11 vaste planten die je kunt toppen voor een langere bloei

Helga Kluiter
|
26/05/2022
Helenium

Vaste planten toppen is een uitstekende methode om de omvang, vorm en bloeitijd van bepaalde zomerbloeiende planten te controleren. Je topt deze planten normaal gesproken eind mei, rond de tijd dat de Chelsea Flower Show altijd gehouden wordt. Vandaar dat deze techniek ook wel bekendstaat als ‘de Chelsea chop‘.

Vaste planten toppen

Chelsea chop

Door je vaste planten te toppen zullen ze nieuwe zijscheuten aanmaken, waardoor je uiteindelijk ook meer bloemen zult krijgen. Geef je planten na het toppen ook genoeg water en wat voeding, zodat ze genoeg energie hebben om te herstellen van deze ingreep.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Deze 11 planten zijn geschikt voor de Chelsea chop en zullen daardoor deze zomer een geweldige bloemenshow opleveren.

1. Vlambloem (Phlox)

Phlox paniculata

Knip vlambloem (Phlox) een stuk terug om een grotere productie van de heerlijk geurende bloemen te stimuleren.

2. Duizendblad (Achillea)

Achillea 'Feuerland' (duizendblad)

Achillea is erg aantrekkelijk voor bestuivers, met name zweefvliegen. Er zijn veel mooie soorten die je kunt kweken, waaronder ‘Fanal’, ‘Moonshine’, ‘Summer Pastels’ en ‘Feuerland’ (foto).

3. Klokje (Campanula)

Vaste planten toppen: Campanula

Campanula’s staan bekend om hun lieflijke klokjesvormige bloemen. Vandaar ook hun Nederlandse naam ‘klokje’. De kleuren zijn levendig blauw en paars. Knip de stengels terug om meer bloemen te krijgen.

4. Zonnehoed (Echinacea)

Echinacea White Swan

De geliefde bijen- en vlinderplant zonnehoed (Echinacea) kan nog veel meer bloemhoofden produceren door ze op tijd te toppen. Pas bij jonge planten wel op dat de slakken niet al het blad opeten.

5. Rudbeckia’s

planten volle zon rudbeckia goldsturm

Veel rudbeckia’s worden zo lang en slungelig dat ze tijdens winderig weer de neiging hebben om te vallen. Door ze te toppen kun je hun hoogte inperken, waardoor ze minder vatbaar zijn voor de wind.

6. Asters

Vaste planten toppen: asters

Asters zijn een belangrijke bron van nectar voor vliegende insecten en ze reageren erg goed op toppen. Asters die je terug kunt knippen zijn onder andere Aster macrophyllus en Symphyotrichum laeve (eerder bekend onder de naam Aster laevis).

7. Sedums

Sedum (hemelsleutel) met vlinders.

Sedums, zoals deze hemelsleutel (Hylotelephium), hebben nog wel eens de neiging om zich uit te strekken en rommelig te worden. Door ze eind voorjaar terug te knippen groeien ze compacter en krijgen ze bovendien meer bloemen.

8. Vaste zonnebloemen (Helianthus)

Vaste planten toppen: Helianthus

Zet de schaar niet in de grote eenjarige zonnebloemen, ofwel Helianthus annuus! Maar vaste zonnebloemsoorten uit de Helianthus-familie kun je terugknippen. maar Vaste zonnebloemen zoals ‘Lemon Queen’ (foto) zullen mooi vertakken als je ze de Chelsea chop geeft.

9. Schildpadbloem (Penstemon)

penstemon

De lange buisvormige bloemen zijn een feestnummer bij hommels. Een paar goede varianten met fantastische kleuren zijn onder andere ‘Sour Grapes’ en ‘Bredon’.

10. Zonnekruid (Helenium)

Vaste planten toppen: Helenium

Op de juiste plek groeit zonnekruid (Helenium) al snel fors de lucht in. Vaak moet je de lange stengels steunen om te voorkomen dat ze omvallen. Knip ze daarom terug om hun hoogte in te perken.

11. Kattenkruid (Nepeta)

bijen lokken

Door kattenkruid (Nepeta) terug te knippen, zullen de planten later nog meer bloemen produceren, waardoor bijen ook later in het seizoen nog nectar en pollen eruit kunnen verzamelen.

Meer vaste planten toppen en snoeien

Helga KluiterKon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar heeft als laatbloeier toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2023

Gardeners’ World 09/2023

Bestel nu