IJsheiligen: wat is het en wanneer is het?

Linda Passies
|
18/10/2022
ijsheiligen planten afharden

IJsheiligen is een belangrijk moment voor tuiniers! Deze dagen vormen een richtlijn voor wanneer je je vorstgevoelige planten weer buiten kunt zetten. Want ná IJsheiligen is nachtvorst zeldzaam.

Lees verder na de advertentie

IJsheiligen wanneer

IJsheiligen is niet één dag of datum, maar een periode van een paar dagen. De periode loopt elk jaar van 11 tot en met 15 mei. Vorstgevoelige planten kunnen niet tegen nachtvorst, daar gaan ze dood van. Na die dagen is de kans erg klein dat er nog nachtvorst komt. Dat betekent dat je je kwetsbare planten na die tijd met een gerust hart buiten kunt zetten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Welke planten kun je na ijsheiligen buiten zetten?

planten overwinteren kas

Lees verder na de advertentie

Veel (tropische) kuipplanten kun je na IJsheiligen weer buiten zetten. Denk aan Canna’s, Agaves, vetplanten en citrusbomen. Ook voorgezaaide bloemen kun je na half mei vaak laten afharden. En wat te denken van dahliaknollen? Na deze data kun je de knollen rechtstreeks in de grond planten (en voorgetrokken planten kun je ook buiten zetten).

Planten laten afharden na IJsheiligen

Wel laat je deze planten eerst afharden. Dat houdt in dat je je planten geleidelijk laat wennen aan de buitenlucht. Doe je dat niet, dan kunnen ze van schrik een groeistop krijgen. Want ‘s nacht is het nog wel erg koud vergeleken met de temperatuur in huis of in je kas.

Natuurlijk kun je ook je gezonde verstand gebruiken. Is het in mei al erg warm, dan kun je je planten echt wel buiten laten afharden vóór half mei. 

Planten beschermen tegen nachtvorst

vorst bescherming vliesdoek voor ijsheiligen

Uiteraard zijn er ook vaste planten die wel vorstgevoelig zijn. Vaak zit het gevaar in het voorjaar hem dan in de knoppen die kapot kunnen vriezen. Denk hierbij aan bloesems, hortensia’s of blauweregen. Staan jouw planten vol in de knop, maar is er nog nachtvorst voorspeld? Bescherm ze dan, bijvoorbeeld met vliesdoek (zoals op de foto). 

Waar komt de naam ijsheiligen vandaan?

De naam IJsheiligen slaat daadwerkelijk op heiligen: het zijn de naamdagen van katholieke heiligen. 

  • 11 mei: Mamertus
  • 12 mei: Pancratius
  • 13 mei: Servatius van Maastricht
  • 14 mei: Bonifatius van Tarsus
  • 15 mei: Sophia van Rome (al wordt zij niet altijd meegeteld)

Meer lezen over vorst en planten beschermen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu