Tropische tuinideeën: met deze planten waan je je in de tropen!

Helga Kluiter
|
10/06/2021
tropische border ideeën

Zoek je tropische tuin ideeën die onze winters overleven? Met deze planten haal je de tropen naar je eigen tuin en geef je borders een extravagante, exotische look.

Tropische tuin in Nederland?

Canna rood blad

Geen geld of tijd om af te reizen naar de tropische zon? Pik dan toch de sfeer mee door je eigen tropische tuin aan te leggen. Of beter: kies planten die tropisch lijken én onze winters overleven. Combineer bijvoorbeeld bananenplanten, siergembers en canna’s met perkgoed, vaste planten, zomerbollen en winterharde struiken voor exotische pit!

Beplantingsplan tropische tuin

Maak je een exotisch beplantingsplan, denk dan in lagen, met lage planten en achteraan de hoge tropische planten. Goede planten voor structuur en hoogte zijn bamboe en bananen. Varens vullen het midden mooi op, en vooraan zet je lage planten en bodembedekkers, zoals hosta’s. Voor tropische kleur speel je met vrolijke fuchsia’s, dahlia’s of begonia’s.

Wij gebruikten deze planten

tropische border ideeën
 1. Canna musifolia, Canna ‘Cleopatra’, Canna ‘Phasion’ (Indisch bloemriet)
 2. Cordyline ‘Electric Pink’
 3. Dahlia ‘Chat Noir’
 4. Datisca cannabina (valse hennep)
 5. Eucalyptus perriniana (eucalyptusboom)
 6. Ficus carica (vijgenboom)
 7. Hedychium coronarium, Hedychium ‘Assam Orange’, Hedychium greenii (siergember)
 8. Hesperantha ‘Jennifer’ (kafferlelie)
 9. Ipomoea batatas ‘Margarita’ (zoete aardappel)
 10. Kniphofia ‘Toffee Nosed’ (vuurpijl)
 11. Maranta erythroneura (tiengebodenplant)
 12. Musa basjoo (Japanse vezelbanaan)
 13. Persicaria ‘Red Dragon’ (duizendknoop)
 14. Rudbeckia ‘Little Goldstar’, Rudbeckia ‘Little Henry’ (zonnehoed)
 15. Salvia ‘Amistad’, Salvia ‘Neon’
 16. Vriesea ‘Tiffany’, Vriesea splendens (bromelia)

Tropische tuin aanleggen

Volg dit stappenplan om je tropische tuin ideeën tot leven te brengen:

Stap 1: planten positie in border

tropische border ideeën

Meng eerst voldoende organisch materiaal zoals compost door de grond te mengen. Bepaal eerst waar je planten moeten komen door ze alvast in hun pot neer te zetten. Houd daarbij rekening met hoe groot de planten zullen worden! Vul tot slot eventuele gaten op met perkplanten.

Stap 2: grote planten delen

tropische tuin planten

Deel sterke planten met grote wortelstokken, zoals bloemriet en vlindergember, om gratis meer planten te maken. Gebruik een scherpe schop of een oud keukenmes (voorzichtig!) en herplant de losse stukken.

Stap 3: border beplanten

Beplant de achterkant van je border eerst met grote exemplaren en vul dan de voorkant met perkgoed en kamerplanten. Duw grond rondom de wortels goed aan en vorm daarbij een klein ‘kommetje’ in de grond rond elke plant, zodat water naar de plant stroomt.

Stap 4: planten water geven

tropische tuin ontwerpen

Geef planten eerst flink water om de grond rond de wortels in te klinken. Blijf daarna regelmatig water geven en voeden. Geef grote bladplanten in de zomer elke vier weken een handjevol korrels kippenmest.

Maak je tropische tuin winterhard

Om je exotische tuin door de winter te helpen, moet je sommige planten wat extra bescherming bieden. Dit moet je doen:

 1. Bescherm bananen zoals Musa basjoo door het blad terug te knippen en de stam en wortels te beschermen met stro en vliesdoek. Zet niet-winterharde soorten in een vorstvrije kas.
 2. Winterharde vaste planten kun je het hele jaar laten staan. Knip dode stelen en blad af in voorjaar of najaar.
 3. Haal dahliaknollen omhoog en bewaar ze in een bak met potgrond op een vorstvrije plek.
 4. Overwinter kamerplanten binnen op een lichte plek.
 5. Bewaar en droog wat dahliazaad en zomerperkplanten voor volgend voorjaar.

Tropische sfeer in het echt

Wil je de tropische sfeer in het echt proeven en de tropische planten in hun natuurlijke habitat zien? Bewonder ze bijvoorbeeld in Inda. Dan moet je, naast het boeken van je hotel en vliegtickets, ook controleren of je een reistoestemming, zoals een visum nodig hebt. Het visum India is eenvoudig online aan te vragen en staat een verblijf toe van 30 dagen. Niet genoeg? Dan kun je ook online een 1-jarig visum aanvragen. Daarmee mag je 90 dagen in India verblijven.

Meer tuininspiratie

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu