Storm of harde wind op komst? Zo bereid je je tuin voor

Linda Passies
|
16/02/2022
boomband bevestigen

Voordat er flink wat wind of storm komt, is het verstandig om een rondje door je tuin te lopen. Trek er even wat tijd voor uit, dan voorkom je schade.

Lees verder na de advertentie

Jonge bomen controleren

Wortels van net geplante bomen zitten nog niet vast, waardoor de boom nog niet stabiel staat. Controleer daarom of ze nog stevig staan. Voel ook even aan de boompaal en verstevig die als het nodig is. Overigens is het ook slim om de boompalen van wat oudere bomen te controleren. Als ze niet stevig zijn (of misschien zelfs in de grond zijn gaan rotten), kunnen ze schade veroorzaken door te schuren.

Planten vastbinden voordat het waait

Klimplanten die je al een tijdje niet hebt opgebonden, verdienen ook een extra steuntje. Bind lange scheuten vast met bindbuis of plantenringen. 

Planten groeien compacter en steviger als je ze snoeit op het juiste moment. Daar heb je vlak voor een storm niet zoveel aan, maar het is reden te meer om het niet over te slaan!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuinadviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Planten snoeien voor een storm

Flinke wind of storm op komst? Snoei dan rozen terug.

Flinke wind hoeft niet alleen de zichtbare delen van een plant te beschadigen. Het vele bewegen kan ervoor zorgen dat de wortels losser raken. Als je lange scheuten terugsnoeit, heeft de wind minder vat op de planten.

Deze planten zijn gevoelig voor wind

Van flinke heesters zoals vlinderstruiken (Buddleja), struik- en heesterrozen en hortensia’s (Hydrangea) kun je de takken terugsnoeien. Snoei de takken en scheuten met ongeveer een derde terug. Let erop dat je boven een naar buiten gericht oog snoeit, en snoei altijd schuin, zodat bij regen het water van de wond kan stromen.

bloeiende abutilon.

Andere planten waarvoor dit geldt: Abutilon (zie foto hierboven), Hibiscus, Lavatera en kornoelje (Cornus). Ook struiken die je net hebt geplant en planten met zware toppen kunnen een snoeibeurt gebruiken.

Het liefst snoei je al in de herfst, om de eerste herfststormen voor te zijn. In het voorjaar volgt dan de ‘echte’ snoei. 

Sluit je kas of koude bak

planten afharden in een koude bak

Voorkom dat er wind in je kas of koude bak komt en de boel beschadigt. Sluit deuren en ramen en controleer of je automatische raam toch niet weer open gaat. Zorg na de storm snel weer voor genoeg ventilatie!

Potten en ander materiaal verzamelen

Haal lichte (of lege) potten van je buitentafel en zet ze op een beschutte plek (of zelfs in je schuur). En ben je geneigd om losse materialen en gereedschappen rond te laten slingeren? Berg ze op!

Meer weersgerelateerde tuinklussen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu