Eenjarige, tweejarige of vaste planten? Dit moet je weten

Helga Kluiter
|
27/07/2021
een twee of meerjarige planten

Om je tuin het hele jaar het aanzien waard te maken, is een mix van verschillende typen planten het beste. Maar wat wordt er nou precies bedoeld met een, twee of meerjarige planten, heesters, bomen en bollen?

Een, twee of meerjarige planten

Je kunt planten grofweg indelen in een, twee of meerjarige planten (ook wel vaste planten of overblijvende planten genoemd). Dat geeft aan wat de levenscyclus van de plant is. En als je dat weet, begrijp je ook beter hoe je ze het beste kunt verzorgen.

Eenjarige planten betekenis

Zinnia elegans

Als een plant eenjarig is, betekent dit dat hij in slechts één jaar een complete levenscyclus doormaakt: de groei vanuit zaad, de bloei, het vormen van nieuwe zaden en tot slot het afsterven. Eenjarige planten zijn populair omdat ze in de zomer massa’s bloemen produceren. Er zijn twee soorten:

1. Winterharde vaste planten

Winterharde eenjarige planten zijn bestand tegen de kou, dus je kunt ze al in het voorjaar buiten zaaien. Gewoonlijk doe je dat in maart of april, maar in september kan het ook. Voorbeelden zijn: korenbloem (Centaurea cyanus), juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) en Oost-Indische kers (Tropaeolum majus).

2. Half-winterharde eenjarige planten

Half-winterharde eenjarige planten kunnen niet tegen kou. Ze worden gewoonlijk in het voorjaar binnen voorgezaaid en in mei of juni uitgeplant. Voorbeelden zijn: cosmea (Cosmos) en zinnia’s.

Lees verder na de advertentie

Tweejarige planten

Digitalis purpurea

Zogeheten tweejarige planten hebben twee jaar nodig om hun levenscyclus af te ronden. Je zaait ze in het ene jaar en pas het jaar erop komen ze tot bloei en sterven weer af. Vaak bloeien ze eind voorjaar, voordat je vaste en eenjarige planten dat doen. Bekende tweejarige planten zijn vingerhoedskruid (Digitalis purpurea), duizendschoon (Dianthus barbatus) en muurbloem (Erysimum cheiri).

Meer tweejarige planten

Wat zijn vaste planten?

lupine zaaien

Vaste planten worden ook wel overblijvende planten of meerjarige planten genoemd. Ze leven drie jaar of langer en ze bloeien elke zomer gedurende enkele maanden. Er zijn twee soorten:

1. Half-winterharde eenjarige planten

Winterharde vaste planten overleven de winter en blijven het hele jaar in de grond. Maak je geen zorgen als ze eind najaar lijken te verdwijnen. Dat doet de plant om de kou te overleven. Het loof sterft af en de wortels onder de grond gaan in rust. In het voorjaar verschijnen nieuwe scheuten zodra het wat warmer wordt. Voorbeelden van winterharde vaste planten zijn lupine, ridderspoor (Delphinium), ooievaarsbek (Geranium), Hosta en pioenroos.

2. Kuipplanten

Kuipplanten zijn vaste planten die niet tegen kou kunnen. Je moet ze dus in de winter naar binnen halen. Zoals de naam al aangeeft, kun je ze het beste kweken in een kuip of pot, zodat je ze eenvoudig kunt verplaatsen. Elk jaar nieuwe exemplaren planten kan natuurlijk ook. Voorbeelden van kuipplanten zijn: fuchsia’s en heliotropen.

Heesters

een twee of meerjarige planten

Struiken of heesters zijn houtige planten die geen stam hebben. Er zijn bladverliezende struiken, groenblijvende struiken en half-groenblijvende struiken. Struiken geven de tuin structuur en voorzien je jarenlang van bloemen, aantrekkelijk loof, kleurrijke herfstbladeren en bessen. Groenblijvende exemplaren kun je bovendien in allerlei vormen snoeien. Voorbeelden van heesters zijn rozen en lavendel.

Bomen

Japanse esdoorn klein houden

Bomen hebben in tegenstelling tot struiken wel een echte stam. Ze kunnen bladverliezend of groenblijvend zijn. Veel soorten kunnen erg groot worden, maar er zijn ook bomen te krijgen die klein blijven, zoals de Japanse esdoorn (Acer palmatum). Bomen zorgen voor structuur, privacy en verkoeling in je tuin. Ook dienen ze als hooggelegen pleisterplaatsen voor het wildleven.

Klimplanten

Een twee of meerjarige planten

Klimplanten groeien in de hoogte en hebben ondersteuning van een boog, trellis, schutting of muur nodig. Ze nemen weinig ruimte in en zijn dus prima geschikt voor een kleine tuin. Over een pergola fleuren ze een zitplek op of laat ze een lelijke muur of schutting bedekken. Populaire klimplanten zijn: clematis, kamperfoelie, blauweregen (Wisteria) en jasmijn.

Meer klimplanten

Bloembollen

narcissen vermeerderen

Bloembollen, knollen en wortelstokken zijn in feite ondergrondse opslagplaatsen van voedsel. Wanneer de bol uit zijn rust ontwaakt, groeien er scheuten en bloemstengels uit. Sommige bloembollen bloeien alleen in het eerste jaar mooi, andere bieden jaar na jaar een schitterend schouwspel. En voor elk seizoen zijn er bloembollen soorten te krijgen. Populaire bollen zijn: narcissen, tulpen, hyacinten, krokussen, irissen en dahlia’s.

Meer bloembollen

Perkplanten

Pelargonium

Perkplanten zijn tijdelijke beplanting voor in bloemperken, borders, potten en bakken. Ze bloeien enkele maanden. Het zijn vaak half-winterharde eenjarige planten of niet-winterharde vaste planten. Voorbeelden van perkplanten zijn pelargoniums (niet te verwarren met vaste geraniums), begonia’s, petunia’s en viooltjes.

Meer lezen over:
Beginners Kweken
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu