Hierop moet je letten als je struiken in potten plant

Helga Kluiter
|
04/11/2021
struiken in potten planten

Kun je struiken in potten planten? Jazeker! Maar in een pot is de struik wel van jouw verzorging afhankelijk, dus houd je aan een aantal spelregels om jarenlang plezier te hebben van je struik in pot.

Lees verder na de advertentie

Struiken in potten planten

Met de volgende 5 tips slaat je struik in plantenbak beter aan en blijft hij jaar in jaar uit mooi en gezond.

1. Welke maat bloempot heb ik nodig?

Gebruik voor kleine heesters en struiken potten die een doorsnee van ten minste 45 cm hebben en ook 45 cm hoog zijn. Hoe groter, hoe beter, want in een grotere pot blijven de plantenwortels koeler en droogt de grond minder snel uit. De beste potten voor permanente beplanting zijn van vorstbestendige terracotta (al dan niet geglazuurd), composietsteen, hars of polyester. En zorg dat de bodem een drainagegat heeft..

2. Turfvrije potgrond

struiken in potten planten

In vrijwel alle potgrond wordt nog altijd turf gebruikt. Voor het winnen van turf worden veengronden vernietigd, en dat zorgt wereldwijd voor meer dan vijf procent van de uitstoot van broeikasgassen! Met potgrond zonder turf maak je dus een groot verschil. Potgrond op basis van kokosvezels is al een betere keuze. Op turfvrij.nl vind je nog meer alternatieven. Voor struiken die permanent in hun pot staan, kun je het beste (tuin)grond gebruiken waar leem in zit. Dit blijft lang luchtig en draineert goed.

3. Voeding potplanten buiten

Lees verder na de advertentie

Struiken in potten slaan sneller aan en doen het beter wanneer je tijdens het planten nuttige schimmels, zogeheten mycorrhiza schimmels, toevoegt. Deze schimmels helpen de plant om water en voedingsstoffen op te nemen. Geef struiken in potten verder een universele (biologische) plantenvoeding tijdens het planten en daarna twee keer per groeiseizoen. Eind winter schraap je 5 cm van de potgrond af en vervang je deze door verse grond.

4. Potplanten water geven

Voor water zijn alle potplanten grotendeels afhankelijk van de tuinier, zelfs als er stortbuien vallen. Geef bij normaal weer een plant in een grote pot eens per week vier tot vijf liter water. Als het heel warm en droog weer is, doe je dat twee keer per week. Voeg geen vochtvasthoudende korrels toe aan permanent beplante potten, want die kunnen drassig worden en ‘s winters voor te veel nattigheid zorgen.

5. Struiken in potten verplanten

struiken in potten verplanten

Na verloop van tijd heeft de struik alle voedingsstoffen in de potgrond verbruikt en verdrukken de groeiende wortels elkaar in de pot. Haal de struik dus om de vier of vijf jaar, tijdens het rustseizoen, uit de pot en borstel de potgrond voorzichtig van de wortels af. Verwijder alle beschadigde wortels. Zet de struik terug in de pot met verse potgrond. Druk de grond rond de wortels aan en geef ruim water.

Meer planten en struiken in potten planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu