Deze planten mogen met IJsheiligen naar buiten

Linda Passies
|
09/05/2023
planten afharden rond ijsheiligen, de periode dat vorsgevoelige planten naar buiten mogen

Het is bijna zover! Half mei is het IJsheiligen, en dat betekent dat de grootste kans op (nacht)vorst voorbij is. En dat houdt in dat vorstgevoelige planten naar buiten kunnen zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze kapotvriezen!

Lees verder na de advertentie

Afharden

Let wel op: het is niet verstandig om je planten vanuit hun winterberging (of vensterbank) in één keer, hoppa, buiten te zetten. De overgang van de beschermde omgeving naar blootstelling aan alle elementen is dan te groot. Want niet alleen vorst is een gevaar voor kwetsbare planten – felle zon, harde regen of hagel en wind is dat ook.

Bladerrijke vorstgevoelige planten zijn het meest kwetsbaar voor vorst, wind en felle zon, dus behandel die extra voorzichtig.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Om je planten langzaam aan het buitenleven te laten wennen, moet je ze afharden. Lees in dit artikel wat dat precies inhoudt: Dit is waarom planten afharden belangrijk is (en zo pak je het aan).

Lees verder na de advertentie

Deze planten kunnen naar buiten met IJsheiligen

De planten die je rondom IJsheiligen kunt afharden en die daarna definitief naar buiten mogen, zijn dus vorstgevoelige planten. Dit kunnen zowel planten voor je siertuin als je moestuin zijn. Hieronder vind je een greep uit de planten die straks naar buiten mogen.

Siertuin

Dahlia, zinnia’s, canna’s, pelargoniums, fuchsia’s, zomerasters, agapanthussen, cosmea, vetplanten.

Moestuin

Tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, paprika’s, citrusplanten en aubergines.

Lees meer over IJsheiligen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu