Tomaten toppen: ja of nee?

Linda Passies
|
06/09/2023
tomatenplant toppen

Tomaten toppen of niet toppen? Tomaten top je om te voorkomen dat je tomatenplant doorgroeit en energie in het groeien steekt in plaats van in de tomaten. Met andere woorden: door je tomaten te toppen, zou je meer rijpe, en lekkerder tomaten krijgen. Maar is dat nog wel verstandig met klimaatverandering?

Lees verder na de advertentie

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week tips voor je moestuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

langer tomaten oogsten: toppen

Doordat het weer steeds onvoorspelbaarder wordt, kan het zomaar gebeuren dat er nog een (erg) warme periode aankomt aan het eind van de zomer of het begin van de herfst. Bovendien is september ‘de vierde zomermaand’ geworden. En die warme periode laat dan nog heel veel extra tomaten rijpen. Het advies van Gardeners’ World-hoofdredacteur Anne Wieggers is dan ook voorzichtig: “Houd het weer in de gaten en wacht nog even. Toppen is nooit verkeerd, maar er kan nog van alles afrijpen.”

Zeewiervoeding tegen ziektes

Een verlenging van het tomatenseizoen betekent ook een grotere kans op ziekte. Anne gebruikt om de week zeewiervoeding in het gietwater voor haar tomaten, en vindt dat een echte aanrader. “Phytophthora is alomtegenwoordig op de plek waar ik tuinier: naast een schooltuin. Alleen bij mijn tomaten zie ik het niet. Dat is echt te danken aan de zeewiervoeding.”

Lees verder na de advertentie

Lees meer over tomaten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu