Dit zijn de beste planten voor een grindtuin

Helga Kluiter
|
17/03/2023
planten voor een grindtuin

Een van de beroemdste tuinen ter wereld is een tuin die nooit besproeid wordt, in een droog gebied ligt en volledig afhankelijk is van regenwater. Hoe dat kan? Het is een grindtuin! En met de juiste planten voor een grindtuin maak jij zelf ook zo’n mooie én duurzame tuin.

Lees verder na de advertentie

Beth Chatto’s Gravel Garden

De Gravel Garden van Beth Chatto in het Engelse Colchester is geen steense woestenij, maar zit vol leven en kleur. Deze tuin krijgt uitsluitend regenwater en wordt nooit besproeid. Dat is mogelijk omdat grind werkt als een mulchlaag: het laat regenwater wel de grond in zakken, maar voorkomt dat het water weer snel verdampt. En daar profiteren de planten van.

Planten voor een grindtuin

siergrassen voor een grindtuin

Een kenmerk van grindtuinen is dat ze vaak volop zon krijgen, goed afwateren, weinig onderhoud kosten en veel minder water nodig hebben dan de gemiddelde tuin. Wil je zo’n soort tuin echt laten gedijen, dan is het wel belangrijk dat je geschikte planten voor een grindtuin kiest. Ze moeten namelijk tegen droogte en zon kunnen.

Met deze sterke planten wordt je grindtuin een lust voor het oog:

1. Wolfsmelk (Euphorbia)

Euphorbia myrsinites

Lees verder na de advertentie

Veel soorten wolfsmelk (Euphorbia) kunnen opvallend goed tegen droogte. En omdat deze familie zo uitgebreid is, kun je verschillende soorten hun eigen taken geven in een grindtuin. Het limoengroen van Euphorbia characias subsp. wulfenii steekt fantastisch af tegen lichtgrijs tot wit grind. De wat donkerder groene Euphorbia x pasteurii heeft zoet geurende bloemen. En de laagblijvende Euphorbia myrsinites staat uitstekend vooraan in een border of langs een pad.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige (moes)tuintips en checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Kattenkruid (Nepeta)

nepeta planten

Kattenkruid ofwel Nepeta is een geweldige plant om bestuivende insecten naar je grindtuin te lokken. Wil je snel kleur, kies dan ‘Six Hills Giant’, want die groeit snel. Nepeta x faassenii is een mooie aanwinst langs paden.

3. Verbena bonariensis

Verbena bonariensis

De luchtige stengels van stijf ijzerhard (Verbena bonariensis) contrasteren mooi met andere planten. De paarse bloemetjes die bovenop de stengels zweven zijn bovendien geliefd bij vlinders en bijen.

4. Brandkruid (Phlomis)

Phlomis fruticosa

Phlomis ofwel brandkruid produceert fantastische kransen bijenvriendelijke bloemen op ‘etages’ aan de stengels. Vandaar dat hij ook wel etagebloem wordt genoemd. In de winter siert hij je grindtuin op met mooie zaadhoofden. Kies voor gele bloemen de Phlomis fruticosa (foto) of Phlomis russeliana. Voor knalroze bloemen moet je bij Phlomis tuberosa ‘Amazone’ zijn.

5. Cistusrozen

cistusroos

De meeste Cistus-soorten zijn kleine, groenblijvende heesters met compacte, schotelvormige bloemen. Je kunt ze goed combineren met andere mediterrane planten als lavendel en rozemarijn, die beide ook goed tot hun recht komen in een grindtuin. De meeste cistusrozen hebben witte of roze bloemen.

6. Ezelsoor (Stachys)

planten voor een grindtuin: ezelsoor

De zilverkleurige Stachys-soorten (ook ezelsoor of andoorn genoemd) met harige bladeren, zoals ‘Big Ears’ en ‘Silver Carpet’, zijn om meerdere redenen een goede keuze. Het zijn goede bodembedekkers en ze lokken bestuivers, zoals solitaire wolbijen. Die gebruiken de ‘wol’ (de haartjes op de bladeren) voor hun nesten. Een andere goede keuze met harige bladeren voor een grindtuin is prikneus (Lychnis coronaria).

7. Lavendel

Lavandula x intermedia Gros Bleu
Lavandula x intermedia ‘Gros Bleu’

Een bekende liefhebber van droge plekken is natuurlijk lavendel. Probeer voor de voorkant van borders laagblijvende soorten als ‘Blue Cushion’ of ‘Nana Alba’ (een witte variant). Om grotere gaten op te vullen, kies je bijvoorbeeld ‘Grosso’ of ‘Sawyers’.

8. Vedergras (Stipa)

Stipa tenuissima (vedergras)

Wintergroene grassen, zoals de reuzenvedergras (Stipa gigantea) en Mexicaans vedergras (Stipa tenuissima) zorgen voor textuur en beweging in de tuin. Zoals de naam al doet vermoeden, is Stipa gigantea groot. Plant deze siergrassen samen met planten met pompon-achtige bloemen – zoals alliums, kogeldistel (Echinops) en kruisdistel (Eryngium) – zodat deze extra opvallen. Deze planten zijn ook allemaal geschikt voor een grindtuin.

9. Prachtkaars (Gaura)

plant volle zon prachtkaars gaura lindheimeri sparkle white

Gaura’s kunnen uitstekend tegen droogte. Met hun zwierigheid zorgen ze voor wat luchtigheid en een ontspannen sfeer in je tuin. Bovendien bloeien ze erg lang: van halverwege het voorjaar tot in het najaar.

10. Allium sphaerocephalon

Bloembollen planten hoe diep

Trommelstokjes (Allium sphaerocephalon) hebben kleine, paarse bloemhoofdjes die er prachtig uitzien, zelfs als ze uitgebloeid zijn. Plant ze bijvoorbeeld samen met siergrassen.

11. Cipressenkruid (Santolina chamaecyparissus)

cipressenkruid
Foto: Creative Commons/Brewbooks

In de zomer krijgt cipressenkruid (Santolina chamaecyparissus) gele bloemen waar je spontaan vrolijk van wordt. Deze kleine, groenblijvende struik heeft verder gevederd, zilvergrijs blad dat zijn geur vrijgeeft wanneer je het kneust.

12. Agave

Agave

Ja, je kunt in ons klimaat agaves in je tuin kweken. Hij kan namelijk redelijk goed tegen kou (tot ongeveer -9 graden). Maar nattigheid in de winter is funest, dus verplaats ze indien nodig naar binnen of bescherm ze op een andere manier tegen regen en strenge vorst. Voor al deze moeite krijg je een ongeëvenaard exotisch tintje in je grindtuin als beloning.

Meer planten voor een grindtuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu