5 zomerse combinaties: onderhoudsarme planten in potten

Linda Passies
|
03/08/2022
Nieuw-Zeelands vlas begonia zonnehoed

In de zomer vraagt je tuin veel aandacht – zeker als je tuiniert in potten en bakken. Maar het is niet moeilijk om een plekje op te fleuren met een paar mooie zomerpotten die juist minder onderhoud nodig hebben. Ideaal dus voor drukke tuiniers!

Lees verder na de advertentie

1. Spaanse margriet, struikveronica en varen

onderhoudsarme planten in potten Spaanse margriet, struikveronica en varen

De donkerpaarse bloemen van Spaanse margriet zijn prachtig. En als ze wat minder worden, is het blad van de andere planten mooi genoeg om de pot nog aantrekkelijk te houden. Sterker nog: het blad blijft het hele jaar mooi, dus de pot kun je tijden laten staan. Deze planten hebben we gebruikt: Osteospermum ‘Serenity Dark Purple’, Dryopteris affinis en Hebe ‘Heartbreaker’.

Wekelijks plantenadvies in je mail

Iedere week dit soort plantenadvies in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Kruisdistel, duizendblad en sedum

Lees verder na de advertentie

onderhoudsarme planten in potten Kruisdistel, duizendblad sedum

Dit is een robuust trio: Eryngium varifolium (kruisdistel), Sedum ‘Angelina’ en Achillea ‘Moonshine’ (duizendblad). Ze doen denken aan planten die je in de duinen tegenkomt, en ze kunnen ook tegen moeilijke omstandigheden in je tuin. Bonus: de bloemhoofden behouden hun vorm tot in de herfst, en de planten komen jaar na jaar terug.

3. Nieuw-Zeelands vlas, begonia en zonnehoed

Nieuw-Zeelands vlas begonia zonnehoed

De bladeren van Phormium tenax ‘Veneer’ en Begonia ‘Gryphon’ hebben een interessante vorm, wat goed combineert met de bloemen van de Echinacea ‘Sombrero Salsa Red’. De bloemen blijven wekenlang mooi, terwijl de andere planten opvallender worden naarmate het seizoen vordert. 

4. Pelargoniums en Aeonium

zomerpotten pelargoniums en aeonium

Deze pot bevat mooie bloemen en opvallend blad. Qua onderhoud moet je soms de uitgebloeide bloemen koppen en af en toe een scheut water geven. Je kunt mulchen met grind om onkruid te voorkomen en de boel een strak uiterlijk te geven. In de pot zie je Aeonium arboreum ‘Atropupureum’, Pelargonium ‘Bullseye Scarlet’, en Pelargonium ‘The Boar’.

5. Vetplanten

zomerpotten vetplanten

Misschien wel de makkelijkste zomerpot: eentje gevuld met vetplanten. Zet ‘m in de zon, en laat de planten maar groeien! Laat de pot wel overwinteren op een vorstvrije plek. Deze ondiepe metalen schaal is gevuld met Echeveria, Sedum en Saxifraga

Meer inspiratie voor zomerpotten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu