Dahlia’s delen of splitsen: zo doe je dat

Linda Passies
|
01/11/2022
dahlia knollen

Dahlia-knollen vermeerderen zich in het groeiseizoen. Als je dol bent op dahlia’s, dan is het leuk om je knollen te delen. Op die manier maak je van je huidige knol meerdere knollen, en dus meerdere planten.

Lees verder na de advertentie

Dahlia’s splitsen kun je op twee momenten doen: in de herfst en in de lente. Het is wel een voorwaarde dat je de knollen opgraaft om ze te overwinteren, want je hebt schoongemaakte knollen nodig om te kunnen vermeerderen.

Dahlia’s delen in de herfst

Dahlia delen kale knol

Dahlia’s kun je in de herfst delen door de volgende methode.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Gebruik schone dahlia’s

Allereerst heb je de knollen opgegraven en schoongemaakt. De aarde heb je tussen de knollen weggehaald, en eventueel heb je de knollen schoongeveegd of zelfs afgespoeld.

Zoek de ogen

Voor het delen kies je je grotere dahlia-knollen. Vervolgens inspecteer je de stam van de knol. Dat is het deel waar alle delen aan elkaar zitten. Je wil namelijk de ogen vinden. Dat zijn een soort verdikkingen bij de stam of de stengel. Deze ogen zijn de plekken waar volgend jaar weer nieuwe scheuten uit komen. In hoeveel delen je je knollen opdeelt, is afhankelijk van het aantal ogen. Want elke losse knol heeft minstens één oog nodig. 

Wrik de delen los

Als je de afzonderlijke knollen vastpakt, dan merk je misschien al dat bepaalde delen wat losser zitten. Als je een beetje wrikt, dan zul je al wat delen los kunnen maken van de grote knol. Let er dus op dat dat deel wel een of meerdere ogen heeft. Lukt het niet om knollen los te wrikken? Dan kun je een scherp en schoon mes gebruiken. Heb je weinig ervaring met het splitsen van dahlia’s? Dan is het aan te raden om je knollen op te delen in clusters van meerdere knollen en meerdere ogen. 

Zijn er ook rottende knolletjes? Deze kun je sowieso wegknippen. Sterker nog: dat wil je graag, zodat het niet de rest van de knol kan aantasten. Laat na het delen je knollen nog even drogen, zodat de wonden een beetje indrogen en niet gaan schimmelen. 

Het belangrijkste is dus om de ogen te vinden. Dat is in de herfst moeilijk te vinden, omdat ze dan nog klein zijn. In de lente zijn de ogen beter te zien, waardoor het makkelijker kan zijn om je dahlia’s in de lente te delen.

Dahlia’s delen in de lente

dahlia delen ogen herkennen
Ogen aan dahlia-knollen zijn een stuk beter zichtbaar in de lente.

In de lente kun je je dahlia’s op dezelfde manier delen als in de herfst. Je kunt hier al vroeg in het jaar mee beginnen: van het eind van de winter tot en met april. Zoek de ogen, die een stuk beter zichtbaar zijn, en splits de knol in delen met minimaal één oog. 

Dahlia’s voortrekken

dahlia planten ondiepe bak

Vind je het nog steeds lastig om de ogen te vinden? Dan is er nog een andere manier. Hiervoor moet je de dahlia eerst voortrekken.

Normaal gesproken zorg je ervoor dat de knol ondiep in de grond zit, met de stengel nog boven de grond. Bij het voortrekken om de knol te delen, vul je een ondiepe pot of bak met (turfvrije) potgrond. De knol zet je erbovenop, en je vult nog een klein beetje aan met de aarde. Zorg dat de onderkant van de losse knolletjes in aanraking komen met de aarde, zodat ze wortels kunnen ontwikkelen.

Delen op basis van scheuten

Zet de potten op een zonnige, vorstvrije plek. Op een gegeven moment zullen er scheuten uit de ogen groeien. Je kunt die scheuten ook afsnijden om de dahlia te stekken, maar om de dahlia te splitsen, laat je ze juist zitten. 

Nu kun je makkelijk zien hoe je de knol het beste kunt splitsen. Elk deel van de knol moet minstens één scheut en wortels hebben. De verschillende delen kun je in een pot planten, en na IJsheiligen uitplanten.

Houd hier rekening mee bij het delen van dahlia’s

Een paar dingen waar je op moet letten bij het splitsen van je dahlia-knollen:

  • Gebruik een schoon en scherp mes (of snoeischaar), om te voorkomen dat je ziektes overbrengt en om de wonden zo netjes mogelijk te houden. 
  • Er zullen altijd delen van de knol ontstaan waar geen ogen aan zitten. Dat is niet erg: uitval is normaal. 
  • Vergeet je nieuwe dahlia-knollen niet te labelen! Je zou niet de eerste zijn die vergeet welke variëteit je knol eigenlijk is.

Meer lezen over dahlia’s:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu