Gardeners World 04/2025
Een sprankelend voorjaar!
Cover van

Tuingrond verbeteren: dit zijn de do’s & don’ts

tuingrond verbeteren

De basis voor een succesvolle tuin of moestuin is een gezonde bodem! Maar hoe staat het eigenlijk ervoor met de bodem in jouw tuin en hoe kun je arme grond verbeteren? Pak er een schep bij en ga op onderzoek uit!

Lees verder onder de advertentie

Zo doe je zelf bodemonderzoek in de tuin

Hoe weet je nou hoe het ervoor staat in de bodem in jouw tuin? Het is namelijk best lastig om inzicht te krijgen in wat er in de bodem gebeurt. Je kunt natuurlijk je bodem testen met een proefje, maar er zijn ook een aantal kenmerken waar je zelf naar kunt kijken om een idee te krijgen van hoe het gaat daar onder je voeten. Stel jezelf de volgende 4 vragen:

1. Wat is de bodemstructuur?

tuingrond verbeteren

Is de aarde die je ziet heel compact of is het een beetje kruimelig? In een gezonde bodem zit lucht. Vaak wordt gedacht dat je door middel van spitten lucht in de bodem brengt, maar het omgekeerde is het resultaat. Daarnaast haal je met spitten het bodemleven door de war.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Wat is de geur van de grond?

Je wil een bosachtige geur ruiken, want die typische bosgeur komt door nuttige schimmels die onmisbaar zijn in een gezonde bodem.

3. Zie je het bodemleven?

tuingrond verbeteren

Bodemdieren zoals wormen en pissebedden zijn heel belangrijk. Zie je niks? Geen paniek! Veel bodemleven kunnen wij namelijk met het blote oog niet zien. Als je niks ziet bewegen, zegt dat niet meteen dat de bodem niet op orde is. Kortom: pak er een vergrootglas bij!

4. Heb je continu droge grond in de tuin?

Wanneer de grond droog aanvoelt na een natte periode, klopt er iets niet met de waterhuishouding. In dat geval kun je de droge grond verbeteren door compost te maken en verspreiden. Het bodemleven gaat daar vervolgens mee aan de gang. De compost wordt gegeten en uitgepoept waardoor er een humuslaag ontstaat. Die humuslaag houdt op zijn beurt het vocht weer goed vast en zorgt daarnaast voor een mooie structuur.

Tuinieren voor beginners

Er valt altijd wat te leren! € 12.99
 Tuinieren voor beginners
Bestel hier
 Tuinieren voor beginners

Tuingrond verbeteren: zo doe je dat

Wil je arme grond verbeteren in jouw tuin en de grond vruchtbaarder maken? Dit klusje moet je niet zien als een noodmaatregel. Het is eigenlijk een kwestie van een lange adem: behandel je grond doorlopend goed en je krijgt er een gezonde tuin voor terug. Hieronder lees je wat je wel en beter niet kunt doen met je tuingrond.

Dit moet je wel doen om je tuingrond te verbeteren

Met een paar tips kun je de grond in jouw tuin een boost geven. Lees hieronder wat je kunt doen!

Wat is mulchen en waarom is het belangrijk
  • Pak af en toe een handvol aarde en voel of de grond meer organisch materiaal of zand nodig heeft.
  • Werk ‘s winters een flinke hoeveelheid (zelfgemaakte) compost door de grond van je moestuin.
  • Zure grond verbeteren? Dat doe je door wat kalk te strooien. Dankzij de kalk kan de bodem bovendien voedingsstoffen beter opnemen en verbetert de bodemstructuur. Doe een testje om zure grond te herkennen.
  • Bij planten die juist wél van zure grond houden, kies je voor een organische meststof speciaal voor zuurminnende planten (zoals rododendron). Naaldboomresten zijn een goede mulch voor dit soort planten.
  • Gebruik sowieso organische mest in plaats van kunstmest. Organische mest is namelijk beter voor het bodemleven en bovendien duurzaam.
  • Mulch in het voorjaar perken en borders met organisch materiaal. Dat helpt de grond om vocht vast te houden en onderdrukt onkruid.
  • Overweeg om groenbemesters in de moestuin te zaaien om de bodem te verrijken.

Tip! Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan.

Tip!

Ontvang tot 37% korting op een Gardeners' World Magazine abonnement
Ontvang tot 37% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Dit moet je niet doen om je tuingrond te verbeteren

Met sommige tuinklusjes of middelen moet je juist niet te fanatiek aan de slag gaan, omdat ze niet goed zijn voor de tuingrond. Bekijk hieronder alle don’ts.

kleigrond verbeteren
  • Wil je zware, natte grond zoals kleigrond verbeteren, onderschat dan de waarde van scherp zand niet. Het helpt enorm bij het verbeteren van de afwatering.
  • Natte grond verbeteren? Bewerk zware kleigrond niet als die te nat (plakkerig) of te droog (keihard) is. Wacht op dat ene moment in het voorjaar wanneer de vochtigheid ergens in het midden ligt.
  • Gebruik nooit verse stalmest, want dit vermindert de hoeveelheid stikstof in de grond, terwijl bodembacteriën stikstof nodig hebben om de stalmest te verteren.
  • Spit de grond niet om, maar bedek het met een laag mulch. De wormen trekken dit vervolgens voor jou de grond in.
  • Gebruik geen pesticiden of onkruidverdelgers. Grond is een waardevol bezit en moet gekoesterd worden. Lees: 8x onkruid bestrijden zonder gif.

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Lees verder onder de advertentie

Magazine

Magazine van Gardeners World 04/2025

Gardeners World 04/2025

Een sprankelend voorjaar!

€ 7,99
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.