7 dingen die fout kunnen gaan bij het kweken van dahlia’s

Linda Passies
|
26/01/2024
dahlia openbloemig oranje

Wij zijn dol op dahlia’s! Ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren, dus er is altijd wel een soort die bij jou en je tuin past. Het zijn niet voor niets populaire planten. Het blijft elke keer bijzonder dat er uit zulke onaantrekkelijke knollen zulke mooie bloemen kunnen groeien. Valt de bloei bij jou tegen? Krijg je zelfs helemaal geen bloemen? Of loop je tegen andere problemen met je dahlia aan? Lees dan verder, want er zijn veel momenten waarop het kweken van dahlia’s ‘fout’ kan gaan. 

Lees verder na de advertentie

Probleem 1: De dahlia-knollen rotten

Dahlia delen kale knol

Afhankelijk van waar je woont en de grond waarop je tuiniert, kan het verstandig zijn om de knollen in het najaar op te graven en binnen droog en donker te bewaren. Laat je de knollen bijvoorbeeld zitten in zware kleigrond, waar water blijft staan, dan is de kans groot dat de knollen wegrotten. Maar ook in de winteropslag kan er rot ontstaan. Controleer af en toe je knollen op rot. Zodra een deel aangetast is, moet je dat zo snel mogelijk wegsnoeien, anders is de kans groot dat de volledige knol beschadigd raakt. Laat je knollen goed opdrogen voordat je ze opbergt, zodat ze niet vochtig in de winteropslag terechtkomen.

Wekelijks bloementips in je mail

Iedere week dit soort tips voor het kweken van bloemen, planten en groenten in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Probleem 2: Dahlia knollen uitgedroogd

Lees verder na de advertentie

Net zoals rot een probleem kan zijn in de winteropslag, kan uitdroging dat ook zijn. Je merkt het snel als (een deel van) de knol verdroogd is: hij ziet er rimpelig uit en voelt ook licht aan. Heb je hier vaak last van? Probeer de knollen dan in het najaar niet te schoon op te slaan. Sommige mensen houden ervan om de knollen schoon te spuiten (zo zie je de ogen bijvoorbeeld makkelijker zitten), maar het risico is ook dat je knollen dan sneller uitdrogen. Laat ze wel goed opdrogen voor je de knollen in hun winterberging zet, maar haal niet alle grond weg.

Probleem 3: Dahlia knoppen komen niet uit door gal

dahlia geel openbloemig

Gal is een ziekte bij dahlia’s die je herkent aan de gekke groei op de knollen. Dit kan ervoor zorgen dat je dahlia’s niet goed groeien of weinig bloemen geven. Helaas is de ziekte heel besmettelijk. Zodra je de gal tegenkomt, haal de knol dan zo snel mogelijk uit de grond en gooi hem weg, inclusief alle plantdelen en de grond. 

Probleem 4: Slakken

Slakken zijn dol op het jonge groen van de plant. Heb je nieuwe scheuten gespot, die later als sneeuw voor de zon zijn verdwenen? Grote kans dat een slak heeft gesmikkeld van je dahlia. Heb je veel last van slakken in je tuin, dan is het aan te raden om je dahlia’s binnen voor te trekken. Op die manier is de plant al wat groter als je hem uitplant – en het blad wat minder smakelijk voor slakken.

Toch nog last van slakken? Je kunt kopertape of -ringen gebruiken om slakken af te schrikken. En als de plaag echt te groot is, kun je aaltjes inzetten om de slakken op een biologische manier te bestrijden.

Tip: de aaltjes en anti-slakkenringen van Biogroei.

Probleem 5: Oorwurmen

dahlia rothesay reveller bij artikel over problemen bij dahlia's

Niet alleen slakken eten graag dahlia’s. Ook oorwurmen zien het als een smakelijk hapje. Ze eten het blad, de knoppen en de bloemen. Gevolg: je dahlia bloeit niet of slecht. Maak een oorwurmenval door een potje gevuld met stro op z’n kop op een stok te zetten (of op te hangen). Oorwurmen schuilen hier overdag graag in, zodat je ze makkelijk ergens anders kunt uitzetten. 

Probleem 6: Te weinig water

Dahlia’s kunnen goed tegen hitte, maar houden wat minder van droogte. Tegelijkertijd houden ze ook niet van natte voeten, dus dit komt best precies. Is er sprake van een hittegolf, dan kan het zomaar zijn dat de dahlia’s even op pauze gaan. Geef daarom regelmatig water. Je kunt voorkomen dat de grond te veel uitdroogt door tijdens het planten al veel compost door de grond te werken. 

Probleem 7: Te weinig koppen

dahlia's verzorgen koppen

Net zoals veel andere plukbloemen, ontwikkelen dahlia’s meer bloemen als je de bloemen regelmatig plukt. Laat ze dus niet helemaal afsterven aan de plant, maar kop regelmatig. Dan kan de plant wel tot de eerste nachtvorst bloeien. 

Lees meer over dahlia’s:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu