Chinees lantaarnplantje stekken: probeer het op deze manieren

Helga Kluiter
|
30/05/2024
Chinees lantaarnplantje stekken

Het Chinees lantaarnplantje (Ceropegia linearis subsp. woodii) – ook wel ‘string of hearts’ genoemd – is met zijn tere hartvormige blaadjes een populaire hangplant. Heb je al een exemplaar in huis hangen en wil je er nog eentje? Of heb je er nog geen, maar een vriend, familielid of buur wel? Dan kun je heel eenvoudig het Chinees lantaarnplantje stekken om er snel meer te maken.

Lees verder na de advertentie

Chinees lantaaarnplantje stekken: 3 manieren

Het Chinees lantaarnplantje stekken is niet moeilijk. Sterker nog, het kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door afleggen, met een stek op water, of door knolletjes te planten.

1. Ceropegia linearis subsp. woodii stekken door afleggen

Chinees lantaarnplantje stekken

Eigenlijk is het Chinees lantaarnplantje geen hangplant. Althans, in zijn natuurlijke habitat in Zuid-Afrika groeit hij eerder kruipend over de grond dan hangend. Dat komt door de manier waarop hij groeit. De stengels van Ceropegia linearis vormen ronde buisjes en wortels waaruit nieuwe plantjes groeien als ze in contact komen met aarde. Daar kun je handig gebruik van maken:

Stengel buigen naar leeg stukje grond: Als je pot niet helemaal mooi gevuld is, kun je een stukje stengel (dat nog vastzit) buigen naar een een leeg stukje grond. Om de stengel op zijn plek te houden, buig je een paperclip open en vouw je die tot een U-vorm.

Stengel vastzetten: Zet de paperclip over de stengel en duw hem in de potgrond, zodat de stengel de grond raakt. Houd de bovenkant van de grond licht vochtig tot de wortels zich ontwikkeld hebben en in de grond groeien. Dan kun je de paperclip verwijderen.

2. Chinees lantaarnplantje stekken via knolletjes

Lees verder na de advertentie

Oudere stengels van het Chinees lantaarnplantje produceren knolletjes die je in potgrond kunt stoppen. Het werkt als volgt:

Potje vullen met potgrond: Neem een potje en zet dat in een afsluitbare glazen pot (zoals een weckpot) en vul het potje met goed doorlatende grond.

Stengel met knolletje afknippen: De knolletjes die aan wat oudere stengels groeien, kun je gebruikenals stekmateriaal. Knip de stengel af net boven het knolletje. 

Het knolletje planten: Duw de knol voorzichtig op de aarde en besproei de grond met water. Sluit dan het deksel en zet de glazen pot op een lichte vensterbank. Controleer regelmatig of je stek genoeg licht krijgt en de grond iets vochtig is.

3. Chinees lantaarnplantje stekken op water

Een andere manier om Ceropegia linearis subsp. woodii te stekken, is door stengelstekken te nemen. Volg hiervoor de volgende stappen:

Stengel Chinees lantaarnplantje afknippen: Knip een stuk van een stengel af, net onder een blad. Verwijder de onderste bladeren van de stengel.

Stek in water zetten: Zet de stengel in water, bijvoorbeeld in een vaasje of glas. Vervang regelmatig het water als het troebel wordt of als er algen ontstaan. Je laat de stengel een aantal weken in het water staan, tot er flink wat worteltjes zijn ontstaan.

De stek in potgrond planten: Plant de stek in losse potgrond of stekgrond, en geef goed water. Blijf regelmatig water geven tot je groei ziet, en verlaag dan de hoeveelheid water naar wat de moederplant krijgt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu