Nu al uitgebloeid? Zo krijg je écht langbloeiende planten!

Helga Kluiter
|
09/06/2021
ridderspoor snoeien

Eindelijk bloeien je planten en dan … is het in een vloek en een zucht alweer afgelopen met die mooie bloemen! Om toch volop te kunnen genieten van langbloeiende planten zijn er een aantal dingen die je absoluut moet doen.

Lees verder na de advertentie

Langbloeiende planten

Wil je je planten langer laten bloeien, dan heb je een aantal geweldige wapens in je groene arsenaal.

1. Bloemen koppen

dode bloemen verwijderen

Regelmatig dode bloemen afknippen is ontzettend belangrijk. Bloemen koppen, heet dat. Planten zullen blijven proberen hun levenscyclus te voltooien door zaad te zetten om te verspreiden. Voorkom dus dat planten zaad produceren, en ze zullen nieuwe bloemen blijven aanmaken.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Bloei verlengen

Tot half juni kun je veel vaste planten die laat bloeien een eindje terugknippen. Met deze zogeheten Chelsea chop snoeimethode kun je de bloei vrij gericht spreiden en verlengen.

3. Planten snoeien in de zomer

ridderspoor snoeien

Ridderspoor (Delphinium) en andere planten met hoge stengels kun je terugknippen wanneer ze uitgebloeid raken. Met een beetje geluk word je dan later in de zomer beloond met een tweede (kleinere) bloei.

4. Geef planten een steuntje

Veel planten met lange stengels bezwijken een beetje onder hun gewicht. Een mooie manier om doorzakkende planten te ondersteunen, is met hazelaartakken die je tussen de planten in de grond steekt. Je kan natuurlijk ook langere losse planten aan bamboestokken binden.

5. Stekken van planten

stekken van planten

Vervang oude en uitgeputte planten door nieuwe. Ren daarvoor echter niet naar de winkel! Je kunt ze namelijk zelf eenvoudig vermeerderen door ze te stekken en te delen. Ze groeien dan snel uit tot nieuwe planten.

6. Borders tuin vullen

Maak perken en borders met vaste planten flexibeler door een paar stukjes in te richten voor zomerplanten. Het is niet te laat om deze tijdelijke bewoners nu toe te voegen, en je kan ze in september of oktober uit de grond halen en vervangen door lentebollen. Deze kun je vervolgens weer opgraven na de bloei om ruimte te maken voor de volgende lading zomerse perkplanten.

7. Bladplanten

bladplanten volle zon

Tussen alle bloeiende planten zou je bijna vergeten dat er ook nog heel veel schitterende bladplanten bestaan! Die maken je tuin aantrekkelijker en laten bloemen nog mooier afsteken.

8. Voeding voor langbloeiende planten

Bloeiende planten verbruiken veel energie, dus zorg ervoor dat ze voldoende voedingsstoffen krijgen. Geef ze eenmaal per maand een vloeibare tomatenvoeding als ze in de volle grond staan. Bloemen in potten en hanging baskets hebben eenmaal per week een verdunde tomatenvoeding nodig.

Meer lezen over (zomer)bloemen:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu