Zo gebruik je de schapenwol van Bio-Kultura in je tuin

Partnerbijdrage van Bio-Kultura
bio-kultura moestuin uitplanten in schapenwol

We schrijven het vaker, maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: een gezond bodemleven is dé basis voor gezonde planten. Dit bodemleven wil je daarom niet te veel verstoren. Hier komt mulchen om de hoek kijken: een manier om je grond op langere termijn te verbeteren, zonder te spitten. 

Lees verder na de advertentie

Mulchen

schapenwol onkruidonderdrukker

Als je mulcht, leg je een laag materiaal over de grond en rondom planten heen. Gebruik je hiervoor materialen als compost, bladeren, schors, gemaaid gras of wol, dan verteert dit langzaam en wordt het door het bodemleven door de grond heen gewerkt. Hierdoor komen langzaam voedingsstoffen vrij in de grond, en verbetert de structuur van je bodem aanzienlijk. 

Mulchen verbetert de bodem

Hiervoor heb je geen dikke lagen mulch nodig. Als je jaarlijks een dun laagje van ongeveer een centimeter over je tuin verspreidt, werk je aan de kwaliteit van je bodem. Kwekerij van Houtum laat zien dat het werkt. Ruim 25 jaar geleden kocht de kwekerij een stuk grond aan dat voorheen een kerstbomenkwekerij huisvestte. Door elk jaar compost op te brengen, ging het van arme zandgrond met weinig bodemleven naar een florerende kwekerij.

Kwekerij van Houtum kreeg zoveel vraag naar de compost die ze gebruikten, dat daarvoor uiteindelijk een ander bedrijf werd opgericht: Bio-Kultura. Met producten als biologische potgrond en turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost, blijft het bedrijf innoveren en onderzoek doen naar de beste methoden om het bodemleven in je tuin te stimuleren. 

Schapenwol gebruiken in je tuin

bio-kultura wol

Lees verder na de advertentie

Het nieuwste mulchproduct van Bio-Kultura is een multi-inzetbaar product: schapenwol! De gevilte schapenwol, die verkrijgbaar is op rol, heeft veel voordelen in je tuin. 

Hiervoor kun je de schapenwol van Bio-Kultura gebruiken:

  • Onderlaag in een no-dig-bed
  • Mulchlaag op de aarde
  • Natuurlijke variant van anti-worteldoek
  • Slakkenwerend materiaal
  • Als vochthoudende laag in potten en hanging baskets

Wol houdt vocht vast

schapenwol aardbei

Wol is een materiaal dat van nature goed vocht vasthoudt. Juist die eigenschap maakt het een nuttig materiaal in je tuin. Door een plak schapenwol op een (moestuin)bed te leggen, droogt de grond minder snel uit. En wil je planten in dat bed? Dan snijd je simpelweg een kruis op de plek waar planten moeten komen. Zo maak je ruimte voor de stam of stengel, maar blijft de grond om de plant heen goed bedekt. 

Potten, hanging baskets en fruitkistjes drogen snel uit. Een laag schapenwol onderin je pot, helpt het vocht vasthouden. Gebruik je normaal gesproken oude potgrondzakken of jute in fruitkistjes en hanging baskets om te voorkomen dat de aarde wegloopt? Probeer dan eens plakken schapenwol.

Wol onderdrukt onkruid

schapenwol in no-dig bed

Met een plak schapenwol op je aarde, kun je minder onkruidgroei verwachten. Daarom is het ook geschikt om ín de aarde te gebruiken, als onderlaag in een no-dig-bed. Hiervoor rol je de schapenwol uit op de grond, zoals het bij de no-dig-methode vaak wordt gedaan met karton. Vervolgens kun je hier je organische materiaal en compost over verdelen. De laag wol zal langzaam vergaan, en tijdens dat proces ook waardevolle stoffen afgeven aan de grond. 

Doordat de plakken schapenwol onkruid onderdrukken, kun je het ook goed als natuurlijke variant van anti-worteldoek gebruiken. Geen plastic in je tuin, maar natuurlijke materialen! Ideaal voor paden: bedek de paden met een laag van de wolplakken, en bedek dat vervolgens met houtsnippers of boomschors. Zo geef je onkruid geen kans, maar stimuleer je wel het bodemleven. 

Wol weert slakken

sla in schapenwol en sla in grond

Slakken houden er niet van om over wol te kruipen, waardoor schapenwol een natuurlijk anti-slakkenmiddel is. In heel natte periodes zien slakken de aarde ónder schapenwol juist als een fijne plek, dus dat kan een nadeel zijn. Of je ziet het als een hulpmiddel bij je slakkenjacht.

De gevilte schapenwol van Bio-Kultura is verkrijgbaar op rol en wordt gemaakt van Nederlandse wol. Naar verwachting duurt het zo’n 1,5 jaar voordat het volledig is afgebroken in je tuin. 

Annes ervaringen met schapenwol

Anne Wieggers, hoofdredacteur van Gardeners’ World Magazine, gebruikt al jaren scheerwol in haar tuin. Ze is hier heel enthousiast over. Niet alleen om alle redenen uit dit artikel, maar ook omdat wol een restproduct is geworden waar boeren niet van afkomen. Het wordt daarom vaak verbrand, en dat is natuurlijk zonde.

De losse scheerwol heeft als nadeel (of voordeel?) dat werkelijk alle vogels in de wijde omgeving de warmste en meest behaaglijke nestjes bouwen, en er waait na al dat getrek aan het potentiële nestmateriaal best wat door de tuin heen. Bij het wolproduct van Bio-Kultura gebeurt dit niet. Daarnaast is Anne heel enthousiast over de wol als inlegvellen in hangmanden maar ook in oude kistjes. Die zijn fantastisch om te beplanten, maar de aarde moet op zijn plek blijven liggen. Zo heb je geen plastic worteldoek of kokosinlegvellen meer nodig. 

Over Bio-Kultura

bio-kultura moestuin uitplanten in schapenwol

Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons op Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.

Lees meer over Bio-Kultura:

Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu