10x de beste Echinacea soorten voor elke tuin

Helga Kluiter
|
03/08/2021
Echinacea Marcella Rainbow

Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) mag in geen enkel prairietuin beplantingsplan ontbreken. En ondanks zijn naam zijn zeker niet alle beste Echinacea soorten rood!

Lees verder na de advertentie

Zonnehoed planten

Alle Echinacea soorten vragen weinig aandacht in je tuin. Plant ze op een plekje op het zuiden of westen, in goed afwaterende en voedingsrijke grond. Ze zullen dan bloeien vanaf midzomer tot halverwege de herfst. Zonnehoed kun je trouwens ook uitstekend in een grote pot planten.

Wekelijks planteninspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Beste Echinacea soorten

Dankzij de populariteit van de onderhoudsarme prairietuin verschijnen er steeds weer nieuwe zonnehoed variëteiten. De volgende Echinacea soorten horen tot onze favorieten van dit moment:

Lees verder na de advertentie

1. Echinacea purpurea ‘Magnus’

Echinacea purpurea Magnus

De populaire Echinacea purpurea ‘Magnus’ heeft de roze-paarse bloemen die je van rode zonnehoed gewend bent. Maar in tegenstelling tot de oorspronkelijke plant, waarvan de bloemblaadjes van de volwassen bloemen afhangen, wijzen de grote blaadjes van Magnus meer naar buiten.
Hoogte x Breedte: 75 cm x 45 cm

2. Echinacea ‘Art’s Pride’

Echinacea Art's Pride

De warme pompoenachtige tinten van Echinacea ‘Art’s Pride’ en zijn smalle bloemblaadjes maken van deze zonnehoed een opvallende verschijning. Om het af te maken hebben de bloemen een verfijnde geur.
Hoogte x Breedte: 60 cm x 60 cm

3. Echinacea purpurea ‘White Swan’

Echinacea White Swan

Zonnehoed ‘White Swan’ is een lieflijke cultivar met puur witte bloemblaadjes en een goudgelen hart. Dankzij de witte bloemen staat deze plant in vrijwel elke border mooi, omdat hij eenvoudig met andere planten te combineren is. Hij heeft verder een heerlijk zoete honinggeur.
Hoogte x Breedte: 60 cm x 45 cm

4. Echinacea ‘Sombrero Salsa Red’

Echinacea purpurea Sombrero Salsa Red

Fiësta! Deze rode zonnehoed uit de Sombrero-serie, groeit compact, heeft grote bloemen en brede buitenste bloemblaadjes. De knalrode blaadjes van Echinacea ‘Sombrero Salsa Red’ (synoniem: ‘Balsomsed’) zitten om een chocoladebruine hart. Hij bloeit lang, van eind voorjaar tot de herfst. Soms heeft hij tot de eerste vorst nog enkele bloemen. Perfect voor kleine tuinen en potten.
Hoogte x Breedte: 50 cm x 60 cm

5. Echinacea ‘Southern Belle’

Zonnehoed  Southern Belle
Foto: Creative Commons/Leonora Enking

‘Southern Belle’ doet haar naam eer aan, want de blaadjes van deze magenta schoonheid zwieren als een rokje naar buiten. Naarmate de bloemen rijpen, wordt het gegolfde hart groter en dramatischer. Doet het ook goed als snijbloem.
Hoogte x Breedte: 50 cm x 50 cm

6. Echinacea ‘Rainbow Marcella’

Zonnehoed Marcella Rainbow

Zonnehoed ‘Rainbow Marcella’ blijft redelijk klein, maar de warme kleur van zijn bloemen is er niet minder om. Wanneer ze rijper worden, vervagen de kleuren tot een donkere framboostint. Hij blijft bovendien mooi tot de eerste vorst.
Hoogte x Breedte: 45 cm x 60 cm

7. Echinacea ‘Powwow Wild Berry’

beste Echinacea soorten

De felroze kleur van de zonnehoed ‘Powwow Wild Berry’ knalt uit je borders. Doordat hij flink vertakt krijg je per plant een flink aantal bloemen. De felle bloemkleur blijft behouden naarmate de bloemen rijpen. Hij bloeit al vroeg, vanaf eind voorjaar, en je kunt soms nog van bloemen genieten tot de eerste vorst.
Hoogte x Breedte: 50 cm x 50 cm

8. Echinacea purpurea ‘Harvest Moon’

beste Echinacea soorten
Foto: Creative Commons/F.D. Richards

De blaadjes grote goudgele bloemen van Echinacea ‘Harvest Moon’ vormen een krans rondom een koper-oranje hart. Doordat hij struikachtig groeit en flink vertakt, produceert hij overvloedig veel bloemen. De geur is roosachtig, dus zet hem ergens neer waar je ervan kunt genieten. In de vaas overleven de bloemen ongeveer twee weken.
Hoogte x Breedte: 75 cm x 45 cm

9. Echinacea ‘Hot Papaya’

Zonnehoed Hot Papaya
Foto: Creative Commons/The Greenery Nursery And Garden Shop

Zonnhoed ‘Hot Papaya’ is met zijn dubbele, vuurroodoranje bloemen een echte blikvanger. De bloemen aan de rijkelijk vertakte plant blijven erg kleurvast wanneer ze rijpen. Past uitstekend in het midden van de border en blijft ook in een vaas lang mooi.
Hoogte x Breedte: 60 cm x 60 cm

10. Echinacea purpurea ‘Mistral’

beste Echinacea soorten

Zonnehoed ‘Mistral’ produceert langdurig bloeiende roze bloemen en is een van de makkelijkste Echinacea soorten. Hij doet het prima in de meeste grondsoorten en door zijn stevige groei heeft hij geen extra steun nodig.
Hoogte x Breedte: 85 cm x 45 cm

Tuinieren voor de natuur

Tuinieren voor de natuur Gardeners' World

Hommels en bijen zijn gek op de pollen en nectar van rode zonnehoed (Echinacea purpurea). En als je de zaadkoppen de hele winter laat staan, kunnen de vogels ook nog van de zaden smullen. Meer doen voor de natuur? Bestel dan onze speciale uitgave Tuinieren voor de natuur.

Meer favorieten van Gardeners’ World

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu