8x onkruid bestrijden zonder gif
Als tuinier ben je waarschijnlijk veel met onkruid bezig. Hoewel wij het liever ‘planten op de verkeerde plek’ noemen, blijft het een feit dat deze planten concurreren met de planten die je bewust in je tuin hebt gezet of laat staan. Ze nemen voeding, vocht en licht weg en sommige soorten verstikken zelfs onze met liefde opgekweekte planten. Omdat voorkomen beter is dan genezen, laten we je in dit artikel 8 manieren zien om onkruid te onderdrukken, zonder gif te gebruiken.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
1. Biologisch antiworteldoek
Klassiek antiworteldoek ken je vast wel. Het is dicht geweven kunststof, dat regen doorlaat, maar onkruidgroei tegenhoudt. Wij zouden biologisch afbreekbaar antiworteldoek aanraden, of wolmatten van Bio-Kultura. Knip of snij er een kruis in om erin te kunnen planten en bedek het met compost of schorssnippers. Erg geschikt voor tussen struiken waar je niet regelmatig loopt en paden in bostuinen.
2. Grind
Grind is een betaalbare grondbedekking tegen onkruid. Over een laag van ongeveer 2,5 cm kun je nog gemakkelijk lopen (een dikkere laag wordt moeizaam) en eventueel onkruid dat nog opkomt afschoffelen. Verdeel het grind over een laag aangestampt steengruis voor het beste resultaat. Geschikt voor informele paden en opritten.
3. Kranten
Lichte onkruidgroei kun je afdekken met een paar lagen krantenpapier om het te laten stikken. Je moet het wel verzwaren, zodat het papier niet wegwaait. Uiteindelijk vergaat het en wordt het als organisch materiaal in de grond opgenomen. Met hout- of schorssnippers ziet het er beter uit.
Overigens hoef je je geen of nauwelijks zorgen te maken over de drukinkt die wordt gebruikt. Die inkt wordt nu grotendeels van soja gemaakt. Het is nog niet volledig milieuvriendelijk, dus gebruik kranten niet voor grote oppervlakten. Ook is het slim om geen grote foto- of advertentiepagina’s te gebruiken.
4. Schorssnippers
Schorssnippers geven een natuurlijke uitstraling en een lange levensduur. maak de laag ruim 3 cm dik. Hoe grover de snippers, hoe langer ze meegaan. Heel geschikt voor paden en informele delen van je tuin.
5. Maaien
Veel onkruid kan er niet tegen om regelmatig afgeknipt te worden. Is je grond door onkruid overwoekerd, dan kun je sneller planten als je de grond eerst een heel seizoen maait. Vervolgens kun je het resterende onkruidtapijt afsteken en de grond beplanten. Dit is vooral geschikt voor nieuwe percelen die een jaar of twee kunnen wachten tot aanleg.
6. Bodembedekkers
Bodembedekkers zijn lage en vaak groenblijvende planten die onkruid onderdrukken. Een aanrader voor de voorkant van borders en schaduwplekken onder bomen en struiken. Onkruid bestrijden kost zo flink minder tijd.
7. Bladaarde
Met (zelfgemaakte) bladaarde verrijk je de bodem op een natuurlijke manier. In informele perken laat je simpelweg het najaarsblad op de grond liggen. Ook kun je het blad bij elkaar vegen en composteren. Ideaal voor bosachtige en schaduwrijke tuinen.
8. Schoffelen
Als je schoffelt, snijd je de onkruidplanten van hun wortels af. Hiermee bestrijd je vooral eenjarig onkruid. Doe dit bij zonnig weer, zodat het onkruid verdort en doodgaat. Ander hardnekkig onkruid groeit (helaas) vaak verder als er een stuk wortel in de grond blijft zitten. Als je je moestuin in rijen hebt ingedeeld, kun je tussen de rijen door goed schoffelen.
Lees meer over onkruid:
- Haagwinde bestrijden: zo ga je dit lastige onkruid (zonder gif) te lijf
- Zo herken & verwijder je deze 11 soorten onkruid
- Onkruid of niet? Deze wilde planten zijn goed voor je tuin
- Geen zin in onkruid wieden? Plant deze bodembedekkers!
- 4x onkruid wieden (zonder chemicaliën)
- Brandnetelgier maken: zo doe je dat
- Kweekgras bestrijden (zonder gif): dit zijn de do’s & don’ts