IJsheiligen is een belangrijk moment voor tuiniers! Deze dagen vormen een richtlijn voor wanneer je je vorstgevoelige planten weer buiten kunt zetten. Want ná IJsheiligen is nachtvorst zeldzaam. Maar wanneer is het dan IJsheiligen in 2024?
Lees verder na de advertentie
IJsheiligen 2024: wanneer is het en wat moet je doen?
IJsheiligen is niet één dag of datum, maar een periode van een paar dagen. Na deze dagen is de kans erg klein dat er nog nachtvorst komt en kun je jouw vorstgevoelige planten naar buiten verplaatsen.
Wanneer is het IJsheiligen in 2024?
De periode van IJsheiligen loopt elk jaar van 11 tot en met 14 mei, zo is het ook in 2024. Dit is vooral belangrijk om te weten als je vorstgevoelige planten in je tuin wilt zetten, omdat deze planten niet tegen nachtvorst kunnen en daar dood van gaan.
Als je bijvoorbeeld in Nederland en België woont kun je tot IJsheiligen toch af en toe nog vorst verwachten, maar na IJsheiligen is de kans op nachtvorst erg klein. Dat betekent dat je je kwetsbare planten na die dagen met een gerust hart buiten kunt zetten.
Laatste nachtvorst
De laatste nachtvorst valt de afgelopen eeuw door klimaatverandering gemiddeld steeds vroeger. Dat betekent dat je niet altijd braaf hoeft te wachten op IJsheiligen om je vorstgevoelige planten naar buiten te doen. Houd de lokale weersverwachting altijd goed in de gaten – misschien mogen je planten wel eerder de grond in!
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Welke planten kun je na IJsheiligen buiten zetten?
Veel (tropische) kuipplanten kun je na IJsheiligen weer buiten zetten. Denk aan Canna’s, Agaves, vetplanten en citrusbomen. Ook voorgezaaide bloemen kun je na half mei vaak laten afharden. En wat te denken van dahliaknollen? Na deze data kun je de knollen rechtstreeks in de grond planten (en voorgetrokken planten kun je ook buiten zetten).
Planten laten afharden na IJsheiligen
Wel laat je deze planten eerst afharden. Dat houdt in dat je je planten geleidelijk laat wennen aan de buitenlucht. Doe je dat niet, dan kunnen ze van schrik een groeistop krijgen. Want ‘s nacht is het nog wel erg koud vergeleken met de temperatuur in huis of in je kas.
Natuurlijk kun je ook je gezonde verstand gebruiken. Is het in mei al erg warm, dan kun je je planten echt wel buiten laten afharden vóór half mei.
Planten beschermen tegen nachtvorst
Uiteraard zijn er ook vaste planten die wel vorstgevoelig zijn. Vaak zit het gevaar in het voorjaar hem dan in de knoppen die kapot kunnen vriezen. Denk hierbij aan bloesems, hortensia’s of blauweregen. Staan jouw planten vol in de knop, maar is er nog nachtvorst voorspeld? Bescherm ze dan, bijvoorbeeld met vliesdoek (zoals op de foto).
Wel en niet snoeien na IJsheiligen in 2024
Als na IJsheiligen de kans op vorst zo goed als voorbij is, zijn er verschillende planten die je nog kunt snoeien, zoals boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) en berghortensia (Hydrangea serrata).
Planten die je vooral niet kort na IJsheiligen moet snoeien zijn planten die in het voorjaar of begin zomer bloeien, fruitbomen en fruitstruiken. In deze gevallen kun je namelijk per ongeluk jonge bloemknoppen of vruchten wegknippen.
Kijk voor meer planten om te snoeien of juist niet te snoeien in ons handige overzicht over snoeien in mei.
Wat is de betekenis van IJsheiligen?
De naam IJsheiligen slaat daadwerkelijk op heiligen. Het zijn de naamdagen van deze katholieke heiligen:
- 11 mei: Mamertus
- 12 mei: Pancratius
- 13 mei: Servatius van Maastricht
- 14 mei: Bonifatius van Tarsus
- 15 mei: Sophia van Rome (al wordt zij niet altijd meegeteld)