Clematis stekken: zo maak je snel meer clematissen

Helga Kluiter
|
11/06/2022
gele clematis

Clematis is terecht een populaire klimplant: hij bedekt razendsnel muren en schuttingen met blad en fraaie bloemen. Bovendien vinden insecten en soms ook vogels er beschutting in. En het goede nieuws: clematis stekken is niet zo moeilijk. Zo pak je het aan.

Lees verder na de advertentie

Clematis stekken wanneer

Eind mei of begin juni is een uitstekende tijd om clematissen te stekken, wanneer de stengels al een klein beetje houtig zijn geworden en de plant erg veel groeikracht heeft. De clematis stekken zullen dan snel wortelen.

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week tips over stekken en andere tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Zomerstekken

Lees verder na de advertentie

clematis stekken

Een goede manier om clematis te vermeerderen, is via bladknopstekken. Dat is een vorm van zomerstekken en het werkt bij elke soort clematis. Kies een sterk groeiende stengel waaraan bladknoppen zitten. De tak mag niet te zacht en nog niet te houtig zijn – grote kans dat je die in het midden van de plant vindt.

Clematis stekken

Lees hieronder hoe gemakkelijk het is om clematis stekken te nemen.

Dit heb je nodig

  • stekgrond
  • scherp zand
  • kweekpot
  • snoeischaar of een scherp mes
  • pootstok of potlood

Stap 1: clematis stekken klaarmaken

clematis stekken

Verwijder de zachte groeitop van de stengel en knip net boven een bladpaar. De snede aan de onderkant maak je halverwege tussen dit bladpaar en de bladknoop eronder. Houd als richtlijn aan dat de stengel aan de onderkant langer is dan aan de bovenkant.

Eventueel kun je wat blad wegsnijden om overmatige verdamping te voorkomen.

Stap 2: stekgrond

stekgrond

Gebruik stekgrond met wat extra scherp zand om de afwatering te verbeteren. Maak langs de rand van de pot met een pootstok (of een potlood) gaten om de stekken in te zetten. Zet de stekken zo diep in de aarde, dat de bladknop net onder de aarde zit.

Stap 3: clematis stekken laten wortelen

stekken laten wortelen

Duw de stekjes voorzichtig aan met de pootstok. Geef goed water en laat de pot goed uitlekken. Zet hem dan in een kweekbak of doorzichtige plastic zak om uitdroging te voorkomen. De stekken moeten op een warme en vochtige plek staan, maar niet in direct zonlicht. Controleer de stekjes elke twee tot drie dagen.

Eventueel kun je de grond afdekken met wat grit of grind. Zo droogt het potje minder snel uit en raken de stekken niet verstoord als je van bovenaf water geeft.

Wanneer clematis planten

Als de stekjes van je clematis eenmaal geworteld zijn (meestal na ongeveer vier weken) zullen er scheuten groeien vanuit de oksels van de bladeren aan de bovenkant. Je kunt ze op dat moment in aparte potjes zetten en verder laten groeien. Na ongeveer een jaar zijn ze zover om uit te planten in de volle grond.

Meer lezen over clematis

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu