Gardeners’ World 01/2025
Nieuw jaar, frisse start!
Cover Gardeners' World magazine GW2501

Aardappelziekte bij tomaten bestrijden

Cover van

Het klinkt als iets dat niets met tomaten te maken heeft: aardappelziekte. Toch kunnen juist tomaten die buiten gekweekt worden er last van hebben. Hoe kan dit? En hoe kun je aardappelziekte bij tomaten bestrijden?

Lees verder onder de advertentie

Zo herken je aardappelziekte

Aardappelziekte (phytophthora infestans) is een schimmelziekte die door de grootschalige kweek van aardappels verspreid is in Europa. Het komt veel voor als je aardappelen meerdere jaren op dezelfde plek kweekt. Maar ook op tomatenplanten komt de ziekte vaak voor. De plant krijgt vlekken op de bladeren en stengels, het blad verschrompelt en ook het fruit raakt aangetast.

Tip!

Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.

Als er veel regen valt als de tomaten net vol in blad staan, zie je dat veel planten hier vroeg in het jaar last van hebben. Zeker als het in het voorjaar koel is, want dan zijn de tomaten een stuk later met rijpen. Het is extra vervelend om dan, net voor je de tomaten kunt eten, zieke planten te krijgen.

Aardappelziekte bij tomaten bestrijden

Zijn je planten ziek, dan kunnen ze binnen een paar dagen wegkwijnen en doodgaan. Het is dan het beste om de hele plant te verwijderen. Het is even doorbijten, maar overleven zullen ze het hoogstwaarschijnlijk toch niet. Vooral op volkstuinencomplexen is het extra belangrijk waakzaam te zijn, anders krijgen andere tuiniers er ook last van.

Pluk het fruit dat nog niet is aangetast, ook al is het groen. Hier kun je chutney van maken. Gooi de ziekte tomatenplant niet op de composthoop. Bij het restafval is het best, anders komt de ziekte alsnog bij de gemeentecompost terecht.

Aardappelziekte voorkomen

Ben je een van de gelukkigen die nog gezonde planten heeft? Verwijder dan een deel van het blad om meer lucht door te laten. Vooral bladeren die voor fruit hangen zijn goed om weg te halen, zodat daar meer zon op valt. Gebruik basaltmeel en een fijnmazige zeef om de bladeren ermee te besprenkelen. Dit natuurlijke middeltje werkt tegen schimmels. Het is ook een goed idee om aan de voet wat basaltmeel te geven, omdat het de bodem voedt. Vermijd water geven op het blad. En nu maar duimen dat je geluk hebt!

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.