Grondbewerking: waarom woelen beter is dan spitten
Dieren zoals wormen, bacteriën en schimmels vormen samen het bodemleven in je tuin. Dat is heel belangrijk, want een gezond bodemleven is dé basis voor gezonde planten. Bovendien werken je planten en het bodemleven samen. Dit proces wil je niet onderbreken. Daarom kun je beter niet spitten in je tuin. Wat doe je dan wel? Woelen!
De nadelen van spitten
Door te spitten onderbreek je de samenwerking tussen je planten en het bodemleven. Een voorbeeld: de tunneltjes die gevormd worden door wormen, zorgen ervoor dat er meer water en zuurstof door de bodem heen kunnen komen. Bovendien profiteren bacteriën en de wortels van planten ook van deze tunneltjes. Zou je spitten, dan stort dat ineen.
Daarnaast zijn schimmels een belangrijk onderdeel van het bodemleven. De meeste schimmels zijn bovengronds niet zichtbaar en bovendien ook niet met het blote oog te zien als ze dat wel zouden zijn. Schimmels groeien als het ware als draden onder de grond, en vormen daarmee een heel netwerk. Met dat netwerk kunnen ze voedingsstoffen ‘vervoeren’. Die voedingsstoffen worden dan weer beschikbaar voor planten via hun wortelstelsel. Een prachtig systeem! Je kunt je er nu wellicht een voorstelling bij maken wat spitten met die lange schimmeldraden doet.
Gebruik een woelvork
Toch wil je de bovenste laag van je grond los krijgen, bijvoorbeeld om te zaaien of planten uit te planten. Ook bij het maken van een geheel nieuwe border, kan het heel nuttig zijn om de grond los te maken. Zeker als er sprake is van verharde grond, wanneer er bijvoorbeeld veel op gelopen is. In plaats van spitten, is het een goed idee om te gaan woelen. Hiervoor gebruik je een woelvork of grelinette.
Zo werkt een woelvork
Lees verder na de advertentie
Een woelvork gebruiken is vrij eenvoudig. Je steekt de tanden van de woelvork loodrecht in de grond, en duwt de woelvork eventueel aan met je voet. Vervolgens trek je het handvat naar je toe, zo komt de grond omhoog door de hoek van de tanden. Eventueel kun je de vork dan wat heen en weer bewegen of schudden, zodat de kluiten aarde door de tanden iets kleiner worden. Zet een stap naar achteren en vervolg dit proces.
Wanneer gebruik je een woelvork?
Een woelvork gebruik je op het moment dat je de grond losser wil krijgen, bijvoorbeeld aan het begin van je moestuinseizoen.
Woelvork is ergonomisch
Mochten de voordelen voor je grond nog niet voldoende zijn: het gebruik van een woelvork is ook veel beter (en minder zwaar) voor je lijf dan het gebruik van een spade. Doordat je rechtop blijft staan, werk je ergonomischer.
Een woelvork werkt sneller
Met een woelvork voer je een kortere handeling uit dan met een spade, en gereedschap is breder. Daardoor kun je in dezelfde tijd een groter grondoppervlak bewerken.
Welke woelvork bij welke grond?
Je kunt een woelvork voor elk grondtype gebruiken, maar hoe zwaarder de grond, hoe kleiner de woelvork die wordt aangeraden. Bio-Kultura adviseert de woelvork van Ducoterre met drie tanden voor (zware) kleigrond, die met vier tanden voor middelzware grond en de woelvork met vijf tanden voor lichtere grond.
Zo’n woelvork is heel handig om te hebben, maar gebruik je niet heel vaak gedurende het jaar. Voor sommige tuiniers is het dan best een investering. Kijk eens of je dit soort gereedschap samen met je buren kunt kopen, of vraag of de volkstuinvereniging ‘m wil aanschaffen, zodat alle tuinders er gebruik van kunnen maken.
Over Bio-Kultura
Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons op Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.