Tomaten zaaien voor beginners: zo werkt het

Helga Kluiter
|
17/02/2021
Tomaten zaaien voor beginners

Wanneer je eenmaal begint met tomaten zaaien, wil je dat elk jaar weer doen! Je eigen tomaten kweken is ontzettend leuk en bovendien niet moeilijk. Bovendien: de smaak van je eigen tomaten is echt onovertroffen.

Hét grote voordeel van zelf tomaten zaaien

Tomaat 'Matina'
Tomaat ‘Matina’

Natuurlijk kun je gewoon een tomatenplant kopen in het tuincentrum. Maar wanneer je zelf tomaten zaait, heb je veel meer keuze. Maar dan ook écht veel meer! Er zijn namelijk ontzettend veel soorten tomaten zaden te koop. Alles van pruimtomaten en kerstomaten tot vleestomaten, en ook nog in allerlei kleuren, van geel en groen tot donkerpaars.

Stap voor stap tomaten zaaien

Tomaten zijn makkelijk uit zaad op te kweken. Binnen twee weken na het zaaien komen de zaailingen op. Hard de planten bij goed weer in mei af voordat je ze uitplant. Of kweek ze in de kas, of in een pot op het terras.

Dit heb je nodig

  • Tomatenzaden
  • Zaai- of stekgrond, of universele potgrond
  • Kweekpotjes van 10 cm
  • Scherp zand of vermiculiet (optioneel)

Stap 1: verdeel de zaden over de grond

Tomaten zaaien in 10 cm potjes
Verdeel de tomaten zaadjes over de grond.

Vul je potjes met de zaaigrond. Verdeel enkele zaadjes (niet teveel!) gelijkmatig over de grond. Bedek de zaden dan met een laagje zand of wat vermiculiet.

Stap 2: zet op een lichte, warme plek

Bedek de tomaten zaden met een laagje zand.

Geef je tomatenzaden water en zet de potjes in een zaaibak met een deksel om de grond vochtig te houden. Bedekken met wat huishoudfolie kan ook. Zet de potjes op een lichte, warme plek. Laat de grond niet uitdrogen, maar maak hem ook niet te nat.

Stap 3: zaailingen verspenen

Zet de stengel zo diep mogelijk in de grond.

Verwijder de folie van het potje wanneer de eerste zaailingen van je tomatenplanten verschijnen. Verspeen de zaailingen van je tomaten wanneer ze ongeveer 10 cm groot zijn. Plant de stengels dan zo diep mogelijk in een groter en diep potje. Aan het deel van de stengel onder de grond groeien dan nog meer wortels.

Tip: Als je tomaten kweekt op een vensterbank, draai het potje dan regelmatig. Zo voorkom je dat de plant scheef naar het licht gaat hangen.

Wil je cherrytomaten kweken? Sprinklr verkoopt biologische zaden.

Meer over tomaten kweken

Dit artikel is geschreven door onze onafhankelijke redactie. Het bevat affiliate-links, waardoor we een commissie ontvangen als je als lezer doorklikt.

Magazine van Gardeners’ World 08-2022

Gardeners’ World 08-2022

Bestel nu