Deze groenten kun je zaaien in november

Helga Kluiter
|
05/11/2021
groene bladgroenten zaaien in november

De herfst en winter duren nog lang, maar je hoeft echt niet stil te zitten tot het voorjaar. Je kunt namelijk prima groenten zaaien in november. Kies gewoon de juiste soorten en ga aan de slag!

Groenten zaaien in november

Hoewel het buiten fris en nat is, kun je een aantal zeer smakelijke groenten zaaien in november. Sommige groenten kun je al snel oogsten. Andere laten nog even op zich wachten, maar door vroeg te zaaien geef je ze wel een voorsprong. Pak dus je zakjes met zaden erbij en zaai deze groenten:

1. Tuinbonen zaaien

groenten zaaien in november

Dé klassieker om in het najaar al te zaaien is de tuinboon. Je kunt tuinbonen gewoon zaaien in de vollegrond, want ze zijn winterhard en ontkiemen al bij een temperatuur vanaf vijf graden Celcius. In potten tuinbonen zaaien kan natuurlijk ook. Kies in beide gevallen een zonnige plek.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Groene bladgroenten

groene bladgroenten zaaien in november

Maak heerlijke salades door veel saladegroen te zaaien. Bladgewassen zoals mizuna, mosterd en spinazie zijn heel eenvoudig te kweken. Je kunt ze zelfs binnen kweken op een lichte vensterbank, zodat je de hele winter kunt blijven plukken.

3. Knoflook kweken

knoflook kweken in pot

De meeste soorten knoflook kun je het beste zaaien van september tot half november. Deze heerlijke groente is goed winterhard. Zorg er wel voor dat in goed drainerende grond staan, anders zullen ze wegrotten. Knoflook kweken in potten, op ruggen of in een koude bak biedt hiertegen bescherming.

4. Doperwten zaaien

Doperwten zaaien

Zaai de eerste vroege erwten zoals de stamdoperwten ‘Kelvedon Wonder’ of ‘Voorlopers’ in het najaar om te overwinteren en al vroeg in het voorjaar hun eerste oogst te produceren. Bescherm de erwten wel tegen slakken, vogels en muizen door ze te kweken in overdekte bakken.

Meer lezen over zaaien in ‘Zaai een tuin’

cover speciale uitgave zaai een tuin

De relatie die je hebt met een plant die je zelf zaait en groot ziet groeien is niet te vergelijken met een plant die je volwassen koopt. Voor een paar euro kweek je genoeg planten om armen vol bloemen en talloze maaltijden van te kweken. Je leest hier alles over in de speciale uitgave van Gardeners’ World: ‘Zaai een tuin’.

5. Pepers zaaien

pepers zaaien

Pepers zaaien, zoals de jalapeño ‘Apache’ of de kleurrijke ‘Medusa’, kan in principe op elk moment van het jaar met een verwarmde kweekbak. Maar zeker in november, wanneer de dagen korter zijn, moet je zorgen voor genoeg warmte en de lichtste plek in huis die je maar kunt vinden.

Meer groenten zaaien in november

Helga KluiterKon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar heeft als laatbloeier toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2023

Gardeners’ World 09/2023

Bestel nu