Vaste planten delen doe je zó

Helga Kluiter
|
18/10/2023
vaste planten delen door ze te scheuren

Vaste planten delen of scheuren houdt in dat je de wortelkluit in stukken deelt. De losse delen herplant je, waarop ze weer uitgroeien tot volwassen planten.

Lees verder na de advertentie

Je kunt bijna alle vaste planten delen

Polvormende planten of bodembedekkers zijn geschikte kandidaten om te delen of scheuren. Denk aan hosta’s, varens, ridderspoor (Delphinium), zonnehoed (Echinacea), winterharde geraniums, daglelies (Hemerocallis), maar ook aan siergrassen en allerlei kruiden zoals marjolein, citroenmelisse en bieslook.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Het juiste moment om planten te scheuren

vaste planten delen met tuinvorken
Grote, stugge pollen kun je delen met behulp van tuinvorken.

Lees verder na de advertentie

Dit klusje kun je doen zodra het wat zachter weer is, eind februari of maart. Je kunt ook planten in het najaar delen, met name de planten die vroeg in het voorjaar bloeien. Het is belangrijk dat je de planten nadat je ze hebt uitgezet goed in de gaten houdt en nieuwe, jonge delen die door de vorst uit de grond worden getild, terugduwt. Probeer deze klus te klaren vóór begin april en je wordt al snel beloond met een mooie volle border.

Vaste planten delen: zo pak je het aan

Het delen van vaste planten is een eenvoudig klusje. Volg gewoon steeds de volgende werkwijze:

1. Graaf de plant uit de grond

vaste planten delen: graaf uit de grond
Graaf de plant uit de grond.

Graaf met een spade (of een vork als de aarde in je tuin erg hard is) helemaal rondom de pol en til hem uit de grond. Dit kan zwaar werk zijn, dus denk aan je rug!

2. Verdeel de wortelkluit in stukken

vaste planten delen door ze te scheuren
Deel de plant in stukken.

Hak de pol met een spade in delen. Is de kluit erg stug, dan helpt het nog wel eens om er twee tuinvorken in te zetten met de ruggen tegen elkaar. Duw de stelen vervolgens van elkaar af om de wortelkluit elkaar te trekken.

3. Herplant de gezonde stukken

Herplant de stukken van de gedeelde plant.
Herplant de stukken van de gedeelde plant en geef water.

Het middelste deel van de plant is het oudst. Dit kun je weggooien als het uitgeput is. Verdeel dan de gezonde, krachtige delen van de pol in stukken zo groot als je vuist, of groter als er voldoende over is. Herplant ze vervolgens op de gewenste plek en geef ze voorlopig genoeg water.

Meer lezen over vaste planten:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu