Miscanthus sinensis: 5x de mooiste soorten Chinees prachtriet

Helga Kluiter
|
14/09/2022
Miscanthus sinensis

Siergrassen lijken steeds twee reacties los te maken. Aan de ene kant vinden mensen ze erg aantrekkelijk. Maar aan de andere kant zijn ze bang dat ze de tuin overnemen. Met Chinees prachriet, ofwel Miscanthus sinensis, hoef je daar echter niet bang voor te zijn!

Miscanthus sinensis planten

Chinees prachtriet is tevreden in de volle zon en in de meeste grondsoorten, waaronder vochtig en droog. Zit er erg veel voeding in de grond, dan kunnen de stengels wel slapper worden. En is de grond droog, dan wordt de plant minder groot. Dit siergras is winterhard tot maar liefst -20°C.

Miscanthus snoeien

Chinees prachtriet snoeien

Laat in de winter de stengels staan. Verwijder eventueel de pluimen wanneer ze lelijk worden. In het vroege voorjaar knip je het blad terug. Het prachtriet zal daarna weer hard terug groeien. Waarschuwing: draag handschoenen bij het snoeien, want de bladranden zijn vlijmscherp.

Miscanthus sinensis soorten

De pollen van Chinees prachtriet groeien al snel uit tot opvallende exemplaren die geen ondersteuning nodig hebben. Dit zijn volgens ons 5 van de mooiste soorten:

Miscanthus ‘Cosmopolitan’

Miscanthus Cosmopolitan

Deze Miscanthus sinensis ‘Cosmopolitan’ heeft breder blad dan ander prachtriet en opvallend witte strepen. Het gras staat op zichzelf mooi en heeft geen plantpartners nodig om te schitteren. Maar combinaties met pastelkleurige cosmea (Cosmos) en prachtkaars (Gaura lindheimeri) zien er geweldig uit. Zijn herfstpluimen zijn roodachtig.
Hoogte: 2 meter

Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’

Miscanthus sinensis Zebrinus

Zebragras, ofwel Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ heeft zijn naam te danken aan zijn lichtgroene blad met crèmekleurige horizontale strepen. Hoewel zijn blad de grootste sierwaarde heeft, bloeit hij in de zomer ook met zijdeachtige bloemetjes. Zet hem tussen kleurrijke planten voor het contrast en meer structuur.
Hoogte: 1,5 meter

Miscanthus ‘Flamingo’

Chinees prachtriet Flamingo

Dit is een van de populairste Miscanthus soorten, en misschien zelfs wel een van de meest geliefde siergrassen. Hij groeit in vrijwel alle omstandigheden en is lang mooi. In de zomer biedt hij structuur, in het najaar kleur met roze pluimen en in de winter met rijp ziet hij er sprookjesachtig uit.
Hoogte: 1,2 meter

Miscanthus sinensis ‘Dronning Ingrid’

Miscanthus sinensis Dronning Ingrid

Het Chinees prachtriet met de naam Miscanthus ‘Dronning Ingrid’ bloeit eerder in het jaar dan andere prachtriet soorten. Zijn rechtopstaande bloemen zijn donkerrood en het paarsgetinte blad wordt levendiger van kleur in de herfst.
Hoogte: 1,5 meter

Miscanthus sinensis ‘Malepartus’

Miscanthus sinensis Malepartus
Met dank aan Sir Harold Hillier Garden en Wolfgang Bop

Deze bladverliezende Miscanthus biedt in het voorjaar en de zomer vorm, sierlijkheid en beweging in de border met fonteinen van groen blad en daarboven zijdeachtige pluimen. Maar in de herfst is hij op zijn best, wanneer de pluimen rijpen naar rood-bruin en de bladkleur vervaagt. Het droge blad en de zaadkoppen zien er in de winter mooi uit.
Hoogte: 2 meter

Meer inspirerende planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu