Bloemen zaaien in de vollegrond: de beste keuze voor mei

Helga Kluiter
|
01/05/2024
Korenbloemen zaaien (Centaurea cyanus)

Wil jij deze zomer in je tuin heel veel bloemen: zaaien in de volle grond kan in mei. Je hoeft dus geen extra ruimte op je vensterbank vrij te maken. Heb je onderstaande bloemen al gezaaid? Zaai dan gewoon nog eens, zodat je de bloei spreidt tot ver in de herfst.

Lees verder na de advertentie

Welke bloemen zaaien in de volle grond in mei?

Deze 6 bloemen, die ook geliefd zijn bij dieren, kun je in mei meteen in de volle grond zaaien. Ze bloeien dan in de zomer en herfst.

1. Scabiosa zaaien voor de vlinders

Scabiosa columbaria 'Pink Mist'

Scabiosa, ook bekend als duifkruid of schurftkruid, bloeit in allerlei tinten paars, roze en blauw. Deze mooie bloemen zijn echte vlindermagneten. Sommige soorten duifkruid zijn winterhard (zoals Scabiosa columbaria ‘Butterfly Blue), maar niet-winterharde soorten (zoals Scabiosa atropurpurea) leven maar één jaar. Scabiosa bloeit in juni en juli.

Wekelijks zaai- en tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Zonnebloemen zaaien voor de bijen

Zonnebloemen zaaien in de volle grond

Eenjarige zonnebloemen zaaien is blijvend populair. Ze groeien razendsnel uit tot metershoge stengels met enorme bloemen. Bijen en hommels komen er massaal op af, en de zaden zijn geliefd bij vogels. Probeer reuzen zoals Helianthus annuus ‘American Giant’, of kleintjes zoals ‘Pacino’ voor snijbloemen.

Meer bloemen voor bijen en vlinders

3. Ammi majus: witte wolkjes bloemen

Groot akkerscherm (Ammi majus)

Groot akkerscherm, ofwel Ammi majus, is een mooie eenjarige plant die ongeveer een meter hoog groeit. De bloemschermen zien eruit als sierlijke witte wolkjes. Ammi majus combineert mooi met zomerbloemen als salvia’s, korenbloemen (Centaurea cyanus) en zonnehoed (Echinacea)

4. Dille kweken voor in de keuken

Dille kweken

Deze luchtige eenjarige bloem is niet alleen mooi, maar je kunt de anijs-achtige zaden van dille ook in de keuken gebruiken. Dille kweken is ook erg aantrekkelijk voor zweefvliegen. Zaai dille rechtstreeks op zijn uiteindelijke plek.

5. Korenbloemen zaaien met weidebloemen

Korenbloemen zaaien in de volle grond

Als je dit jaar al bloemen wilt, kun je nog korenbloemen zaaien in mei. Korenbloemen (Centaurea cyanus) zien er nog indrukwekkender uit als je ze samen zet met andere weidebloemen, zoals klaprozen.

6. Zinnia zaaien als snijbloem

Zinna zaaien in de volle grond

Heb je nog wat zinniazaden over, dan kun je ze in mei meteen buiten zaaien. Enkelbloemige zinnia’s worden druk bezocht door bestuivende insecten (vooral zweefvliegen). Bovendien doen zinnia’s het geweldig in een snijbloemen pluktuin.

Meer bloemen zaaien in de volle grond

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu