Help bestuivers de herfst door met deze 7 bloemen

Deze hagelwitte Japanse anemonen zijn prachtige herfstbloemen voor bestuivers

In de zomer zijn er volop bloemen te vinden voor bestuivers, maar ook in de herfst zijn bepaalde insectensoorten nog op zoek naar voedsel. Daarom is het belangrijk dat er in het najaar genoeg bloemen te vinden zijn in onze tuinen. Met deze 7 herfstbloemen voor bestuivers bereid jij een najaarsbanket voor je tuindieren.

1. Herfsttijlozen

herfsttijloos colchicum lilac wonder

Wellicht ken je deze herfstbloemen voor bestuivers ook wel als herfstkrokussen, al is Colchicum officieel deel van de leliefamilie. Deze bloemen vind je in allerlei prachtige kleuren, van hagelwit en zachtroze tot diep paars. Deze bollensoort maakt pas blad aan na de bloei en in de zomer sterft dit blad af, waarna de bloemen weer opkomen.

Lees meer over deze bloemen en prachtige soorten Colchicum in ons artikel over herfsttijlozen planten in augustus.

 • Planten: mei-augustus
 • Bloeitijd: september-oktober

Wekelijks groene tips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Herfstasters

bij op herfstaster, herfstbloemen voor bestuivers

De naam maakt al duidelijk dat dit familielid van het madeliefje een najaarsbloem is. Herfstasters zijn ook nog eens goede herfstbloemen voor bestuivers! Deze hoge bloemen staan prachtig in een gemengde border of tussen prairieplanten. Je komt ze in allerlei kleuren tegen, van wit tot schakeringen van roze en paars. Herfstasters zijn zowel geschikt voor vollegrond en voor potten en bakken.

 • Planten: maart-mei
 • Bloeitijd: juli-oktober

3. Japanse anemonen

Deze hagelwitte Japanse anemonen zijn prachtige herfstbloemen voor bestuivers

Op zoek naar spectaculaire herfstbloemen voor bestuivers? Japanse anemonen bloeien prachtig van de late zomer tot de vroege herfst. Bestuivers en specifiek hommels zijn dol op deze bloemen. Met hun open bloemen bieden deze anemonen bestuivers een plek om te landen en zich tegoed te doen aan nectar en stuifmeel.

In kleuren als lichtroze en wit lijken Japanse anemonen wel te zweven op hun hoge stelen met decoratief blad. Deze makkelijke soort kan goed in de schaduw, verdraagt droge grond en is verder een goede optie voor potten en bakken.

 • Planten: mei-september
 • Bloeitijd: september-oktober

4. Sedum

bijen sedum herfst, herfstbloemen voor bestuivers

Verschillende soorten Sedum, vetkruid of hemelsleutel maken mooie herfstbloemen voor bestuivers aan. Ze bloeien soms tot in oktober en bieden insecten in jouw tuin zo hun broodnodige voedsel. Je vindt van deze plant ook inheemse varianten, zoals Sedum telephium (ook wel Hylotelephium telephium genoemd), die nog beter inspelen op de lokale bestuivers.

 • Planten: mei-juni
 • Bloeitijd: juli-oktober (afhankelijk van de soort)

Tip! Is je hemelsleutel uitgebloeid? Dan kun je bloemen van de hogere soorten ook mooi gebruiken als droogbloemen.

5. Openbloemige dahlia’s

Herfstbloemen voor bestuivers, openbloemige dahlia mignon sunshine

Hoe mooi dubbelbloemige dahlia’s ook zijn, insecten kunnen er helaas niet veel mee. Enkelbloemige dahlia’s daarentegen, zoals deze Dahlia ‘Mignon Sunshine’, zijn wel geschikte herfstbloemen voor bestuivers. Vlinders, bijen en hommels kunnen namelijk gemakkelijk bij stuifmeel en nectar in het hart van de bloem, omdat er geen bloemblaadjes voor zitten.

Als bonus kun je ook makkelijk zaden oogsten van deze dahlia-soorten. Het is vervolgens een verrassing welke dahlia-soort eruit komt, omdat ze zaailing niet per se de exacte eigenschappen van de moederplant heeft. Van bonte tot felle en zachte kleuren, voor elke smaak en elk tuinontwerp is er wel een mooie enkelbloemige dahlia te vinden.

 • Planten: mei-juni
 • Bloeitijd: juli-oktober

6. IJzerhard

Voor vlinders en motten in je tuin, is ook Verbena bonariensiseen goede kandidaat. De hoge, rechte stelen met dichte, paarse bloemschermen zijn een ware magneet voor ze! Ook bijen en andere bestuivers zijn dol op deze bloemen, die vol stuifmeel en nectar zitten, en vogels eten graag van de zaden. Deze tweejarige plant zaait zichzelf goed uit en je komt hem dan ook zeer waarschijnlijk weer in je tuin tegen het volgende jaar.

 • Planten: mei-september
 • Bloeitijd: juli-oktober

7. Salvia’s

Salvia's zoals 'Amistad' zijn prachtige zomer- en herfstbloemen voor bestuivers

Heb je een drogere tuin met voedingsarme grond? Dan zijn deze herfstbloemen voor bestuivers een goede match. Salvia’s zijn familie van het keukenkruid salie (Salvia officinalis) en ruiken dan ook heerlijk. Verder maken deze sterke planten opvallende bloemen aan, van diep donkerpaars tot blauw en rood.

Koud, nat weer en vooral koude, natte grond is hun zwakte, dus houd ze in de herfst wel in de gaten. Afhankelijk van de soort kunnen ze ook wat extra bescherming gebruiken tegen de kou.

 • Planten: april-mei
 • Bloeitijd: juni-november

Lees meer over tuinieren voor bestuivers:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu