotere pot zetten, kies voor een die slecht een klein beetje groter is. Verpotten doe je in de lente of in de zomer.

Ceropegia woodii afknippen

Wordt je Chinees lantaarnplantje te lang? Dan kun je de stengels prima op de gewenste lengte afknippen. De plant zal zich daar vertakken. De afgeknipte stengels kun je gebruiken om de plant te stekken. 

Wil je je Chinees lantaarnplantje voller maken? Dan kun je je plant ook iets verder terugsnoeien. Nog een optie: de stengels terugleiden naar de pot. Steek een knolletje in de grond, want op dat punt groeien er nieuwe wortels uit. Buig een paperclip open, maak er een U-vorm van en prik het over de stengel heen in de grond. Zo blijft de stengel op z’n plek.

chinees lantaarnplantje ceropegia woodii stekken

Chinees lantaarnplantje stekken

Het Chinees lantaarnplantje stekken kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld met stengelstekken op water, via de knolletjes of via een methode genaamd afleggen. Daarbij zet je een stengel vast op een leeg stukje grond, waarna er nieuwe wortels aan de stengel zullen ontstaan. Bekijk ook het artikel over het stekken van een Chinees lantaarnplantje om te weten hoe je dit doet.  

Chinees lantaarnplantje kaal

Zijn de stengels van je plant kaal, of zit er veel ruimte tussen de blaadjes? Dan krijgt je plant waarschijnlijk te weinig licht. Verplaats hem naar een lichtere plek.

Is het blad verschroeid of een beetje knisperend, dan krijgt de plant te veel (direct) licht. Verplaats je plant naar een plek uit het directe licht.

Verschrompelen de blaadjes, dan kan dat een teken zijn dat je te weinig water geeft. 

Ceropegia linearis subsp. woodii giftig

Het Chinees lantaarnplantje is niet giftig. Het kan dus geen kwaad als je huisdieren of kinderen aan de plant knabbelen. 

Bont Chinees lantaarnplantje

ceropegia woodii variegata
Foto: Emily Liang via Unsplash

Ook van het Chinees lantaarnplantje bestaat een variegated-variant. Deze bonte soort heeft een extra witgele kleur rondom de blaadjes. Waar meestal de bonte varianten van bekende kamerplanten voor hoge bedragen over de toonbank gaan, is deze soort nog wel betaalbaar.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu