8x onkruid bestrijden zonder gif

Linda Passies
|
13/02/2024
grind onkruidbestrijder

Als tuinier ben je waarschijnlijk veel met onkruid bezig. Hoewel wij het liever ‘planten op de verkeerde plek’ noemen, blijft het een feit dat deze planten concurreren met de planten die je bewust in je tuin hebt gezet of laat staan. Ze nemen voeding, vocht en licht weg en sommige soorten verstikken zelfs onze met liefde opgekweekte planten. Omdat voorkomen beter is dan genezen, laten we je in dit artikel 8 manieren zien om onkruid te onderdrukken, zonder gif te gebruiken.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Biologisch antiworteldoek

Klassiek antiworteldoek ken je vast wel. Het is dicht geweven kunststof, dat regen doorlaat, maar onkruidgroei tegenhoudt. Wij zouden biologisch afbreekbaar antiworteldoek aanraden, of wolmatten van Bio-Kultura. Knip of snij er een kruis in om erin te kunnen planten en bedek het met compost of schorssnippers. Erg geschikt voor tussen struiken waar je niet regelmatig loopt en paden in bostuinen.

2. Grind

grind in tuin

Lees verder na de advertentie

Grind is een betaalbare grondbedekking tegen onkruid. Over een laag van ongeveer 2,5 cm kun je nog gemakkelijk lopen (een dikkere laag wordt moeizaam) en eventueel onkruid dat nog opkomt afschoffelen. Verdeel het grind over een laag aangestampt steengruis voor het beste resultaat. Geschikt voor informele paden en opritten.

3. Kranten

Lichte onkruidgroei kun je afdekken met een paar lagen krantenpapier om het te laten stikken. Je moet het wel verzwaren, zodat het papier niet wegwaait. Uiteindelijk vergaat het en wordt het als organisch materiaal in de grond opgenomen. Met hout- of schorssnippers ziet het er beter uit.

Overigens hoef je je geen of nauwelijks zorgen te maken over de drukinkt die wordt gebruikt. Die inkt wordt nu grotendeels van soja gemaakt. Het is nog niet volledig milieuvriendelijk, dus gebruik kranten niet voor grote oppervlakten. Ook is het slim om geen grote foto- of advertentiepagina’s te gebruiken.

4. Schorssnippers

Schorssnippers geven een natuurlijke uitstraling en een lange levensduur. maak de laag ruim 3 cm dik. Hoe grover de snippers, hoe langer ze meegaan. Heel geschikt voor paden en informele delen van je tuin.

5. Maaien

Alan Titchmarsh grasmaaien

Veel onkruid kan er niet tegen om regelmatig afgeknipt te worden. Is je grond door onkruid overwoekerd, dan kun je sneller planten als je de grond eerst een heel seizoen maait. Vervolgens kun je het resterende onkruidtapijt afsteken en de grond beplanten. Dit is vooral geschikt voor nieuwe percelen die een jaar of twee kunnen wachten tot aanleg.

6. Bodembedekkers

onkruid bestrijden met de bodembedekker pachysandra terminalis.

Bodembedekkers zijn lage en vaak groenblijvende planten die onkruid onderdrukken. Een aanrader voor de voorkant van borders en schaduwplekken onder bomen en struiken. Onkruid bestrijden kost zo flink minder tijd.

7. Bladaarde

alan blad verzamelen bladaarde

Met (zelfgemaakte) bladaarde verrijk je de bodem op een natuurlijke manier. In informele perken laat je simpelweg het najaarsblad op de grond liggen. Ook kun je het blad bij elkaar vegen en composteren. Ideaal voor bosachtige en schaduwrijke tuinen.

8. Schoffelen

onkruid bestrijden door te schoffelen

Als je schoffelt, snijd je de onkruidplanten van hun wortels af. Hiermee bestrijd je vooral eenjarig onkruid. Doe dit bij zonnig weer, zodat het onkruid verdort en doodgaat. Ander hardnekkig onkruid groeit (helaas) vaak verder als er een stuk wortel in de grond blijft zitten. Als je je moestuin in rijen hebt ingedeeld, kun je tussen de rijen door goed schoffelen.

Lees meer over onkruid:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu