Duizendblad (Achillea millefolium): verzorging en tips
Achillea millefolium ofwel duizendblad is een traditionele vaste plant voor de border. Zijn fijne, vederachtige blad is een sierlijke verschijning, en de platte bloemschermen die daarboven openen voorzien je zomer maandenlang van kleur. Deze plant is de laatste tijd weer helemaal hot, want het is een ware topper in de pluktuin én een aanwinst voor de natuur.
Kenmerken:
Duizendblad: wat is het voor plant?
Het blad van duizendblad (Achillea millefolium) is geveerd en lijkt te bestaan uit wel duizend kleine blaadjes – vandaar zijn naam. Het is een vaste plant die verkrijgbaar is in allerlei kleuren, variërend van wit en zachtgeel tot knalroze en rood. De plant zaait soms flink uit en daardoor vinden sommige mensen duizendblad onkruid, maar wij vinden vooral zijn bloemen onmisbaar in de pluktuin. Deze vaste planten toppen zorgt ervoor dat je de bloei beter kunt spreiden – en dus langer kunt plukken.
Achillea millefolium: goed voor bestuivers
De platte bloemschermen van Achillea millefolium vormen een perfecte landingsbaan voor bestuivende insecten, vooral zweefvliegen. En diverse vogels eten de zaden. Dat maakt het tot een geweldige aanwinst in de tuin voor de natuur.
Duizendblad geneeskracht
Duizendblad zowel giftig als geneeskrachtig. De bloemschermen en het blad bevatten stoffen die goed zijn tegen darmkrampen en buikpijn, ontstekingsremmend werken, verzachtend zijn bij verkoudheden en helpen tegen jicht. Meestal wordt er hiervoor een thee van duizendblad gemaakt. Maar het sap van de plant kan bijvoorbeeld een bloedneus veroorzaken. Daarom is de Engelse naam ook wel ‘nosebleed’. Verder is de plant giftig voor katten, honden en paarden.
Standplaats duizendblad (Achillea millefolium)
Zoek je sterke planten voor in de zon, dan zit je goed met duizendblad. Die staat graag in goed drainerende grond in de volle zon tot halfschaduw. Maar ook als je andere grondsoorten hebt, zal Achillea het goed doen. Het enige waar Achillea millefolium niet van houdt, is drassige grond. Meng eventueel een handje extra zand door de grond bij het aanplanten om de drainage verder te verbeteren.
Achillea ziet er mooi uit midden in een sierborder of een natuurlijke tuin. Het is ook een erg geschikte plant voor een grindtuin, want hij kan goed tegen droogte en warmte.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort inspiratie, handige (moes)tuintips en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Hoe en wanneer plant je duizendblad?
Heb je plantjes gekocht, dan kun je je nieuwe duizendblad het beste aanplanten in het voorjaar. Graaf een gat dat ruimschoots groot genoeg is – breder en dieper dan de pot. Voeg indien nodig een handje zand of split toe om de afwatering te verbeteren. Plant je Achillea millefolium, vul het gat op en duw de grond goed aan. Geef tot slot een plens water.
Duizendblad verzorging
Achillea millefolium is een erg makkelijke plant om te verzorgen. Is de plant eenmaal gevestigd, dan hoef je alleen maar oud blad in het voorjaar terug te knippen. Verder knip je gedurende de zomer regelmatig verwelkte bloemschermen weg, zodat de plant nieuwe bloemen blijft aanmaken. Wil je zaden oogsten, laat dan wat bloemen zitten.
Duizendblad is een polvormende vaste plant. Hij groeit vrij langzaam, dus eens in de drie tot vijf jaar delen is voldoende om de plant jong en gezond te houden. Sommige soorten die uitbundig bloeien, zoals Achillea ‘Moonshine’, zijn na een paar jaar door hun krachten heen en kun je dus beter vervangen wanneer ze het niet meer zo goed doen.
Duizendblad vermeerderen
De beste manier om duizendblad te vermeerderen is door de planten in het voorjaar te delen. maar je kunt de planten ook stekken in het vroege voorjaar. Trek wat nieuwe scheuten van de plant met een hieltje eraan en plant deze stekken in zanderige potgrond. De stekken zouden na een paar weken nieuwe wortels moeten hebben. Vanaf dat moment kun je ze verder oppotten en later uitplanten.
Achillea zaaien
Sommige variëteiten van duizendblad zaaien zichzelf uit. Maar er bestaat een kans dat de zaailingen door kruisbestuiving niet zullen lijken op de ouderplant. Wil je een specifieke soort hebben, dan kun je dus beter zaadjes kopen en zelf Achillea zaaien in de herfst of lente.
Duizendblad woekert (maar niet heel erg)
Door zijn sterk groeiende wortelstelsel én doordat de plant zichzelf vaak rijkelijk uitzaait, breidt Achillea zich soms best sterk uit. Wil je dit niet, plant hem dan eventueel in een pot in plaats van in de vollegrond. En knip bloemschermen af voordat ze zaad zetten (tip: zet ze in een vaas!). Zo houd je hem eenvoudig in toom.
Achillea ziekten en plagen
Duizendblad kan in perioden van warm weer wel eens last krijgen van echte meeldauw. Dit kun je voorkomen door de plant bij ernstige droogte regelmatig wat water te geven. Verder heeft Achillea soms last van bladluis en eten slakken soms van het jonge blad. Lijkt je plant in het voorjaar verdwenen na een aanval door slakken? Wacht even af: grote kans dat er snel weer nieuwe blaadjes verschijnen vanuit de wortels onder de grond!
5 soorten duizendblad: onze favorieten
- Achillea ‘Moonshine’ – Een hybride duizendbladsoort met grijsgroen blad en vrij lichte, gele bloemen.
- Achillea millefolium ‘Cerise Queen’ – Deze roze duizendblad heeft prachtige roze bloemen met donkere randen. De bloemen worden lichter richting het midden.
- Achillea ‘Feuerland’ – Deze duizendblad met rode bloemen en een geel hart zorg voor een vlammend spektakel in de zomertuin.
- Achillea millefolium ‘Summer Berries’ – Een roze soort duizendblad met een wit hart en verschillende rozetinten, van pastelroze tot knalroze.
- Achillea ‘Saffran’ – Een fraaie duizendblad met zacht oranje bloemen die mooi combineert met siergrassen zoals Mexicaans vedergras (Stipa tenuissima)