Ongewone oogst en heerlijke recepten: 5 tips van De Verwildering voor een veelzijdige oogst uit je moestuin

In samenwerking met De Verwildering
Maak een heerlijke rabarbersorbet met tips van De Verwildering!

Heb jij een moestuin of kweek je moestuin-gewassen in jouw tuin? Dan zijn er meer toepassingen voor je oogst dan je misschien wist en gewassen onbekender zijn maar zeker een plek verdienen in de tuin! Julie en Michiel van kwekerij De Verwildering delen 5 interessante gewassen voor de moestuin en onverwachte toepassingen in de vorm van recepten en andere tips!

1. Afwassen in stijl: kweek je eigen spons

Zelf luffa kweken is makkkelijker dan je denkt!
Kweek zelf luffa om sponzen van te maken.
Tip van De Verwildering: uit een luffa haal je verschillende sponzen!

Elk jaar zaaien we de zwarte zaden van de luffa of sponskomkommer. Het is een bijzonder leuke klimplant, familie van de komkommer. Hij groeit heel weelderig en zo hoog als je hem kan laten klimmen. Na de bloei, krijg je grote groene vruchten die je best zo lang mogelijk laat hangen. De plant heeft veel warmte en zon nodig, maar meestal lukt het wel in een serre.

Eind oktober oogsten we de vruchten die intussen wat gelig kleuren. We duwen de vruchten op de tafel zodat de schil barst. Dan pellen we ze en spoelen het resterende vruchtvlees uit. Dit is heel belangrijk, zodat de vrucht goed droogt en niet schimmelt. Na het drogen, kloppen we de zaden eruit. Daarna snijden we ze met een broodmes in stukken. Je haalt makkelijk zeven sponzen uit één luffa. Daar kunnen we héél lang de afwas mee doen. De spons stinkt niet en als ze versleten is, belandt ze op de composthoop. Zero waste! Een natuurlijk alternatief voor de synthetische sponzen én van eigen kweek!

Tip! Wist je dat je deze spons ook onder de douche kan gebruiken? Een stevige scrub voor een goede doorbloeding, als je ‘t ons vraagt!

Oogst luffa op het juiste moment en maak er sponzen van.

2. Apero-tip: chique bonen

Sla de olijven eens over en neem een boon als aperitiefhapje!

Het klinkt misschien wat vreemd, maar een boon op een prikkertje is een heerlijk aperitiefhapje. Zeker als je de gekookte bonen even laat marineren in olijfolie met kruiden. Of je maakt er een heerlijk broodbeleg van door de bonen te blenden met olijfolie, wat water, veel knoflook en specerijen. Succes verzekerd.

Lees verder na de advertentie

Tip! Meer lezen over het kweken van bonen? Julie en Michiel geven je tips hiervoor in dit artikel: Zaai de zomer in het voorjaar: groentetips van De Verwildering voor april.

3. Pot vol lentekruiden: maak je eigen kruidenmix, bouillon of kruidenzout

Maak je eigen kruidenzout, bouillon of ander kruidenmengsel met tips van De Verwildering.
Lavas is een goede toevoeging voor je kruidenzout.

Afgelopen winter vulden we meer dan 300 potten kruidenzout. In de editie van 2023 proef je wilde marjolein, lavas, rozemarijn, brandnetel, zevenblad, hyssop, kruidenvenkel, tijm, peterselie, bonenkruid en majoraan. Het is één van onze meest gevraagde kruidenproducten!

April is ook de maand van de frisse groene blaadjes. Zo­ oogsten we lavas en zevenblad om te drogen en te vermalen. Ze vormen de hoofdingrediënten van ons kruidenzout. Lavas kan voor een deel zout vervangen. En ­zevenblad smaakt tegelijk naar wortel, peterselie en selder! Zijn aroma is werkelijk onovertreffelijk. Ook de brandnetel mag niet ontbreken in dit bouillonpoeder. De medicinale eigenschappen en toepassingen van de brandnetel zijn zo talrijk, dat we elke lente enkele mandjes vol oogsten. We vinden het ook erg lekker om ze te verwerken in een hartige taart met feta (zie het ­recept hieronder).

Wekelijks verrassende tuintips in je mail

Iedere week dit soort leuke tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

4. Brandneteltaart: een hartige taart met brandnetel, feta en olijven

Heerlijke brandneteltaart met feta van De Verwildering.

Om een heerlijke brandneteltaart te maken, heb je maar een paar ingrediënten en hulpmiddelen nodig:

  • Een vergiet vol verse brandnetelkoppen
  • 400 g (volkoren) speltmeel + 1 tl bakpoeder
  • 6 eieren
  • 160 ml olie (zonnebloem, maïs, olijf – net wat je hebt!)
  • 200 ml (volle) melk
  • Feta (of andere kaas)
  • Zwarte olijven
  • Kruiden, zoals: tijm, rozemarijn, olijfkruid, Chinees bieslook, wilde marjolein …
  • Peper en zout

Zo maak je brandneteltaart

Meng de eieren, melk en olie. Voeg vervolgens meel en bakpoeder toe. Snijd de olijven en feta in kleine stukjes. Was de brandnetels en hak ze grof. Meng de brandnetels dan door het deeg. Bak op ongeveer 180 graden Celsius voor ongeveer 45 minuten in een ingevette ovenschaal. Eet smakelijk!

5. Rabarbersorbet: voor iedereen die graag ijsjes eet!

Maak een heerlijke rabarbersorbet met tips van De Verwildering!
De Verwildering tipt de rabarbersoort frambozenrood voor een rabarbersorbet.
Voeg zevenblad toe aan je rabarbersorbet.

Van rabarber maak je een heerlijke sorbet! Oogst eerst 1,6 kg rabarberstelen. Was de rabarberstelen en snij ze in kleine blokjes. Doe vervolgens alles in een kookpot samen met een klein glaasje­ water. Rasp intussen de schil van 2 ­biologische sinaasappels en pers het sap eruit. Voeg het sap en de rasp toe aan de rabarber. Voeg ook 250­g suiker en fijngesneden vers engelwortelblad toe, ter grootte van een kleine hand (als je dat in de tuin hebt staan). Laat alles zo’n 15 minuten pruttelen tot moes. Zet nog even de mixer in het mengsel en laat het afkoelen. Zet je sorbetmengsel vervolgens in de diepvries (minstens een halve dag). En ­genieten maar!

Tip! Voor dit recept gebruiken we graag het ras ‘Frambozenrood’ met rode en zoetere stelen waardoor je minder suiker hoeft te gebruiken. Engelwortelblad is een goede combinatie met rabarber omdat je bereiding minder zuur wordt en er dus ook minder suiker nodig is.

Over De Verwildering

Julie en Michiel van De Verwildering geven je tips voor bijzondere moestuinplanten.
Julie en Michiel van De Verwildering.

Permacultuur plantenkwekerij De Verwildering is een ware snoepwinkel voor tuiniers. Van alle denkbare voedsel(bos) planten tot mediterrane kruiden, medicinale vondsten en eetbare bloemen, het is er allemaal. Het doel? Iedereen die dat wil voorzien van eetbaar plantgoed voor alle situaties: van kleine tuinen tot boomgaarden en voedselbossen.

Je vindt meer van en over De Verwildering op hun website, www.deverwildering.be, en op hun Instagram-pagina, @deverwildering.

Meer leuke tips van De Verwildering voor jouw moestuin

Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu