Aardappelziekte bij tomaten bestrijden

Anne Wieggers
|
21/07/2021
Afbeelding voor Aardappelziekte bij tomaten bestrijden

Het klinkt als iets dat niets met tomaten te maken heeft: aardappelziekte. Toch kunnen juist tomaten die buiten gekweekt worden er last van hebben. Hoe kan dit? En hoe kun je aardappelziekte bij tomaten bestrijden?

Lees verder na de advertentie

Zo herken je aardappelziekte

Aardappelziekte (phytophthora infestans) is een schimmelziekte die door de grootschalige kweek van aardappels verspreid is in Europa. Het komt veel voor als je aardappelen meerdere jaren op dezelfde plek kweekt. Maar ook op tomatenplanten komt de ziekte vaak voor. De plant krijgt vlekken op de bladeren en stengels, het blad verschrompelt en ook het fruit raakt aangetast.

Als er veel regen valt als de tomaten net vol in blad staan, zie je dat veel planten hier vroeg in het jaar last van hebben. Zeker als het in het voorjaar koel is, want dan zijn de tomaten een stuk later met rijpen. Het is extra vervelend om dan, net voor je de tomaten kunt eten, zieke planten te krijgen.

Aardappelziekte bij tomaten bestrijden

Zijn je planten ziek, dan kunnen ze binnen een paar dagen wegkwijnen en doodgaan. Het is dan het beste om de hele plant te verwijderen. Het is even doorbijten, maar overleven zullen ze het hoogstwaarschijnlijk toch niet. Vooral op volkstuinencomplexen is het extra belangrijk waakzaam te zijn, anders krijgen andere tuiniers er ook last van.

Pluk het fruit dat nog niet is aangetast, ook al is het groen. Hier kun je chutney van maken. Gooi de ziekte tomatenplant niet op de composthoop. Bij het restafval is het best, anders komt de ziekte alsnog bij de gemeentecompost terecht.

Aardappelziekte voorkomen

Lees verder na de advertentie

Ben je een van de gelukkigen die nog gezonde planten heeft? Verwijder dan een deel van het blad om meer lucht door te laten. Vooral bladeren die voor fruit hangen zijn goed om weg te halen, zodat daar meer zon op valt. Gebruik basaltmeel en een fijnmazige zeef om de bladeren ermee te besprenkelen. Dit natuurlijke middeltje werkt tegen schimmels. Het is ook een goed idee om aan de voet wat basaltmeel te geven, omdat het de bodem voedt. Vermijd water geven op het blad. En nu maar duimen dat je geluk hebt!

Anne WieggersAnne Wieggers is hoofdredacteur van Gardeners' World. De rode draad in haar leven is tuinieren. Ze werkte jarenlang als tuinontwerper, schrijft columns, artikelen en boeken over tuinieren, maar bovenal tuiniert ze, het liefst iedere dag. Uit haar volkstuin - die uit zware plakklei bestaat - oogst ze het hele jaar door.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu