7 struiken en bomen voor mooie herfstkleuren

Helga Kluiter
|
16/10/2023
bomen voor mooie herfstkleuren

Je hoeft echt niet naar een botanische tuin om een geweldige herfstshow te zien. Door de juiste struiken en bomen voor mooie herfstkleuren te kiezen, kan iedereen met ook maar een klein beetje buitenruimte het jaar groots uitluiden.

Lees verder na de advertentie

Waarom verkleuren de bladeren in de herfst?

Bladverliezende planten laten elk jaar hun gevoeligste delen vallen, zodat de rest van de plant veilig in rust kan gaan om de winter te overleven. De plant haalt alle nuttige voedingsstoffen uit het bladgroen om een voorraadje voeding op te slaan. Zonder dit bladgroen verkleuren de bladeren, en dat levert fantastische vurige herfsttinten op.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kies deze struiken en bomen voor mooie herfstkleuren

Met de juiste keuze aan struiken en bomen, tover je je eigen tuin om tot een prachtige herfstshow. Maar welke moet je kiezen voor de mooiste kleurenpracht? Wij noemen onze 7 favorieten.

Lees verder na de advertentie

1. Japanse esdoorn (Acer palmatum)

Acer palmatum dissectum herfstkleur
Acer palmatum dissectum. Foto: Tim Sandall

Groene soorten van de Japanse esdoorn laten opvallende kleurverandering zien, maar ook de rode/paarse variëteiten verkleuren fraai. Ze houden van kalkvrije grond en lichte schaduw. Acer palmatum dissectum doet het ook goed in grote potten.
Hoogte x Breedte 2 m x 3 m

2. Fluweelboom (Rhus typhina)

Rhus typhina fluweelboom herfstkleur
Rhus typhina. Foto: Sarah Cuttle

De fluweelboom is een makkelijke oude favoriet die een comeback maakt dankzij zijn kleine omvang en varenachtige blad dat in de herfst scharlakenrood kleurt. Uiteindelijk krijgt hij waterloten, maar het is de moeite van het proberen waard in een grote kuip.
Hoogte x Breedte 5 m x 6 m

3. Japanse kornoelje (Cornus kousa)

Cornus kousa herfstkleur
Cornus kousa. Foto: Jason Ingram

De Japanse kornoelje is hier niet heel bekend, maar vrij populair in de VS. Probeer Cornus kousa ‘Chinensis’ of de Amerikaanse kornoelje (Cornus florida). Bloeit uitbundig met grote clematisachtige ‘bloemen’ in mei/juni. In de herfst wordt het blad vuurrood.
Hoogte x Breedte 7 m x 5 m

4. Amerikaanse amberboom (Liquidambar styraciflua)

Liquidambar styraciflua herfstkleur
Liquidambar styraciflua. Foto: Jason Ingram

Misschien wel dé ster onder de kleine/middelgrote bomen vanwege de spectaculaire herfstbladeren, maar als je hem jaarlijks hard terugsnoeit, kun je hem kleiner of zelfs struikvormig houden. Vereist goede grond in de zon of lichte schaduw.
Hoogte x Breedte 25 m x 12 m

5. Dwergmispel (Cotoneaster)

Cotoneaster herfstkleur
Cotoneaster

Een gouwe ouwe met rode herfstblaadjes aan visgraatvormige stelen, bezaaid met eveneens roodkleurige besjes. Staat fraai tegen een schutting of door een lage groenblijvende struik. Groeit op elke redelijke grond. Kleurt het mooist in de volle zon.
Hoogte x Breedte 100 cm x 150 cm

6. Sierappel (Malus)

Sierappel Malus red sentinel
Malus ‘Red Sentinel’, foto: Jason Ingram

Sierappel-boompjes geven je bloesem in het voorjaar en in het najaar kleurrijk blad met trosjes rode appeltjes. Aanraders zijn Malus ‘Evereste’ en Malus ‘Red Sentinel’. Het zijn uitstekende bomen voor kleinere tuinen. Want hoewel een volwassen boom wel zo’n 5 meter hoog kan worden, blijft hij lang klein.
Hoogte 300 – 500 cm

7. Kardinaalshoed (Euonymus alatus)

euonymus-alatus
Euonymus alatus var. rotundatus. Foto: Jason Ingram

Kardinaalshoed, oftewel Euonymus alatus, heeft bijzondere bessen en felrood blad. Een echte klassieker voor de herfsttuin die er zowel van veraf als dichtbij interessant uitziet.
Hoogte 150 – 200 cm

Lees meer over bomen:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu