Zaaien begint bij de basis: goede zaaigrond

Partnerbijdrage van Bio-Kultura
bio-kultura zaaigrond zaaien zaailingen

Om succesvol te kunnen zaaien, moet je basis goed zijn. Goede zaaigrond is belangrijk om gezonde, sterke planten te kweken. Marcelle van Houtum van Bio-Kultura en Kwekerij van Houtum vertelt waar goede zaaigrond aan moet voldoen. 

De eisen aan goede zaaigrond

zaailing en zaaigrond bio-kultura

Bij het zaaien van je planten is het belangrijk dat de grond niet te rijk is. Bevat de grond te veel voeding, dan ontstaan er lange, slungelige planten die geen goede basis hebben voor de rest van het seizoen. 

Ook moet de structuur van je zaaigrond in orde zijn. Grove stukken verhinderen de goede ontwikkeling van wortels. 

Daarnaast moet de grond niet te veel vocht vasthouden. Als dat het geval is, loop je het risico dat je zaden rotten voordat ze kunnen kiemen. 

Zaaigrond moet dus licht, los en goed drainerend zijn. 

Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond

zaaigrond uit pot bio-kultura

Waar je veel zult horen dat (reguliere) potgrond niet geschikt is om in te zaaien – ook bij Gardeners’ World – adviseert Marcelle juist wél in potgrond te zaaien. “Dit is vaak het armste product. Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel. 

Lees verder na de advertentie

Potgrond zeven voor zaaigrond

zaailingen bio-kultura

Het kan nuttig zijn om de potgrond te zeven voor gebruik. Op die manier haal je de grove stukken eruit. In fijnere grond kunnen jonge zaailingen beter wortelen. 

“Wij kweken alle planten in onze eigen potgrond”, vertelt Marcelle. Haar vader, Jan van Houtum, was niet tevreden over de potgrondsoorten die op de markt waren. Daarom besloot hij zijn eigen potgrond te ontwikkelen. Op die manier ontstond Bio-Kultura. De potgrond is dus niet alleen geschikt voor bij jou thuis, ook professionele kwekerijen maken er gebruik van. 

Eventueel kun je nog brekerzand of vermiculiet toevoegen aan de potgrond, maar dat is geen vereiste. Op Kwekerij van Houtum doen ze dat lang niet altijd. Daar blijven ze nog steeds experimenteren met verschillende samenstellingen. Probeer dus vooral uit, neem waar en creëer zo je eigen methode. 

Zaaigrond zonder potgrond

zaailingen in potten

Reguliere soorten potgrond bevatten turf: een product dat je beter niet meer gebruikt in je tuin. Het afgraven van deze fossiele grondstof vernietigt landschappen en biodiversiteit, en zorgt er bovendien voor dat er veel CO2 vrijkomt. 

De potgrond van Bio-Kultura bevat nu nog een klein aandeel veenmosveen. Dat is het bovenste laagje van turfgebieden, dat gelukkig wél weer teruggroeit. Desondanks is Bio-Kultura volop aan het testen met nieuwe soorten potgrond, en komen ze dit jaar met een nieuwe samenstelling zonder veenmosveen. 

Om zaaigrond helemaal zonder veen te maken, adviseert Marcelle om gezeefde bladaarde te mengen met brekerzand en tuinaarde. 

Over Bio-Kultura

Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons op Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.

Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu