Dahlia’s voortrekken: zo pak je dat aan

Linda Passies
|
12/04/2023
dahlia voortrekken

Omdat dahlia’s vorstgevoelig zijn, kun je ze pas na half mei (IJsheiligen) uitplanten in je tuin. Maar als je eerder aan de slag wil, kun je dahlia’s voortrekken. In dit artikel leggen we uit wat dat inhoudt, en hoe je het aanpakt. 

Lees verder na de advertentie

Wat is een dahlia voortrekken?

dahlia oppotten voortrekken

Een dahlia voortrekken is in feite niets anders dan de knol binnen oppotten. Je haalt de dahlia daardoor uit de winterrust, waardoor hij eerder uitloopt. 

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe kun je een dahlia voortrekken?

Lees verder na de advertentie

Hiervoor heb je geen grote potten nodig. Kies gewoon een pot waar de knol in past, zorg dat de oude stengel en eventueel een klein deel van de knol nog boven de potgrond uitkomt. Je kunt er ook voor kiezen om een vrij platte kweekbak te gebruiken, als de dahlia daar maar in past. Ook kun je meerdere knollen in één grote pot zetten. Vergeet ze niet te labelen!

Als de knol in de pot staat, geef je de pot een scheut water en zet je hem op een lichte plek in huis. Na een week of twee zie je vanuit de ogen op de knol scheuten ontstaan. Droogt de grond uit, dan kun je opnieuw een scheutje water geven. Maar let wel op: de knol kan gaan rotten als de grond te nat is.

De voordelen van dahlia’s voortrekken

dahlia voortrekken

Het voortrekken van dahlia’s heeft een aantal voordelen. Als eerste krijg je eerder bloemen, omdat je de plant al eerder laat groeien. Ook is je dahlia beter bestand tegen slakkenvraat. Slakken houden namelijk van de jonge scheuten van dahlia’s. Als de plant al wat groter is als je hem in mei uitplant, is hij minder aantrekkelijk voor slakken. Een ander voordeel is dat je dahlia’s kunt stekken als je ze voortrekt. Op die manier kun je heel gemakkelijk van één dahlia meerdere dahlia’s maken.

De nadelen van dahlia’s voortrekken

Om dahlia’s te kunnen voortrekken, moet je ze aan het eind van het groeiseizoen uit de grond halen en droog en vorstvrij opbergen. Als je ze vervolgens in potten oppot, kan dat veel ruimte innemen en potgrond kosten. Ook moet je genoeg lichte ruimte hebben. Want de scheuten kunnen gaan ‘strekken’: ze worden dan erg lang en slungelig. Is dat het geval, dan is het verstandig de pot lichter en iets kouder te zetten.

Dahlia’s voortrekken: wanneer?

dahlia's voortrekken voorgetrokken

Wanneer je dahlia’s voortrekt, is afhankelijk van wat je doel is. Wil je in mei al planten kunnen uitplanten, in plaats van alleen de knollen? Dan is het prima om je dahlia’s vanaf april op te potten. Wil je graag stekken maken van de jonge scheuten, dan kun je al eind januari, begin februari beginnen. 

Meer lezen over dahlia’s:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu