3x de mooiste combinaties met vaste planten voor in de schaduw

Helga Kluiter
|
26/05/2021
Planten voor in de schaduw

Heb je nog een schaduwplekje in de tuin over en weet je niet wat je daar kunt planten? Combineer dan een aantal van de beste planten voor in de schaduw!

Lees verder na de advertentie

Planten voor in de schaduw

Elke tuin kent wel een donker plekje. Gelukkig zijn er vele fantastische vaste schaduwplanten te krijgen. De volgende heerlijke combinaties fleuren iedere schaduwborder op.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Combinatie 1: Varens en akelei

mannetjesvaren combineren

Lees verder na de advertentie

Misschien vind je varens maar saaie planten, maar wij willen graag het tegendeel laten zien. Er is zelfs een hele tak in de biologie die zich bezighoudt met de leer der varens: de pteridologie. En met reden, want het geveerde blad en de varenkrullen zijn wonderbaarlijk mooi – zeker in combinatie met akelei.

Dryopteris filix-mas (mannetjesvaren)

Geef Dryopteris filix-mas de eerste seizoenen veel water. Als hij ouder is, kan de mannetjesvaren droge schaduw beter aan. Scheur en verjong de planten in de lente.
H x B: 100 x 65 cm

Tip: Naast deze zijn er nog veel meer prachtige soorten varens die je kunt aanplanten.

Aquilegia (akelei)

Akelei is de perfecte opvuller: hij zaait zichzelf uit en komt overal tevoorschijn. Als je een kloon wilt van de ouderplant, kun je de grotere planten delen in de lente.
H x B: 45 x 30 cm

Combinatie 2: Mijterloof en ooievaarsbek

ooievaarsbek schaduw

De bleekgele bloemklokjes van het mijterloof en de diepe tinten van de donkere ooievaarsbek zijn niet te schreeuwerig en opvallend. Het is een perfecte combinatie planten voor in de lichte schaduw. Het grote blad op de achtergrond is een sierrabarber, Rheum palmatum.

Tellima grandiflora (mijterloof)

Mijterloof heeft licht geurende bloemen, groeit op elke grond en hij zaait zichzelf uit als je dat toelaat. Je kan Tellima grandiflora ook in een koude kas zaaien. Pas op voor slakken!
H x B: 70 x 50 cm

Geranium phaeum (donkere ooievaarsbek)

De donkere ooievaarsbek is een van de beste keuzes voor halfschaduw, hoewel deze Geranium phaeum ook wat zon kan hebben. Knip hem terug na de bloei om nieuw blad te stimuleren.
H x B: 60 x 70 cm

Combinatie 3: Fluitenkruid en dovenetel

fluitenkruid standplaats

De fluitenkruidfamilie kent vele schitterende familieleden die tussen april en juni hun schermen in volle glorie tonen. Deze telg is een kanjer met prachtige stelen. De dovenetel is een van de beste bodembedekkers voor schaduwrijke plekken onder struiken en bomen.

Anthriscus sylvestris ‘Ravenswing’ (fluitenkruid)

Fluitenkruid is geschikt voor zowel zon als halfschaduw. Anthriscus sylvestris heeft wel een vrij korte levensduur, dus bewaar wat zaden om in de herfst te zaaien. Kies bij voorkeur de exemplaren met donkergroen blad.
H x B: 100 x 25 cm

Lamium orvala (dovenetel)

Snoei de dovenetel terug na de bloei om nieuwe bladeren te krijgen. DeelLamium orvala-planten in de herfst of vroege lente.
H x B: 45 x 50 cm

Meer planten voor in de schaduw

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu