Zo gezond is de bodem in jouw (moes)tuin – en zo verbeter je hem

Partnerbijdrage van Bio-Kultura
bio-kultura bodem tuin

Een gezonde bodem is de basis voor een succesvolle moestuin en tuin. De bodem is immers ‘het huis’ van de plant en dat moet op orde zijn – vol met leven en daarmee voldoende voeding voor de plant. 

Wil je dat jouw groenten, kruiden en bloemen optimaal groeien, dan is het belangrijk te investeren in de bodem van je tuin. Maar hoe pak je dat aan? 

Zo weet je of je grond gezond is

Bodem bio-kultura tuin

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe jouw bodem eraan toe is. Hiervoor kun je heel goed je zintuigen gebruiken. Let op de volgende dingen:

1. De structuur van de grond

Een gezonde bodem bevat lucht, waardoor de grond kruimelig is. Is de aarde erg compact, dan is dit geen goed teken. Wortels van planten hebben ruimte nodig om te kunnen ontwikkelen. Heb je heel dichte grond, dan gaat die ontwikkeling lastiger. Pak vooral ook een handje aarde om te voelen. 

2. De geur van de grond

Een goede, gezonde grond ruikt zoals een bos. De schimmels die onmisbaar zijn in een gezonde bodem, veroorzaken deze geur. Let op: dit stinkt dus niet!

3. Vochtigheid

Voelt de grond droog aan na een natte periode? Dan klopt er iets niet met de waterhuishouding. Maar het is ook geen goed teken als er veel water blijft staan na een fikse regenbui. Dat betekent dat de grond weinig waterdoorlatende eigenschappen heeft.

4. Beweging

bodemleven - worm tussen wortels plant

Bodemdieren zoals wormen, pissebedden en torretjes zijn heel belangrijk. Bij een gezonde bodem kom je die snel tegen als je een plantgat graaft. Maar als je geen dieren ziet, wil dat niet betekenen dat de bodem niet leeft. Veel dieren kunnen wij namelijk niet met het blote oog zien. Pak er eens een vergrootglas bij als je beestjes mist! En dan heb je natuurlijk ook nog de bacteriën en schimmels die je zelfs met een vergrootglas niet kunt zien.

Ruilhandel tussen plant en grond

Beestjes, schimmels en bacteriën zorgen voor omzetting van organisch materiaal in en op de bodem naar voedingsstoffen voor de plant. Planten halen hun voeding echter niet alleen uit de bodem. De plant wekt zelf met fotosynthese ook energie op, in de vorm van suikers, en brengt dat naar de bodem. Deze suikers voeden het bodemleven en die maakt op zijn beurt weer allerlei voedingsstoffen beschikbaar voor de plant.

Zo verbeter je de grond van je moestuin

wormengang

Mensen denken weleens dat ze lucht in hun grond kunnen brengen door te spitten. Dat is niet waar. Sterker nog, het werkt averechts. Bovendien breng je met spitten ook nog eens het bodemleven – dat zo belangrijk is voor je grond – in de war. 

Compost verspreiden

Wat kun je dan wel doen? Compost is erg belangrijk. Verspreid ieder jaar een laagje over je grond. Het bodemleven doet het zware werk voor je: de compost wordt gegeten en uitgepoept, waardoor een humuslaag ontstaat. Die humuslaag houdt goed vocht vast, zonder dat de grond blank komt te staan. Ook heeft humus een mooie, kruimelige structuur. Het bodemleven maakt voedingsstoffen voor je planten beschikbaar.

Maak het jezelf gemakkelijk, en verspreid de compost in de winter of het vroege voorjaar over de grond. De meeste planten komen dan nog niet boven de grond uit, waardoor je minder voorzichtig hoeft te werken.

Bodem verbeteren: zandgrond

zand bodemprofiel
Bodemprofiel zandgrond

Zandgrond bevat meer schimmels dan bacteriën. Daarom is het verstandig om een compostsoort te gebruiken die rijk is aan bacteriën. Bio-Kultura heeft hiervoor een mestcompost, die daarnaast ook bijdraagt aan het voedend en vochthoudend vermogen.

Bodem verbeteren: kleigrond

Kleigrond bevat juist meer bacteriën dan schimmels, waardoor het slim is om een schimmelrijke compostsoort te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld de tuinaarde-compost van Bio-Kultura, die bovendien helpt de structuur van stevige kleigrond te verbeteren.

Jaar na jaar compost gebruiken

kwekerij van houtum bio-kultura

Door jaarlijks opnieuw een laagje compost op te brengen (ongeveer een centimeter), werk je constant aan de conditie van je grond. Het effect hiervan is duidelijk zichtbaar bij Kwekerij van Houtum. Bij de start 25 jaar geleden had de kwekerij te maken met arme zandgrond met weinig leven in de grond. Door jaar na jaar compost toe te voegen, ontstond een bloeiende kwekerij.

Over Bio-Kultura

Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. De komende maanden zal Bio-Kultura ons inspireren met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.

Meer lezen:

Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu