Clematis planten: wanneer en hoe doe je dat

Helga Kluiter
|
11/03/2021
Clematis 'Rosamunde'

Een clematis planten in je tuin is gegarandeerd een hit! Deze populaire vaste klimplant voorziet je tuin maanden van kleur, en in combinatie met rozen is hij helemaal onweerstaanbaar! Clematis is verkrijgbaar in vele soorten en maten. Het is bovendien een faunavriendelijke plant; insecten en zelfs soms vogels schuilen er graag in.

Lees verder na de advertentie

In deze gids:

Dit moet je weten voordat je een clematis plant

  • De meeste clematissen vragen een vruchtbare, vochtige grond en volle zon, maar er zijn er ook die schaduw verdragen.
  • Clematissen zijn hongerige planten, dus meng bij het planten veel organisch materiaal door de grond. Voed ze in de zomer wekelijks met een kaliumrijke meststof.
  • Wanneer je de clematis moet snoeien, is afhankelijk van het soort clematis. Vind je jaarlijks snoeien geen probleem, kies dan een Groep 3 clematis. Wil je minder vaak snoeien, kies er dan eentje uit Groep 1 of Groep 2.

Meer lezen over clematis snoeien

Waar plant je je clematis

Clematis planten in een pot
De witte Clematis ‘Countess of Wessex’ met de paarse Clematis ‘Cezanne’

Lees verder na de advertentie

Alle soorten clematis houden ervan om met hun wortels in de schaduw te staan en met de bovenkant in de zon. Bovendien doen ze het gewoonlijk beter in de volle grond dan in bloembakken. Zet je de clematis toch liever in een pot, geef hem dan extra voeding en zorg voor een goede afwatering.

Minder groeikrachtige clematis-soorten kun je tegen een trellis laten groeien. Maar de snelle klimmers, zoals Clematis montana, kun je beter tegen een grote muur of een schuur planten. Leid hem dan zo dat hij uiteindelijk het hele oppervlak bedekt. Sommige soorten klimmen graag in bomen, en je kunt clematis zelfs als bodembedekker gebruiken.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer plant je de clematis

Je kunt de clematis in principe het hele jaar planten, maar de beste periode is in het voorjaar of in het najaar. De grond is dan vochtig en warm, maar niet te heet. Je kunt clematis ook planten in de zomer, maar dan moet je veel vaker water geven om hem op gang te helpen. Plant clematis niet in de winter.

Een clematis planten in 4 stappen

Het is niet moeilijk om een clematis te planten. Zo pak je het aan:

1. Bereid de grond voor

Clematis planten stap 1
Meng compost door het plantgat.

Plant clematis in de lente of de herfst. Alle soorte clematis houden van grond die het water vasthoudt. Bereid dus een diep plantgat voor en schep daarin eerst een emmer compost of goed verteerde stalmest. Meng dit goed door de grond.

2. Positioneer de wortelkluit

Clematis planten stap 2
Zet de plant op de juiste hoogte.

Zet je clematis in het gat, met de bovenkant van de wortelkluit op dezelfde hoogte als het opppervlak van de grond. Clematissoorten met grote bloemen (Groep 3) plant je iets dieper, op 6 cm onder het oppervlak. Verwijder de onderste bladeren. Vul het gat en duw de grond stevig aan met je hak.

3. Houd water in de grond

Clematis planten stap 3
Houd meer vocht in de grond met tegels.

Na het planten geef je de clematis een flinke portie water. Daarna geef je elke twee weken water gedurende de eerste drie maanden. Bedek de grond rond de voet van de plant met tegels of stenen om de wortels koel en vochtig te houden. Dat helpt bij het voorkomen van ‘afstervingsziekte’, een schimmel die clematissen aantast.

4. Bind de scheuten aan

Clematis planten stap 4
Blijf nieuwe scheuten aanbinden.

De nieuwe scheuten van de clematis kun je regelmatig aanbinden met zacht touw. Pas op dat je de stengels niet breekt en geef ze steeds dezelfde tussenafstand. Zo zorg je voor een gelijkmatige bedekking van trellissen en muren.

Meer lezen over clematis:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu