Iris reticulata: 5 prachtige dwergirissen voor winterkleur

Helga Kluiter
|
04/02/2021
Iris reticulata

De wonderschone Iris reticulata, ook wel bekend als dwergiris, is er vroeg bij. Vanaf ongeveer half februari tot in het vroege voorjaar tref je haar bloeiend aan. Deze winterbloeier verschijnt in de kleuren lichtblauw tot dieppaars. Maar wat vooral opvalt, zijn de gele strepen door het midden van elk bloemblad.

Lees verder na de advertentie

De beste plek voor Iris reticulata

Dwergirissen staat het mooist vooraan in een zonnige border. Een pot op een terras is echter ook prima. Het belangrijkste is dat ze genoeg zonlicht krijgt, want dan is Iris reticulata tevreden. Zorg ook voor een goed afwaterende grond om natte voeten te voorkomen.

Iris reticulata: dit zijn onze 5 favorieten

Populaire soorten van de dwergiris zijn onder andere Iris reticulata ‘J.S. Dijt’ en Iris reticulata ‘Harmony’. Maar er zijn nog veel meer prachtige variëteiten, zoals deze prachtige soorten:

Iris ‘Gordon’

Iris Gordon
Iris ‘Gordon’

De bloemen van Iris ‘Gordon’ bevatten twee tinten blauw. De onderste blaadjes lijken tegen een witte achtergrond een levendige geel-oranje tong uit te steken.

Iris ‘George’

Lees verder na de advertentie

Iris George
Iris ‘George’

De paarse bloemblaadjes van Iris ‘George’ vallen extra op met de contrasterende lichtgele streep op de onderste blaadjes. In de lentezon geurt hij uitzonderlijk.

Iris ‘Natascha’

dwergiris Natascha
Iris ‘Natascha’

Iris ‘Natascha’ heeft sterk geurende witte bloemen met een vleugje ijsblauw, fijne blauwe aderen en een dunne, heldergele streep.

Iris histrioides ‘Lady Beatrix Stanley’

dwergiris lady beatrix stanley
Iris histrioides ‘Lady Beatrix Stanley’

Deze iris heeft brede en haast blauwe blaadjes die neigen naar paars. De geurende bloemen van Iris histrioides ‘Lady Beatrix Stanley’ zijn doorspekt met bleke streepjes en dragen een knalgele streep op de onderste blaadjes.

Iris ‘Katharine Hodgkin’

Iris reticulata Katharine Hodkin
Iris ‘Katharine Hodkin’

Iris ‘Katharine Hodgkin’ pakt uit met grote, brede bloemen in een fantastische combinatie van een zomers hemelblauw met een al net zo zomers geel in een intrigerend patroon.

Zo verzorg je Iris reticulata

Wil je jarenlang plezier beleven aan de dwergiris, dan is het belangrijk dat ze de juiste verzorging krijgt. Met de volgende tips kan het niet misgaan.

Zoek een zonnig plekje uit: Zon, zon en nog eens zon! Iris reticulata is een echte zonaanbidder. Zoek dus een plekje uit in een zonnige border, of in een pot op een zonovergoten terras.

Pas op met natte voeten: Waar je op moet letten als je de dwergiris in een pot zet, is dat er geen water in blijft staan. Natte voeten zijn namelijk funest. En als je Iris reticulata in een pot zet, moet je er rekening mee houden dat ze in het tweede jaar niet meer zo mooi bloeit.

Geef ze energie: Zodra de bloemen verwelken geef je de dwergiris het beste elke twee weken een vloeibare tomatenvoeding. Zo doen de bollen genoeg energie op om volgend jaar weer top te bloeien.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu