8x de beste tips om je winterkas optimaal te benutten

Helga Kluiter
|
26/11/2021
winterkas

Een glazen kas van twee bij drie meter mag dan geen kathedraal heten, maar in het koude seizoen heeft zelfs de kleinste winterkas grootse voordelen.

Lees verder na de advertentie

Winterkas voordelen

De kas is niet alleen een plek om planten te kweken die anders geen kans zouden krijgen in de buitenlucht. Het is ook een toevluchtsoord voor de tuinier – een ruimte om te kunnen genieten onder alle weersomstandigheden. Dit kun je allemaal doen om je winterkas ten volle te benutten:

1. Bewaar je oogst

uien bewaren winterkas

Bewaar geoogste uien en knoflook in rekken of, nog beter, hangend aan het dak. Op die manier kan er altijd lucht om je oogst circuleren en heb je minder kans op schimmels en rotting.

2. Dahlia’s overwinteren

Dahlia overwinteren winterkas

In milde winters kun je dahlia’s met wat extra bescherming vaak wel in de grond laten zitten. Maar dahlia’s opgraven en laten overwinteren in bakken met nauwelijks vochtige grond of een laag zand is beter. In het voorjaar zullen ze sneller uitlopen en bovendien kun je zo makkelijker nieuwe dahlia’s maken door ze te stekken.

Lees verder na de advertentie

3. Groente kweken in kas winter

sla kweken in de winter

Zaai sla in de winterkas. Als je sla in de grond in een border wil kweken, laat dan aan één kant van de kas de aarde onbedekt. Kies een wintersoort of eentje die je het hele jaar kan kweken. Veldsla is bijvoorbeeld een goede keuze.

4. Kuipplanten overwinteren

kuipplanten overwinteren

Overwinter in de winterkas kuipplanten en perkplanten die niet winterhard zijn, zoals oleanders, pelargoniums en fuchsia’s, De kas is ook een uitstekende plek om de stekken die je tot september hebt genomen verder op te kweken. Bewaar je stekjes in trays of kleine potten tot ze in de lente kunnen verhuizen naar grotere potten.

5. Exotische planten kweken

tropische planten kweken

Kweek exotische planten die je anders niet zou kunnen kiezen, zoals citrusfruit en bananenplanten. Die kun je in de kas laten overwinteren en in de zomer buiten zetten.

6. Narcissen binnen

narcissen binnen

Poot narcissen in een pot in de kas. Je kan ze oppotten en zodra ze bloeien op tafel zetten. Ze bloeien in je kas veel eerder dan in de buitenlucht, dus je hebt al in de winter kleurrijke bloemen.

7. De winterkas ventileren

winterkas ventileren

In je enthousiasme over het hebben van een warme plek om in de winter te kunnen werken moet je het belang van ventilatie niet vergeten. In de zomer kan een kas zonder voldoende luchtcirculatie veranderen in een oven. Maar in de winter zorgt gebrek aan ventilatie voor veel condens en dus kans op schimmelvorming.

8. De winterkas opruimen

winterkas opruimen

Maak van de kas geen dumpplaats. Bewaar potten en dergelijke in de schuur – in de kas horen planten!

Meer kweken in de winter

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu