Complete plantengids: Echinacea purpurea

Echinacea purpurea magnus volle zon

Denk je aan een beplanting in prairiestijl, dan mag Echinacea, ofwel rode zonnehoed, niet ontbreken. Deze kruidachtige vaste planten staan bekend om hun gebruik in de kruidengeneeskunde en hebben mooie, madeliefvormige bloemen met een centrale kegel. Ze zijn gemakkelijk te kweken omdat ze de meeste grondsoorten verdragen en door hun stevige stengels hoef je ze niet te ondersteunen.

Botanische naam: Echinacea purpurea
Gewone naam: Rode zonnehoed
Type: Vaste plant

Kenmerken:

Bloem

Wekelijks tuintips en plantadvies in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.
Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Zaaien
Planten
Bloei
Vermeerderen
Zaaien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Vermeerderen
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
zonnekruid combinatie planten
Zonnekruid (‘Moerheim Beauty’) in combinatie met onder andere siergrassen, Echinacea en Geranium ‘Rozanne’

Echinacea purpurea heeft roze bloemen en een grote, oranjebruine kegel in het midden. Deze plant is perfect om te laten groeien in groepjes in het midden of achterin een border in cottagestijl, of tussen grassen en rudbeckia’s in een prairiestijl. Hij is bestand tegen slecht weer en kan zelfs tegen flinke wind, zonder dat je hem een plantensteun hoeft te geven. De bloemen zijn lang houdbaar, uitstekend geschikt als snijbloem en zeer aantrekkelijk voor bestuivers.

Verschillende soorten Echinacea

tuin ijzerhard echinacea

Er zijn veel cultivars van Echinacea purpurea verkrijgbaar, variërend in hoogte, bloemkleur en grootte van de kegel. Hiertoe behoren de kortere, donkerroze ‘Magnus’ en de korte, lichtroze ‘Mistra’.

afbeelding voor afmetingen

Afmetingen

Hoogte: 1.5 m
Breedte: 60 cm
afbeelding voor locatie

Locatie

Zuid
West
afbeelding voor positie in border

Positie in border

Midden
afbeelding voor standplaats

Standplaats

Zon
Halfschaduw
afbeelding voor winterhard

Winterhard?

Winterhard
afbeelding voor grondsoort

Grondsoort

Zandgrond
Zure grond
Kalkrijke grond

Standplaats Echinacea

mooiste planten in september: echinacea en salvia

Echinacea purpurea doet het prima op veel verschillende plekken, maar de beste omstandigheden zijn goed doorlatende grond en volle zon. Van oorsprong zijn het planten die goed tegen droogte kunnen.

Echinacea verzorgen

Biologische vaste planten Natural Bulbs
Zonnehoed (Echinacea purpurea)

Knip verwelkte bloemen weg, om nieuwe bloemen te stimuleren. In de herfst laat je de zaadhoofden het beste zitten: vogels eten ervan. Zodra het nieuwe blad opkomt in de lente, kun je de oude plantendelen wegknippen. Knip ze in kleine stukjes en verdeel het over de bodem. In de herfst kun je de grond rondom rode zonnehoed mulchen met goed verteerde mest of compost.

Echinacea purpurea vermeerderen

beste Echinacea soorten

Het makkelijkste vermeerder je Echinacea door de pollen te delen. Doe dat in de herfst of de lente. Je kunt de pol voorzichtig uit de grond tillen met een riek en hem vervolgens splitsen in meerdere pollen.

Echinacea planten

Voordat je je Echinacea purpurea plant, is het verstandig om naar de je grond te kijken. Tuinier je op zware grond, verbeter dan eerst het plantgat met bijvoorbeeld compost. Vervolgens kun je je rode zonnehoed planten. Plant hem zo, dat de bovenkant van de kluit op dezelfde hoogte komt als het grondoppervlak. Rode zonnehoed kun je goed in het voorjaar planten.

Lees meer over Echinacea purpurea:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu