Vermeerder je favoriete vlinderstruik door hem te stekken

Helga Kluiter
|
15/06/2023
vlinderstruik stekken

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een ontzettend makkelijke plant: hij staat graag in de volle zon, houdt van een goede drainage en kan best wat droogte verdragen. En in de zomer bieden de bloemen veel nectar voor vlinders.

Lees verder na de advertentie

Wanneer vlinderstruik stekken?

De beste tijd om je vlinderstruik te te stekken, is aan het eind van het voorjaar of het begin van de zomer. De plant groeit dan erg krachtig en je stekken zullen snel aanslaan.

Waarom vlinderstruik stekken?

Vlinderstruiken vermeerderen zichzelf uitstekend: ze zaaien zich rijkelijk uit en als je ze hun gang laat gaan, duiken ze overal op. Maar als je een specifieke vlinderstruik wilt vermeerderen, kun je hem beter stekken. Door kruisbestuiving zullen zaailingen namelijk de eigenschappen van twee ouderplanten hebben en kunnen ze dus behoorlijk afwijken van de originele plant.

Meer lezen:

Vlinderstruik stekken: stap voor stap

Maak ‘kopieën’ van je favoriete vlinderstruik door hem te stekken. Zo ga je te werk:

Lees verder na de advertentie

1. Verzamel je stekmateriaal

vlinderstruik stekken
Foto: Sander Steins

Gebruik bij voorkeur stengels waar nog geen bloemhoofden aan zitten en knip die net onder een bladknoop af. Kun je zo’n stengel niet vinden, knip het bloemhoofd dan gewoon af.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Bereid de stek voor

Foto: Sander Steins

Knip een stuk stengel af met twee à drie bladparen. Verwijder dan voorzichtig de onderste bladparen van de stengel met je schaar en laat de bovenste bladeren zitten.

3. Voorkom verdamping

Foto: Sander Steins

Als de stek teveel vocht verdampt, droogt hij uit en kan hij geen wortels maken. Ga dus verdamping tegen door de bovenste bladeren doormidden te knippen.

4. Plant de vlinderstruik stekken

vlinderstruik stekken
Foto: Helga Kluiter

Vul een kweekpotje met (turfvrije) universele potgrond vermengd met wat scherp zand. Of gebruik kant-en-klare zaai- en stekgrond. Maak met een stokje of een potlood gaten langs de randen en steek hier de stekken in. Geef water en zet de pot op een lichte plek, maar uit direct zonlicht. Zodra de stekken beginnen te groeien, zijn ze geworteld en kun je ze in losse potjes zetten.

Is een vlinderstruik goed voor vlinders?

Het korte antwoord is: ja! Maar als je vlinders écht wilt helpen, is alleen het planten van een vlinderstruik niet genoeg. Vlinderstruiken bieden alleen nectar, dus voedsel voor volwassen vlinders. Maar ook in andere levensfasen kunnen deze insecten je hulp gebruiken. Met waardplanten zorg je bijvoorbeeld voor broedplaatsen en voedsel voor de rupsen. En met planten die op verschillende tijden bloeien, bied je ook vroeg- en laatvliegers nectar. Zorg dus voor variatie!

Meer planten stekken en vermeerderen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu