Tuingrond verbeteren: dit zijn de do’s & don’ts

Helga Kluiter
|
14/10/2021
tuingrond verbeteren

De basis voor een succesvolle (moes-)tuin is een gezonde bodem! Maar hoe staat het eigenlijk ervoor met de bodem in jouw tuin en hoe kun je je tuingrond verbeteren? Pak er een schep bij en ga op onderzoek uit!

Lees verder na de advertentie

Bodemonderzoek tuin

Hoe weet je nou hoe het ervoor staat in de bodem in jouw tuin? Het is namelijk best lastig om inzicht te krijgen in wat er in de bodem gebeurt. Toch zijn er wel een aantal kenmerken waar je zelf naar kunt kijken om een idee te krijgen van hoe het gaat daar onder je voeten. Let daarbij op de volgende 4 punten:

1. Bodemstructuur

tuingrond verbeteren

Is de aarde die je ziet heel compact of is het een beetje kruimelig? In een gezonde bodem zit lucht. Vaak wordt gedacht dat je door middel van spitten lucht in de bodem brengt, maar het omgekeerde is het resultaat. Daarnaast haal je met spitten het bodemleven door de war.

2. De geur van grond

Je wil een bosachtige geur ruiken, want die typische bosgeur komt door nuttige schimmels die onmisbaar zijn in een gezonde bodem.

3. Gezond bodemleven

Lees verder na de advertentie

tuingrond verbeteren

Bodemdieren zoals wormen en pissebedden zijn heel belangrijk. Zie je niks? Geen paniek! Veel bodemleven kunnen wij namelijk met het blote oog niet zien. Als je niks ziet bewegen, zegt dat niet meteen dat de bodem niet op orde is. Extra tip: pak er een vergrootglas bij!

4. Droge grond in de tuin

Wanneer de grond droog aanvoelt na een natte periode, klopt er iets niet met de waterhuishouding. In dat geval kun je de droge grond verbeteren door het verspreiden van compost. Het bodemleven gaat daar vervolgens mee aan de gang. De compost wordt gegeten en uitgepoept waardoor er een humuslaag ontstaat. Die humuslaag houdt op zijn beurt het vocht weer goed vast en zorgt daarnaast voor een mooie structuur.

Tuingrond verbeteren: do’s & don’ts

Je tuingrond verbeteren moet je niet zien als een noodmaatregel. Het is namelijk een kwestie van een lange adem: behandel je grond doorlopend goed en je krijgt er een gezonde tuin voor terug.

Tuingrond verbeteren: wel doen!

Wat is mulchen en waarom is het belangrijk
  • Pak af en toe een handvol aarde en voel of de grond meer organisch materiaal of zand nodig heeft.
  • Werk ‘s winters een flinke hoeveelheid compost door de grond van je moestuin.
  • Mulch in het voorjaar perken en borders met organisch materiaal. Dat helpt de grond om vocht vast te houden en onderdrukt onkruid.
  • Gebruik organische mest in plaats van kunstmest. Organische mest is namelijk beter voor het bodemleven en bovendien duurzaam.
  • Overweeg om groenbemesters in de moestuin te zaaien om de bodem te verrijken.

Tip! Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan.

Tuingrond verbeteren: niet doen!

kleigrond verbeteren
  • Wil je kleigrond verbeteren, onderschat de waarde van scherp zand niet. Het helpt enorm bij het verbeteren van de afwatering.
  • Bewerk zware kleigrond niet als die te nat (plakkerig) of te droog (keihard) is. Wacht op dat ene moment in het voorjaar wanneer de vochtigheid ergens in het midden ligt!
  • Gebruik nooit verse stalmest, want dit vermindert de hoeveelheid stikstof in de grond, terwijl bodembacteriën stikstof nodig hebben om de stalmest te verteren.
  • Spit de grond niet om, maar bedek het met een laag mulch. De wormen trekken dit vervolgens voor jou de grond in.
  • Gebruik geen pesticiden of onkruidverdelgers. Grond is een waardevol bezit en moet gekoesterd worden.

Meer gezonde tuingrond

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu