Planten in potten buiten: dit moet je weten

Helga Kluiter
|
13/04/2023
planten in potten buiten

Tuinieren in potten en bakken houdt je flexibel. Als je wil, kun je zelfs elk seizoen andere planten in een pot zetten. Zo heb je altijd iets moois op je terras, balkon of in de tuin staan. Maar planten in potten buiten hebben wel wat extra aandacht nodig. Ontdek waarop je zeker moet letten bij het beplanten van potten.

Lees verder na de advertentie

Welke planten in potten buiten?

Schroef potten in je voortuin vast

Je kunt vrijwel alle planten kweken in potten – van bloembollen en eenjarig perkgoed tot plukbloemen, vaste planten, groenten en fruit, en zelfs struiken en bomen. Het is eigenlijk vooral belangrijk dat je weet hoe je je planten de beste groeiomstandigheden biedt. Planten in potten zijn immers afhankelijk van jouw goede zorgen, omdat ze niet zelf (zoals in de vollegrond) in hun behoeften kunnen voorzien.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week praktische tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Planten in potten buiten: dit moet je weten

Lees verder na de advertentie

Met deze tips houd je planten in potten buiten langdurig mooi en gezond.

1. Kies de juiste pot of bak

planten in potten buiten

Potten en bakken zijn verkrijgbaar in werkelijk alle soorten en maten, kleuren en materialen. De belangrijkste regels zijn echter dat een pot groot genoeg moet zijn om je planten voldoende groeiruimte te geven én dat hij drainagegaten moet hebben voor een goede afwatering.

Wil je minder plastic gebruiken (altijd een goed idee), kies dan bijvoorbeeld potten van terracotta, steen of hout. Of ga creatief aan de slag met het recyclen van emmers, fruitkistjes of blikken.

2. Zet je pot op de juiste plek

lavendel planten

Zet je pot op de plek waar de planten die je hebt gekozen het goed zullen doen. Planten die veel zon nodig hebben, moeten minstens zes uur per dag zonlicht krijgen. Zet die dus op een plek op het zuiden of westen. Schaduwminnende planten zet je uiteraard op een schaduwrijke plek.

Kies voor je potten ook bij voorkeur een beschutte plek (zoals naast muren, schuttingen of heggen). Wind droogt planten namelijk sneller uit, dus op een beschutte plek bespaar je water. Komt je pot op een balkon of wand te staan, veranker hem dan stevig om te voorkomen dat hij valt! Ga je een voortuin ontwerpen? Zet dan ook je potten goed vast, maar dan vooral tegen diefstal …

3. Potgrond voor planten in potten buiten

turfvrije potgrond

Geef planten die meerdere maanden (of langer) in potten komen te staan een goede kwaliteit potgrond. Een goede potgrond bevat voldoende voeding, houd water goed vast, maar laat overtollig water ook goed door. Wil je ook nog goed bezig zijn voor het milieu, dan kies je natuurlijk een potgrond zonder turf. Kun je die niet vinden, maak je turfvrije potgrond dan zelf! Gebruik liever geen grond uit je tuin, want die bevat vaak onkruidzaden.

4. Geef efficiënt water

planten in potten buiten water geven

Je potplanten hebben niet vrij toegang tot water zoals ze in de vollegrond zouden hebben. Daarom hebben planten in potten vaker water nodig dan de planten in je borders. Met name op zonnige, warme en winderige dagen is dat belangrijk, want de grond kan in slechts enkele uren al uitdrogen.

Geef je planten in de zomer in de ochtend of avond ruimschoots water. Zorg er daarbij voor dat het water de plantenwortels goed bereikt. Zet je planten dichtbij een waterbron om minder ver met gieters te hoeven slepen.

5. Planten in potten buiten bemesten

bemesten korrels

Voor mest geldt dezelfde regel als voor water: je moet je potplanten van genoeg voeding voorzien. Er zijn mestkorrels met een speciale coating verkrijgbaar die hun voedingsstoffen vertraagd afgeven (foto). Deze korrels voorzien je planten meerdere maanden van voeding. Maar je kunt ook vloeibare plantenvoeding mengen met het gietwater. Geef je planten hiermee elke twee weken tijdens het groeiseizoen een verse voorraad voeding. Je kunt plantenvoeding overigens prima zelf maken van brandnetels of smeerwortel.

Meer over planten in potten buiten

Meer lezen over:
Kweken Potten
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu