De effecten van jarenlang compost gebruiken: Kwekerij van Houtum laat het zien

Partnerbijdrage van Bio-Kultura
Kwekerij van Houtum

Mulchen, composthopen, bladaarde: wij raken bij Gardeners’ World niet uitgepraat over het belang van compost. Niet alleen helpt het de grond beter vocht vast te houden en beschermt het tegen weersinvloeden, je kunt het ook gebruiken om de structuur van je grond te verbeteren. En als je dat jarenlang blijft doen, dan heeft dat een enorm effect.

Lees verder na de advertentie

Marcelle van Houtum compost

Dat laat het verhaal van Kwekerij van Houtum wel zien. Ruim 25 jaar geleden kocht het familiebedrijf een stuk grond op de Utrechtse Heuvelrug. “Dat was arme zandgrond, die tot dan toe een kerstbomenkwekerij was, met weinig leven in de grond”, vertelt Marcelle van Houtum.

Van arme zandgrond tot florerende kwekerij

Kwekerij van Houtum begin

Voordat de grond een bloeiende kwekerij kon worden, moest er dus gewerkt worden aan een gezonde bodem. “De bodem is het huis van de plant, en dat moet op orde zijn. Vol met leven en daarmee voldoende voeding voor de plant.”

Kwekerij van Houtum voor

Bacteriën zijn van groot belang in een bodem waar je een tuin (of dus een kwekerij) wil laten floreren. “Zandgrond is over het algemeen meer schimmeldominant en minder bacterierijk”, legt Marcelle uit. “Mestcompost is rijk aan bacterieleven. Dit hebben we jaar in, jaar uit over de grond verspreid, waardoor een weelderige kwekerij is ontstaan, waar veel groeit en bloeit.” 

Op kleigrond is dit weer net andersom. Marcelle vult aan: “Daar kun je beter met meer houtige compostsoorten werken, waardoor schimmels in de bodem gestimuleerd worden.”

Lees verder na de advertentie

Bio-Kultura Kwekerij van Houtum

Werk je aan de bodem, dan werk je aan biodiversiteit

Een gezonde bodem is belangrijk. “Het heeft ook weer effect op insecten die er hun voedsel vinden, maar ook op vogels en andere dieren. Werk je aan een gezonde bodem, dan draag je eigenlijk bij aan biodiversiteit in z’n algemeenheid. Dat hebben we de afgelopen jaren kunnen waarnemen.”

Sinds de start verspreidt de kwekerij jaarlijks hun zelfgemaakte mestcompost, om aan de gezondheid van de bodem te werken. Compost opbrengen is de enige concrete actie die ze doen. “De rest van het jaar laten we de bodem met rust zodat het bodemleven, bacteriën, schimmels en beestjes, haar werk kan doen en zorgen we dat dat proces niet verstoord wordt.”

Er is geen snelle oplossing

Kwekerij van Houtum weelderig

“Ieder jaar een laagje compost verspreiden is dus wel de sleutel. Er is in die zin niet echt een quick fix. Gewoon blijven herhalen en je zult merken dat dit op de lange termijn een verschil gaat maken. Denk maar aan een bos dat z’n blad eens per jaar loslaat.” Je hoeft overigens niet aan dikke lagen compost te denken. “Ongeveer een centimeter is voldoende. Eigenlijk heel makkelijk dus.”

compost grond mestcompost

Dit principe kun je ook heel goed in je eigen tuin toepassen. Beschouw de bodem van je tuin als startpunt en neem deze mee in je tuinaanpak. Planten willen immers iedere dag kunnen putten uit een breed scala aan voedingsstoffen, mineralen en spoorelementen om te kunnen blijven floreren. Net als wij mensen. 

Over Kwekerij van Houtum en Bio-Kultura

Kwekerij van Houtum zag de bodemkwaliteit in de loop der tijd transformeren door jaar in jaar uit te werken met compost. Dat succes wilde het familiebedrijf verder verspreiden door het land, en zo werd Bio-Kultura geboren. Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu.

Met dit artikel kondigen wij vol trots een samenwerking tussen Bio-Kultura en Gardeners’ World aan. De komende maanden zal Bio-Kultura ons inspireren met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is, net als Kwekerij van Houtum, een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu