Deze groenten kun je allemaal zaaien in november

Helga Kluiter
|
13/11/2023
Doperwten zaaien

De herfst en winter duren nog lang, maar je hoeft echt niet stil te zitten tot het voorjaar. Je kunt namelijk prima groenten zaaien in november. Kies gewoon de juiste soorten en ga aan de slag!

Lees verder na de advertentie

Groenten zaaien in november

Hoewel het buiten fris en nat is, kun je een aantal zeer smakelijke groenten zaaien in november. Sommige groenten kun je al snel oogsten. Andere laten nog even op zich wachten, maar door vroeg te zaaien geef je ze wel een voorsprong. Pak dus je zakjes met zaden erbij en zaai zeker deze groenten:

1. Uien pootgoed planten

plantuien planten

Er zijn twee manieren om uien te telen: zaaien of pootgoed planten. Aangezien uien tweejarig zijn, is de tweede manier de snelste, want door plantuien te planten, sla je gewoon een heel groeiseizoen over. Zolang het nog niet vriest, kun je in november je uitjes nog planten – in de vollegrond of in een zaaitray in een koude bak. Ze krijgen dan snel wortels. In het voorjaar groeien ze verder en leveren ze weken eerder oogst op, al vanaf juni, dan wanneer je ze in de lente plant.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Knoflook kweken

knoflook kweken in pot

De meeste soorten knoflook kun je het beste van september tot half november in de grond stoppen. Deze heerlijke groente is goed winterhard. Sterker nog: het heeft een periode van kou nodig om losse teentjes te kunnen vormen (in plaats van een enkele bol). Zorg er wel voor dat je de teentjes in goed drainerende grond zet, anders zullen ze wegrotten. Knoflook kweken in potten, op ruggen of in een koude bak biedt hiertegen bescherming.

3. Tuinbonen zaaien

groenten zaaien in november

Dé klassieker om in het najaar al te zaaien is de tuinboon. Je kunt tuinbonen gewoon zaaien in de vollegrond, want ze zijn winterhard en ontkiemen al bij een temperatuur vanaf vijf graden Celcius. In potten tuinbonen zaaien kan natuurlijk ook. Kies in beide gevallen een zonnige plek.

4. Doperwten zaaien

Doperwten zaaien

Zaai de eerste vroege erwten zoals de stamdoperwten ‘Kelvedon Wonder’ of ‘Voorlopers’ in het najaar om te overwinteren en al vroeg in het voorjaar hun eerste oogst te produceren. Bescherm de erwten wel tegen slakken, vogels en muizen door ze te kweken in overdekte bakken.

5. Groene bladgroenten

geld besparen op boodschappen: sla

Maak heerlijke salades door veel saladegroen te zaaien. Bladgewassen zoals mizuna, mosterd, spinazie en veldsla zijn heel eenvoudig te kweken, zeker als je ze wat bescherming biedt tegen de ergste elementen. Je kunt ze zelfs binnen kweken op een lichte vensterbank, zodat je de hele winter kunt blijven plukken.

Zaai een tuin – kweek je hele tuin op uit zaden

cover speciale uitgave zaai een tuin

De relatie die je hebt met een plant die je zelf zaait en groot ziet groeien is niet te vergelijken met een plant die je volwassen koopt. Voor een paar euro kweek je genoeg planten om armen vol bloemen en talloze maaltijden van te kweken. Je leest hier alles over in de speciale uitgave van Gardeners’ World: Zaai een tuin.

6. Pepers zaaien

pepers zaaien

Pepers zaaien, zoals jalapeño’s, habanero’s of Spaanse pepers, kan in principe op elk moment van het jaar met behulp van een verwarmde kweekbak. Maar zeker in november, wanneer de dagen korter zijn, moet je zorgen voor genoeg warmte en de lichtste plek in huis die je maar kunt vinden. Een groeilamp is dus geen overbodige luxe als je je zaailingen niet genoeg licht kunt bieden – en anders kun je beter even wachten met pepers zaaien tot de dagen weer lengen.

Meer groenten zaaien in november

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu