Dit is hoe je snel meer clematissen maakt

Helga Kluiter
|
11/06/2021
gele clematis

Clematis is terecht een populaire klimplant: hij bedekt razendsnel muren en schuttingen met blad en fraaie bloemen. Bovendien vinden insecten en soms ook vogels er beschutting in. En het goede nieuws: clematis stekken is niet zo moeilijk. Zo pak je het aan.

Clematis stekken wanneer

Juni is een uitstekende tijd om clematissen te stekken, wanneer de stengels al een klein beetje houtig zijn geworden en de plant erg veel groeikracht heeft. De clematis stekken zullen dan snel wortelen.

Zomerstekken

clematis stekken

Een goede manier om clematis te vermeerderen, is via bladknopstekken. Dat is een vorm van zomerstekken en het werkt bij elke soort clematis. Kies een sterk groeiende stengel waaraan bladknoppen zitten. De tak mag niet te zacht en nog niet te houtig zijn – grote kans dat je die in het midden van de plant vindt.

Liever nieuwe clematis kopen dan stekken? Bij Sprinklr koop je de mooiste biologische clematissen, zoals de Clematis heracleifolia ‘New Love’, Clematis ‘Budapest’, Clematis ‘Miss Bateman’ en Clematis ‘Viticella’.

Clematis vermeerderen

Lees hieronder hoe gemakkelijk het is om clematis stekken te nemen.

Dit heb je nodig

  • stekgrond
  • scherp zand
  • kweekpot
  • snoeischaar of een scherp mes
  • pootstok of potlood

Stap 1: clematis stekken klaarmaken

clematis stekken

Verwijder de zachte groeitop van de stengel en knip net boven een bladpaar. De snede aan de onderkant maak je halverwege tussen dit bladpaar en de bladknoop eronder.

Stap 2: stekgrond

stekgrond

Gebruik stekgrond met wat extra scherp zand om de afwatering te verbeteren. Maak langs de rand van de pot met een pootstok (of een potlood) gaten om de stekken in te zetten.

Stap 3: stekken laten wortelen

stekken laten wortelen

Duw de stekjes voorzichtig aan met de pootstok. Geef goed water en laat de pot goed uitlekken. Zet hem dan in een kweekbak of doorzichtige plastic zak om uitdroging te voorkomen. Controleer de stekjes elke twee tot drie dagen.

Wanneer clematis planten

Als de stekjes van je clematis eenmaal geworteld zijn (meestal na ongeveer vier weken) zullen er scheuten groeien vanuit de oksels van de bladeren aan de bovenkant. Je kunt ze op dat moment in aparte potjes zetten en verder laten groeien. Na ongeveer een jaar zijn ze zover om uit te planten in de volle grond.

Meer lezen over clematis

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Magazine van Gardeners’ World 08-2022

Gardeners’ World 08-2022

Bestel nu