Cactus stekken: zo doe je dat (zonder stekels in je vingers)

Groei van een nieuwe schijf aan een vijgcactus

Best een uitdaging, dat cactus stekken. Deze planten laten zich niet gemakkelijk oppakken – voor je het weet zitten je handen vol stekels… Toch hoeft een cactus stekken niet moeilijk te zijn. Met dit eenvoudige stappenplan heb jij zo nieuwe cactussen in huis, zonder stekels in je vingers!

Lees verder na de advertentie

Hoe stek je een cactus?

Ga je een cactus stekken, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Een cactus oppakken

Een cactus vastpakken met je handen is geen goed idee. De weerhaakjes aan de stekels blijven gemakkelijk in je hand hangen en deze prikkers kunnen flink zeer doen. Je kunt beter stevige handschoenen aandoen of gereedschappen gebruiken. Maak bijvoorbeeld een koker van een krant en pak daarmee de cactus op.

Cactus stekken drogen

Vijgcactus op een boekenplank

Als je vaker planten stekt die geen vetplanten zijn, kijk je misschien raar op van deze tip. Normaal moet je stekken namelijk niet laten uitdrogen. Bij cactussen en vetplanten is het echter belangrijk dat de snijwond opdroogt voor je de nieuwe cactus plant. Doe je dit niet, dan is de kans groter dat je plant na het oppotten gaat rotten.

Na het oppotten, geef je de stek meteen water. Laat de grond daarna een paar weken uitdrogen, totdat de stek aanslaat. Je ziet dan bijvoorbeeld dat er nieuwe knoppen groeien bovenop de stek. Door voorzichtig aan de stek te trekken, merk je of hij al goed geworteld is of niet. Je stek is goed geworteld als hij weerstand geeft en vast blijft zitten in de grond.

Lees verder na de advertentie

Lees meer tips over planten stekken in ons artikel.

Stappenplan: cactus stekken

Met dit stappenplan kun jij in een mum van tijd je eigen cactus stekken. Hier gaan we uit van een vijgcactus. Wil je een andere schijfcactus stekken? Ook dan kun je dit stappenplan gebruiken.

1. Stekken afknippen

Laat de snijwond bij het cactus stekken drogen voor je de stek plant

Pak met je handschoenen of keukentang de bovenste schijf van de cactus voorzichtig vast. Knip deze vervolgens bij de basis van de schijf af met een mes of schaar. Zorg ervoor dat je mes of schaar schoon is om infecties bij de plant te voorkomen.

2. Cactus stekken drogen

Leg na het afknippen de stek op een schoon oppervlak en laat hem een paar dagen liggen. Zo kan de snijwond drogen.

3. Potgrond voor cactussen

Plant je cactus in grond die goed water doorlaat en genoeg voedingsstoffen heeft

Cactussen houden van droge grond, die goed water doorlaat. Stekken hebben ook wat voedingsstoffen nodig om te groeien. Maak daarom een mengsel dat beide eigenschappen heeft, bijvoorbeeld gelijke delen zaai- en stekgrond en plantenkorrels. Vul de pot met het mengsel en druk de stek in de grond.

Om er zeker van te zijn dat er niet te veel water blijft staan, kun je ook een (binnen)pot gebruiken met drainagegaten.

Stap 4: Geef je cactus water

Na het cactus stekken en planten is het tijd om je cactus water te geven

Nu is het tijd om je stek water te geven. Gebruik hiervoor lauw water en doordrenk daarmee de grond rondom je stek. Giet het water niet op de stek zelf.

Complete gids voor kamerplanten

Cover Complete gids voor kamerplanten

Omring jezelf jaarrond met groen, met kamerplanten! Hoe verzorg je ze? Op welke plek zet je welke plant, en hoe kun je ze zelf stekken of zaaien? Samen met de allerbeste experts maakten we bij Gardeners’ World de speciale uitgave ‘Complete gids voor kamerplanten’, met antwoord op al deze vragen. Op naar een indoor jungle!

Stap 5: Kies een standplaats voor je cactus

Groei van een nieuwe schijf aan een vijgcactus

De laatste stap bij het cactus stekken is het kiezen van een nieuwe standplaats voor je jonge cactus. Kies voor een warme, lichte plek, maar liever geen direct zonlicht.

Stekken van een vijgcactus wortelen al binnen een maand! Voor je het weet is jouw cactus junior net zo groot als zijn moederplant.

Meer lezen over stekken:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu