Weinig tijd en toch een moestuin beginnen? Zo kan het wél!

Helga Kluiter
|
14/04/2021
Moestuin beginnen met weinig tijd

Geen tijd om je eigen groenten te verbouwen? Toch wel! Want met slechts een uurtje per week voor het onderhoud en een slimme aanpak kun je tóch een moestuin beginnen.

Lees verder na de advertentie

Zo weinig tijd kost een moestuin beginnen

Als je een moestuin wilt beginnen, gaat de meeste tijd zitten in het voorbereiden van de grond. Als je een klein moestuintje hebt van 1 x 2 meter, kost je dat een half uur tot een halve dag, afhankelijk van de kwaliteit van de grond. Ben je daarmee klaar, dan kost het planten, zaaien, onkruid wieden, water geven en oogsten hooguit nog 10 minuten per dag. Dat moet voor iedereen wel haalbaar zijn.

Elke week moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Een moestuin beginnen: dit is het stappenplan

Wil je nog dit seizoen kunnen genieten van groenten uit je eigen tuin en heb je een uurtje per week over? Ga dan de uitdaging aan met het volgende stappenplan:

Lees verder na de advertentie

1. Bereid de moestuin grond goed voor

Moestuin beginnen: bereid de grond voor
Bereid de grond van je moestuin eerst goed voor.

Een goede voorbereiding is het halve werk en je hebt er de rest van het seizoen profijt van, omdat je daarmee veel tijd kunt besparen.

 • Een verhoogd bed voorkomt tijdverslindende problemen, omdat je het kunt vullen met een goede laag grond. Onkruid houd je er bovendien eenvoudiger weg.
 • Zorg dat je van alle kanten bij je moestuin kunt. Dat maakt het zaaien, planten en oogsten een stuk eenvoudiger en sneller.
 • Kies voor je groentetuin een zonnige en beschutte plek die ook enkele uren per dag schaduw krijgt. De schaduw vermindert het aantal keer dat je water moet geven.
 • Probeer je tuintje in de buurt van een kraan aan te leggen, zodat je minder tijd hoeft te besteden aan het leuren met gieters water.
 • Als je in de volle grond teelt, vermijd dan gebieden met veel meerjarig onkruid. Het kost te veel tijd om deze steeds te moeten wieden.

2. Onmisbare tools voor de snelle moestuin

Gebruik een zaailijn om recht te zaaien.
Gebruik een zaailijn om recht te zaaien.

Met de juiste gereedschappen werk je sneller en efficiënter. Gelukkig is de lijst met must-haves niet lang en heb je het meeste waarschijnlijk al.

 • Handhark: Uitstekend voor het snel uitgraven van onkruid met veel wortel.
 • Tuinschepje: Dit maakt het uitplanten van groenten snel en simpel.
 • Schoffel: Verwijder hiermee snel eenjarig onkruid. Ook het trekken van sleuven voor het zaaien gaat hiermee supersnel.
 • Zaailijn: Gebruik een stukje touw dat tussen twee stokjes gespannen is als hulplijn waarlangs je snel in een rechte lijn kunt zaaien.
 • Watergeefsysteem: Investeer in een reservoir of een regenton van waaruit je gemakkelijk en snel je gieter kunt vullen. Met een tuinslang en een kraan in de buurt kun je je tuin ook snel van water voorzien.

3. Kies makkelijke groenten voor je moestuin

Moestuin beginnen met makkelijke groenten
W

Het kiezen van de juiste groente bespaart je op termijn veel tijd, omdat sommige gewassen minder onderhoud vragen dan andere. Maar kies natuurlijk vooral wat je graag eet!

 • Wortelgewassen, zoals wortelen en bieten, hebben weinig verzorging nodig.
 • Kies struiktomaten in plaats van stamtomaten. Je hoeft dan namelijk niet te dieven (de uitlopers in de oksels verwijderen).
 • Stambonen hoef je niet te ondersteunen en op te binden. Stokbonen vragen meer onderhoud, maar leveren een grotere oogst.
 • Snij- en plukgroenten, zoals sla of snijbiet, zijn eenvoudig te zaaien, groeien snel en kun je doorlopend blijven oogsten.
 • Uien en knoflook kosten bijna geen onderhoud na het planten. Laat ze gewoon groeien tot ze klaar zijn om te oogsten.

Lees meer over de moestuin:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu