Met een beetje planning ben jij niet de enige die geniet van de prachtige bloemen in je tuin, maar smullen de bestuivers er ook van, zoals vlinders, bijen en vogels. Wat zijn de beste nectarrijke bloemen voor bestuivers? Dit zijn onze 12 favorieten die je direct kunt planten.
Lees verder na de advertentie
Wat is nectar?
Nectar is een suikerrijke vloeistof die veel planten afscheiden via hun honingklieren. Deze vloeistof heeft als doel om bestuivers aan te trekken, zoals vogels, vleermuizen, bijen, motten, zweefvliegen en vlinders. Als dank bestuiven veel nectardrinkers de bloemen die ze bezoeken door stuifmeel van plant naar plant over te brengen.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Hoe lokken planten de bestuivers?
Planten gebruiken verschillende manieren om bestuivers naar zich toe te trekken, waaronder kleur, markering en geur. Zo geven bijen de voorkeur aan paars en blauw. Enkele bloemen hebben markeringen die lijken op landingsbanen en alleen zichtbaar zijn in het UV-spectrum. Zo worden de bijen die dit kunnen waarnemen naar hen toe geleid.
Nectarrijke bloemen voor bestuivers
Welke planten mogen in jouw tuin niet ontbreken om de biodiversiteit een handje te helpen? En welke dieren of insecten trekken ze aan? Dit zijn onze favoriete nectarrijke bloemen voor bestuivers.
1. Longkruid (Pulmonaria)
Deze plant bloeit in de winter en het voorjaar en is daarmee een belangrijke bron van vroege nectar voor de weidehommel (Bombus pratorum) die in maart verschijnt. Longkruid is een makkelijke plant en voegt kleur toe aan een schaduwplek.
2. Blauwkussen (Aubrieta)
Ideaal voor mensen die tuinieren in potten en bakken. Blauwkussen is compact, kleurrijk en zit boordevol nectar. Je kunt er ook fijn de open gaten tussen tegels mee opvullen of de gaten in een zonnige muur mee vullen. Ze golven dan prachtig naar onderen. Ze zorgen voor kleur en nectar in het voorjaar en de vroege zomer.
3. Bulgaarse ui (Nectaroscordum)
Dit statige vaste bolgewas heeft hangende schermen met nectarrijke bloemen, die zo vol zitten dat je de nectar kunt zien druppelen. Hommels en honingbijen komen hier graag en vaak op af. Te kweken variëteiten zijn: Nectaroscordum tripedale en Nectaroscordum siculum.
4. Kattenkruid (Nepeta)
De meeste kattenkruidsoorten hebben kleine paarsblauwe bloemetjes waar bestuivers gek op zijn. Het is ook geen flauwe bloeier trouwens, want als je de uitgebloeide bloemetjes wegknipt maakt hij gewoon weet nieuwe aan. Kortom, een heel seizoen lang nectar voor bestuivers.
5. Wasbloem (Cerinthe)
Cerinthe major is een winterharde eenjarige met aantrekkelijk blauwgroen loof en hangende bloemen. De cultivar ‘Purpurascens’ heeft prachtige donkerpaarse bloemen die geliefd zijn bij hommels.
6. Bijenvoer (Phacelia)
Bijenvoer wordt vaak gebruikt als groenbemester. Dat betekent dat de fijngemalen blaadjes in de bodem worden verwerkt als mest. Maar als je hem laat doorgroeien toont hij zijn mooie lila bloemen waar massa’s bijen, zweefvliegen en vlinders op afkomen.
7. Lavendel
Lavendel is één van de betrouwbaarste planten als het om nectar gaat. Zorg wel dat hij in goed doorlatende grond staan en in de volle zon. De hybride Lavandula x intermedia heeft langere bloemstelen en bloeit dus langer. En dat vinden bestuivers fijn.
8. Vlinderstruik (Buddleia)
Ook bijen en de grotere zweefvliegen houden van de vlinderstruik. Bovendien heb je keuze uit vele kleuren.
9. Slangenkruid (Echium)
Alle soorten slangenkruid zijn aantrekkelijk voor bestuivers, dus ook de reuzeslangenkruid (Echium pininana) en de kleinere inheemse Echium vulgare. Deze laatste moet op een zonnige plek in goed doorlatende zon staan.
10. Wilde marjolein (Origanum vulgare)
Wilde marjolein (Origanum vulgare) is een inheemse plant en zal het daarom goed doen in jouw tuin. In de zomermaanden draagt hij trosjes kleine, roze bloemetjes die aantrekkelijk zijn voor hommels, vlinders, honingbijen en veel meer bestuivers.
11. Vetkruid (Sedum)
Hemelsleutel (Hylotelephium telephium of Sedum telephium) hoort formeel tot het geslacht vetkruid en bloeit in het najaar. Zijn grote bloemhoofden zitten vol nectarrijke bloemen. Ook na de bloei zien de zaadhoofden er prachtig uit, met name als het gevroren heeft.
12. Bergaster (Aster amellus)
Net als vetkruid zijn bergasters een geweldige bron van late nectar en stuifmeel. Wanneer de zomerbloeiers klaar zijn, zorgen zij dat bestuivers zich tot in oktober kunnen laven.
Houd de nectarproductie gaande
Planten die in uitgedroogde grond staan, produceren minder nectar dan planten die in goed bewaterde grond staan. Blijf dus op je hoede tijdens warm zomerweer en hou de gieter bij de hand.