Tomaten kweken in pot? Volg dit stappenplan

Helga Kluiter
|
04/05/2021
Tomaten kweken in pot

Weinig ruimte? Tomaten kweken in pot is geen enkel probleem en het ziet er nog mooi uit ook – zeker als je de tomatenplanten combineert met goudsbloemen en basilicum.

Lees verder na de advertentie

Welke tomaat in pot

Kies liefst een struiktomaat, omdat deze compact blijft en weinig steun in de hoogte behoeft. En je hoeft de takjes die verschijnen tussen de hoofdstengel en zijtakken niet te verwijderen! Wij gebruikten tomaat ‘Losetto’.

Wanneer tomaten planten

Voor tomaten zaaien is het in mei te laat, maar je kunt wel nog planten kopen. Koop dan een tomatenplant die groot genoeg is om uit te planten zodra het risico op vorst half mei is geweken.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Goede buren van tomaten

Basilicum zaaien

Als je tomaten met bloemen en kruiden in één pot wilt zetten, kies dan planten die dezelfde behoeften hebben. Bijvoorbeeld basilicum en goudsbloemen. Basilicum smaakt heerlijk met tomaat. Knaloranje goudsbloemen zijn eetbaar, zorgen voor meer kleur en trekken bestuivende insecten aan.

Tomaten kweken in pot: stap voor stap

Tomaten zijn perfect in potten te kweken op een zonnig terras. Kies de grootste pot waar je plaats voor hebt en geef je tomaten regelmatig water en vloeibare tomatenvoeding.

Wij gebruikten

  • Tomaat ‘Losetto’ x 1
  • Goudsbloem (Calendula officinalis) ‘Daisy Mixed’ x 6
  • Roodbladige basilicum x 6
  • Ronde terracotta pot (H x B: 46 x 28 cm)

Stap 1: Potgrond voor tomaten

Universele potgrond is prima voor blad- en vruchtgroenten, maar zelfs de beste potgrond bevat na zes weken nog maar weinig voeding. Voeg mestkorrels toe volgens de instructies.

Stap 2: Tomaten water geven

Tomaten zijn gulzige planten, dus watergelkristallen zijn een handige toevoeging. Ze absorberen water en geven dit geleidelijk weer vrij. Je hoeft dus minder vaak water te geven.

Stap 3: Pot voor tomatenplant

Tomaten kweken in pot

Hoe groter de pot, hoe blijer de planten. Zet grote potten op hun plek voor je ze vult, omdat ze nogal zwaar te verplaatsen zijn als ze eenmaal gevuld zijn met planten en vochtige grond. Zorg ook voor drainagegaten!

Stap 4: Tomaat planten in pot

Tomaten kweken in pot

Voor deze pot heb je maar één tomatenplant nodig. Heb je dit voorjaar geen tomaten gezaaid, koop dan een plant. Zet hem in het midden.

Stap 5: Basilicum en goudsbloem planten

Basilicum en goudsbloem planten

Je kan kant-en-klare goudsbloemen en rode basilicum kopen, maar zelf zaaien kan natuurlijk ook. Zet de basilicum rond de tomaat en de goudsbloemen aan de randen.

Stap 6: Tomaten bemesten

Tomaat bemesten

Geef na het planten flink wat water en geef zodra de tomaat begint te bloeien elke twee weken vloeibare tomatenvoeding. Geef ook heel regelmatig water, om te voorkomen dat de vruchten splijten.

Meer lezen over de moestuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu