Kamerplanten water geven lastig? Dit zijn de basistips

Helga Kluiter
|
30/09/2020
Afbeelding voor Kamerplanten water geven lastig? Dit zijn de basistips

Kamerplanten hebben allemaal water nodig om te overleven. Maar hoeveel water is genoeg? En op welke manier moet je kamerplanten water geven? Met deze basistips houd je al je kamerplanten tevreden.

Lees verder na de advertentie

Laat de grond goed uitlekken

Welke planten? De meeste kamerplanten.

Wat te doen? De belangrijkste tip voor de meeste kamerplanten is: wacht tot de potgrond droog is voordat je water geeft. Zet de plant op een grote schotel of in de gootsteen, zodat het water kan weglopen. Geef water totdat alle potgrond vochtig is. Zet de plant terug in de sierpot wanneer er geen water meer onder uit de pot komt.

Houd deze kamerplanten vochtig

kamerplanten water geven

Welke planten? Varens, mozaïekplant, peperomia’s, micro-orchideeën.

Wat te doen? Kamerplanten die van weinig licht en een hoge luchtvochtigheid houden, kun je perfect kweken in een terrarium. Besproei de aarde en de bladeren regelmatig met een fijne nevel. Doe dat ook in de winter, want de centrale verwarming droogt de lucht uit. Zet deze kamerplanten niet in direct zonlicht.

Kamerplanten water geven via de onderkant

Lees verder na de advertentie

kamerplanten van onderen water geven

Welke planten? Kamerplanten die constant vochtige wortels nodig hebben, zoals vleesetende planten; Kamerplanten die gevoelig zijn voor rot aan de basis of schimmelziekten, zoals cactussen.

Wat te doen? Zet vleesetende planten op een schotel die je voortdurend bijvult met regenwater. Zet cactussen en succulenten, wanneer hun potgrond helemaal droog is, op een schotel met water totdat de grond zich heeft volgezogen.

Het blad van kamerplanten drooghouden

water geven zonder het loof nat te maken

Welke planten? Kaapse viooltjes, Kaapse primula (Streptocarpus), Kohleria.

Wat te doen? De blaadjes van deze planten verschroeien erg snel als ze nat zijn en de zon erop schijnt, dus is het belangrijk om ze tijdens het water geven droog te houden. Duw het bladvoorzichtig opzij tot je de potgrond ziet. Geef water en laat uitlekken voordat je de plant in de sierpot terugzet.

Orchideeën doorspoelen

orchideeën water geven

Welke planten? Orchideeën.

Wat te doen? Orchideeën worden gekweekt in een luchtig mengsel van potgrond en schors, omdat hun wortels rotten in natte potgrond. Licht is ook goed voor de wortels, dus kweek de plant in een doorzichtige pot en gebruik een glazen sierpot, zodat het licht de wortels kan bereiken. Wanneer de wortels grijzig zijn, geef dan van bovenaf water zonder de bladeren nat te maken. Laat het water door de grond heen stromen. Zorg ervoor dat al het water is weggelopen voordat je de plant in zijn sierpot terugzet.

Recht in het hart water geven

bromelia's water geven

Welke planten? Bromelia’s.

Wat te doen? De bladeren van deze planten hebben een speciale vorm waardoor ze water kunnen absorberen dat in een centraal reservoir wordt opvangen. Houd het reservoir altijd gevuld en spoel het af en toe uit, zodat het water niet gaat rotten. Daarnaast moet je ook de wortels water geven, net als bij andere kamerplanten.

De bladeren benevelen

kamerplanten benevelen

Welke planten? Luchtplanten (epifyten).

Wat te doen? Deze planten groeien van nature op rotsen of boomtakken en halen water uit vochtige lucht via speciale cellen in hun bladeren. Benevel een paar keer per week met een fijne nevel van regenwater. Als het heel droog is, kan het ook nodig zijn om ze even in water te dompelen.

Meer over kamerplanten:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu