Cactus stekken: zo doe je dat (zonder stekels in je vingers)
Best een uitdaging, dat cactus stekken. Deze planten laten zich niet gemakkelijk oppakken – voor je het weet zitten je handen vol stekels… Toch hoeft een cactus stekken niet moeilijk te zijn. Met dit eenvoudige stappenplan heb jij zo nieuwe cactussen in huis, zonder stekels in je vingers!
Hoe stek je een cactus?
Ga je een cactus stekken, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
Een cactus oppakken
Een cactus vastpakken met je handen is geen goed idee. De weerhaakjes aan de stekels blijven gemakkelijk in je hand hangen en deze prikkers kunnen flink zeer doen. Je kunt beter stevige handschoenen aandoen of gereedschappen gebruiken. Maak bijvoorbeeld een koker van een krant en pak daarmee de cactus op.
Cactus stekken drogen
Als je vaker planten stekt die geen vetplanten zijn, kijk je misschien raar op van deze tip. Normaal moet je stekken namelijk niet laten uitdrogen. Bij cactussen en vetplanten is het echter belangrijk dat de snijwond opdroogt voor je de nieuwe cactus plant. Doe je dit niet, dan is de kans groter dat je plant na het oppotten gaat rotten.
Na het oppotten, geef je de stek meteen water. Laat de grond daarna een paar weken uitdrogen, totdat de stek aanslaat. Je ziet dan bijvoorbeeld dat er nieuwe knoppen groeien bovenop de stek. Door voorzichtig aan de stek te trekken, merk je of hij al goed geworteld is of niet. Je stek is goed geworteld als hij weerstand geeft en vast blijft zitten in de grond.
Lees meer tips over planten stekken in ons artikel.
Stappenplan: cactus stekken
Met dit stappenplan kun jij in een mum van tijd je eigen cactus stekken. Hier gaan we uit van een vijgcactus. Wil je een andere schijfcactus stekken? Ook dan kun je dit stappenplan gebruiken.
1. Stekken afknippen
Pak met je handschoenen of keukentang de bovenste schijf van de cactus voorzichtig vast. Knip deze vervolgens bij de basis van de schijf af met een mes of schaar. Zorg ervoor dat je mes of schaar schoon is om infecties bij de plant te voorkomen.
2. Cactus stekken drogen
Leg na het afknippen de stek op een schoon oppervlak en laat hem een paar dagen liggen. Zo kan de snijwond drogen.
3. Potgrond voor cactussen
Cactussen houden van droge grond, die goed water doorlaat. Stekken hebben ook wat voedingsstoffen nodig om te groeien. Maak daarom een mengsel dat beide eigenschappen heeft, bijvoorbeeld gelijke delen zaai- en stekgrond en plantenkorrels. Vul de pot met het mengsel en druk de stek in de grond.
Om er zeker van te zijn dat er niet te veel water blijft staan, kun je ook een (binnen)pot gebruiken met drainagegaten.
Stap 4: Geef je cactus water
Nu is het tijd om je stek water te geven. Gebruik hiervoor lauw water en doordrenk daarmee de grond rondom je stek. Giet het water niet op de stek zelf.
Stap 5: Kies een standplaats voor je cactus
De laatste stap bij het cactus stekken is het kiezen van een nieuwe standplaats voor je jonge cactus. Kies voor een warme, lichte plek, maar liever geen direct zonlicht.
Stekken van een vijgcactus wortelen al binnen een maand! Voor je het weet is jouw cactus junior net zo groot als zijn moederplant.
Meer lezen over stekken:
- Ontdek je stekje: alles wat je moet weten over planten stekken
- Sansevieria stekken: twee manieren
- Vermeerder je favoriete vlinderstruik door hem te stekken
- Tijm stekken, scheuren en afleggen: zo maak je snel meer planten
- Asters stekken: zo vermeerder je deze bijenmagneet
- Verleng je oogstseizoen door tomaten te stekken: zo pak je het aan