Een hanging basket met bloemen vullen doe je zó

Helga Kluiter
|
04/08/2022
hanging basket met bloemen

Je tuin, terras of balkon is in de zomer niet compleet zonder hanging basket met bloemen. Trek een sprintje naar je lokale tuincentrum of kweker, koop een paar eenjarige zomerbloeiers en ga aan de slag!

Lees verder na de advertentie

Hanging basket maken met bloemen

Voor deze hangmand kiezen we een spetterend roze en oranje kleurenthema, maar het kan natuurlijk ook met andere planten. Zolang je maar hogere planten voor het midden hebt en hangplanten voor de zijkanten.

Dit heb je nodig

  • paarse Ipomoea batatas (1)
  • rood-roze Calibrachoa (3)
  • paarse Spaanse margriet (Osteospermum) (1)
  • donkerroze Diascia (6)
  • 36 cm hangmand
  • kokos inlegvel (of grasmaaisel)
  • universele (liefst turfvrije) potgrond
  • mestkorrels

Stap 1: Kokos inlegvel

Kokos inlegvel

Zet de hangmand op een emmer en bedek de binnenkant met een kant-en-klaar kokos inlegvel, of gebruik vochtig grasmaaisel als alternatief. Om meer vocht vast te houden voeg je ook nog een laagje plastic toe. Knip hier enkele gaten in.

Stap 2: Hanging basket grond

Lees verder na de advertentie

Hanging basket met bloemen

Vul de hanging basket tot tweederde met potgrond. Plant vervolgens de hoogste planten net buiten het midden. De hangplanten zet je langs de randen, zodat de bloemen snel over de zijkanten groeien. Vul de gaten met potgrond.

Stap 3: Plantenvoeding

tomatenvoeding vloeibaar

Het is belangrijk dat je hanging basket met bloemen genoeg voeding krijgt, dus geef de planten meteen een oppepper van vloeibare plantenvoeding, bijvoorbeeld tomatenvoeding.

Stap 4: Hanging basket water geven

hanging basket met bloemen

Geef je planten een flinke slok water en laat de mand uitlekken voor je hem op zijn uiteindelijke plek hangt.

Hanging basket verzorging

De meeste hangmanden zijn redelijk ondiep en bieden maar weinig doorwortelbare ruimte voor de opeengepakte plantjes. Geef ze daarom veel water en (vloeibare) voeding. Zorg ervoor dat je de planten tijdens warme, droge of winderige zomerdagen elke dag water geeft. Knip ook steeds de oude bloemen weg. Je planten blijven dan nieuwe bloemen produceren.

Meer planten in potten en bakken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu